Local

Un nou premiu pentru Primăria Iași. Municipiul a devenit un oraș inteligent

Publicat: 14 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un nou premiu pentru Primăria Iași. Municipiul a devenit un oraș inteligent

Municipalitatea ieșeană a primit un nou premiu dedicat orașelor inteligente. Recent, Asociația Română pentru Smart City a organizat o nouă ediție a galei de profil la Palatul Parlamentului din Capitală. În competiție au fost înscrise 101 proiecte, triplu față de numărul proiectelor din 2018. În cadrul evenimentului a fost lansat cel mai important program de dezvoltare al comunităților smart din România – Carta România 2030. Este vorba de un demers important prin care liderii prezenți la eveniment și-au asumat valorile comune propuse pentru dezvoltarea comunităților din România în următorii 10 ani.

Primarul Mihai Chirica a ridicat marele premiu al serii, Best Smart City Project of the Year.

„Sunt sigur că toți merităm acest premiu, toți cei care am înțeles că România trebuie să se schimbe într-o țară normală, racordată la Europa și la lume. Iată, această cale smart trebuie să o urmărim cu toții. Sigur, ca primari avem și mai multe sarcini, trebuie să ne racordăm foarte bine la nevoile celor pe care îi reprezentăm. Între tehnologie și oameni, trebuie să alegem mereu oamenii, ei sunt cei care au nevoie de tehnologie. Trebuie să reformăm poate și conceptul. Suntem români, suntem o țară frumoasă, demnă, cu oameni care pot depăși anumite cutume și care pot ajunge din urmă trenul european”, a spus edilul Mihai Chirica.

Oraș digital

Marele câștigător a fost Primăria municipiului Iași cu proiectul „De la cetățeni și senzori la digitalizare”. Procesul a început în ianuarie 2018 și s-a finalizat în iunie 2019. Imediat după finalizarea Strategiei de Transformare Digitală, pentru guvernarea acesteia a fost creat un consiliu digital pentru transformarea municipiului Iași. Consiliul este format din reprezentanți ai mediului academic, mediului de business, societății civile și administrației locale.

La subcategoria Civic Engagement, marele câștigător a fost Iași AI (Create Change) pentru proiectul Iași Smart City. Dezvoltat de comunitatea locală de inteligență artificială în parteneriat cu Primăria platforma prezintă situația actuală a soluțiilor implementate până în prezent, împreună cu idei despre soluții viitoare.

Adauga un comentariu