Un nou exerciţiu militar la Capu Midia. „Avioane și drone inamice au plănuit să atace” militarii implicaţi la acest scenariu

de: BZI.ro
13:45, 31 oct. 2022

Militarii români au desfăşurat astăzi, 31 octombrie 2022, exerciţii militare de apărare împotriva avioanelor și dronelor inamice la Capu Midia.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), în această dimineaţă au avut loc exerciţii militare în poligonul Capu Midia. În cadrul scenariului propus au fost efectuate acţiuni de apărare împotriva inamicilor. Au fost lansate rachete antiaeriene de tip KUB.

Ce a presupus exerciţiul militar de la Capu Midia

În contextul apropierii războiului de graniţele statului român, militarii regimentelor 53 şi 61 Rachete Antiaeriene au desfăşurat un exerciţiu de apărare în cadrul regimentului Capu Midia. Scopul principal vizat a fost acela de a ilustra puterea de foc a rachetelor KUB.

„Militari ai Regimentelor 53 și 61 Rachete Antiaeriene au demonstrat puterea de foc a sistemului KUB”, a declarat Ministerul Apărării Naţionale.

Aflaţi în interiorul unor dispozitive de luptă, militarii au încercat să contracareze acţiunile inamicilor. Potrivit declaraţiilor făcute de MApN, tabăra opozanta ar fi avut la dispoziţie avioane şi drone prin intermediul cărora ar fi atacat tabăra militarilor de la Regimentele 51 şi 61.

Scenariul propus a mobilizat participanţii la exerciţiu. Aceştia au început să lanseze la scurt timp rachete din sistemul KUB. Armele utilizate fac parte din sistemul sovietic cu care a fost aprovizionata Armata Romană. Aceste armamente au intrat în spaţiul românesc înainte de revoluţie.

Ce armament s-a folosit în exercițiul de la Capu Midia

Rachetele KUB sunt arme cu o rază de acţiune medie produse pe teritoriul Uniunii Sovietice.

În timpul exerciţiului au fost folosite şi Sistemele de tip AA. Armamentul este alcătuit din lansatoare amplasate pe blindate șenilate ce conţin câte trei rachete per lansator. Printre componentele acestuia se numără şi o unitate radar mobilă care se afla tot pe platforma șenilată.

Scenariul fictiv s-a concluzionat favorabil pentru militarii români. Apărarea aeriană a fost asigurată astfel de Armata Romană.

Exerciţiile militare desfăşurate de Armata Romană

Armata Română a desfăşurat exerciţii militare şi în trecut. Pe 27 mai 2022, la nivelul judeţului Iaşi a avut loc un exrcitiu de instruire. Militarii care au fost implicaţi la această acţiune fac parte din Batalionul 151 Infanterie „Războieni”. Principala acţiune vizată în acest plan a fost aceea de a survola Iașul cu un elicopter. Aparatul de zbor IAR-330 Puma face parte din Baza 95 Aeriană din Bacău. Acesta are capacitatea de a survola atât pe timp de noapte, cât şi pe vreme neprielnică. Elicopterul este fabricat de Aérospatiale, o firmă din Franţa.

Ţinem să vă reamintim că România nu a desfăşurat doar exerciţii militare la sol, ci şi pe apă. În luna octombrie a acestui an a avut loc un exerciţiu naval. Peste 300 de militari au fot implicaţi în acţiunea desfăşurată în Delta Dunării. Membrii armatei implicaţi fac parte din Flotila Fluvială. La nivelul acestui exerciţiu au fost înaintate acţiuni tactice fluviale, dar şi atacuri de luptă. Acţiunea militară a avut loc pe Braţul Sfântu Gheorghe, dar şi la gurile Dunării.

Militarii români sunt instruiți constant prin intermediul exercițiilor militare. Scenariile fictive sunt tot mai des folosite de către Armata Română. Promptitudinea militarilor a putut să fie testată și la Capu Midia unde persoanele implicate la exercițiul militar au reușit să contracareze atacul inamicilor.