Un nou proiect în județul Iași. Cimitirul Evreiesc din Podu Iloaiei poate deveni monument istoric

de: Vlad Rotaru
02:00, 06 apr. 2021

Cimitirul Evreiesc din Podu Iloaiei ar putea deveni monument istoric. Federația Comunităților Evreiești din România și reprezentanții Primăriei au demarat discuțiile pentru modernizarea cimitirului din oraș și transformarea acestuia într-un monument

După Cimitirul Evreiesc din municipiul Iași, un alt cimitir din județ, în care sunt îngropate persoane de etnie evreiască, ar urma să fie declarat monument istoric. Cimitirul Evreiesc din orașul Podu Iloaiei a fost luat în calcul de șefii Federației Comunităților Evreiești din România pentru a fi valorificat în scop istoric și turistic. La finalul săptămânii trecute, la Primăria orașului Podu Iloaiei a avut loc o întâlnire pe această temă. Conducerea Primăriei din Podu Iloaiei și reprezentanții comunității au vizitat și spațiul în care se află cimitirul din oraș. Cimitirul se află într-un stadiu de degradare de mai mulți ani, fostele conduceri ale Primăriei nereușind să-l reabiliteze.

Proiect nou pentru Cimitirul Evreiesc din orașul Podu Iloaiei

Ioan Alexa, primarul orașului Podu Iloaiei, a arătat că cele două părți au căutat soluții pentru ca Cimitirul Evreiesc să poată fi pus în valoare.

„Am avut o întâlnire la sediul Primăriei cu reprezentanții filialei ieșene a Federației Comunităților Evreiești din România și cu deputatul Alexandru Muraru. Tema discuției a fost legată de identificarea unor soluții pentru a putea pune în valoare cimitirul evreiesc de la Podu Iloaiei”, a spus Ioan Alexa, primarul orașului Podu Iloaiei.

În prezent, Cimitirul Evreiesc din Podu Iloaiei nu este intabulat și nu se află nici în administrarea Primăriei, și nici în cea a Federației. Astfel, cele două părți au convenit ca cimitirul să treacă în administrarea Federației.

Cimitirul din Podu Iloaiei va fi reabilitat

Primarul orașului Podu Iloaiei a menționat că într-o primă etapă se va trece la igienizarea cimitirului, după care se va ajunge și la reabilitarea acestuia.

„Deschiderea spre cooperare a doamnei președinte al filialei, Benjamina Ides Vladcovschi, mă bucură. Acest lucru arată că există interes de ambele părți. Oricât de crunt ni s-ar părea, Pogromul de la Iași nu va putea fi șters niciodată din memorie, fiind unul dintre cele mai mari masacre. Cimitirul, în stadiul în care se află, are nevoie de igienizare, în primă fază. Datele istorice arată că aproape 1.200 de evrei sunt îngropați în groapa comună de la Podu Iloaiei. Vorbim despre victime ale trenurilor morții de la finalul lunii iunie 1941, din perioada 27-30 iunie. În acest moment, cimitirul nu este monument istoric”, a mai spus Ioan Alexa, primarul orașului Podu Iloaiei.

Cimitirul Evreiesc din Iași va deveni monument istoric

Nu doar Cimitirul Evreiesc din Podu Iloaiei va deveni monument istoric. Autoritățile ieșene au demarat procedurile pentru ca și Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari să fie trecut pe această listă. Proiectul se află în analiză la nivel central pentru a se lua o decizie în acest sens. Un alt cimitir din Iași a devenit însă, între timp, muzeu în aer liber. Este vorba despre Cimitirul Eternitatea, unul din cele mai vechi și mai mari din zona Moldovei. În luna august 2020, Cimitirul Eternitatea din Iași a fost declarat muzeu în aer liber și integral monument istoric. Primăria Iași vrea ca odată cu clasarea ca monument istoric să introducă Cimitirul Eternitatea în circuitul turistic național. Se dorește ca mormintele marilor personalități ieșene să poată fi vizitate mult mai ușor, după un traseu stabilit.