Un nou drum în județul Iași. Șoseaua va duce tocmai spre Republica Moldova! Cum arată noul proiect? – LIVE VIDEO

de: Vlad Rotaru
10:00, 14 mai 2021

Un drum din județul Iași va fi reabilitat în perioada următoare de autoritățile ieșene. Șoseaua DJ 249A duce spre granița cu Republica Moldova. Proiectul cuprins pe câțiva kilometri va fi realizat în colaborare cu autoritățile din țara vecină. Decizia va fi luată de plenul CJ Iași în cursul zilei de mâine, 14 mai 2021

Plenul Consiliului Județean Iași se va reuni la finalul săptămânii într-o ședință extraordinară a instituției. Pe ordinea de zi a ședinței de vineri, 14 mai 2021, vor figura mai multe proiecte de hotârâre, la mijloc fiind investiții cu fonduri europene. Un proiect ce va fi discutat de plenul județului este legat de modernizarea DJ 249A pe sectorul cuprins între localitățile Mânzătești și Ungheni (km 12+139 – km 18+359). Proiectul este derulat în baza unui acord comun cu raionul Sângerei din Republica Moldova. Obiectivul este finanțat prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. Pe ordinea de zi a ședinței de plen vor apărea și alte proiecte de hotărâre.

UPDATE: A început ședința de Consiliu Județean

Consiliul Județean Iași va da drumul la proiectul făcut în colaborare cu Raionul Sângerei

Consiliul Județean Iași a arătat și în ce constă acest proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării plenului instituției.

„Prin proiect, Consiliul Județean Iași dorește modernizarea drumului județean DJ 249A, de la km 14+139 la km 18+539, pe sectorul cuprins între localitățile Mânzătești și Ungheni. Este vorba despre un proiect privind modernizarea drumului național Coșcodeni – Drujba din Republica Moldova și pentru drumul județean DJ 249A pe traseul lași – Holboca – Cristești – Mânzătești – Bosia – Ungheni, între km 0+000 și km 18+539”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi discutat de plenul CJ Iași.

În prezent, șoseaua se prezintă în condiții extrem de proaste, plină de gropi.

Se reface Bojdeuca lui Creangă din Țicău

În afara acestui drum din județul Iași, plenul instituției va gestiona și alte proiecte de hotărâre la ședința extraordinară. Un alt proiect este legat de reabilitarea Muzeului Bojdeuca lui Ion Creangă din zona Țicău. Valoarea proiectului este de 720 de mii de lei.

„Se dorește restaurarea și reabilitarea Bojdeucii, a clădirii expoziției documentare, demolarea clădirii anexă C3 în care sunt grupurile sanitare și reamenajarea amfiteatrului. Misiunea principală a muzeului este aceea de a conserva, cerceta, valorifica și promova patrimoniul istorico-literar, pentru a răspunde diverselor nevoi ale comunității: informare, educație, petrecere a timpului liber/divertisment etc. Prin reabilitarea, modernizarea/restaurarea, dotarea clădirilor spațiului în aer liber din curte se vor crea condiții pentru manifestări culturale: expoziții, vernisaje, proiecții video culturale”, se arată în proiectul de hotărâre.

Un proiect de reabilitare pentru Bojdejucă a mai fost luat în calcul și în urmă cu mai mulți ani.

Noi investiții în sănătate în județul Iași

Un alt proiect luat în calcul de CJ Iași este legat de aprobarea realizării obiectivului „Creșterea siguranței pacienților prin achiziția și montajul sistemelor de detectare, semnalizare alarmare în spitale”. Proiectul urmează să fie depus în cadrul Programului Operațional lnfrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Investiția are o valoare de 1,2 milioane de lei.

„În cadrul proiectului se vor achiziționa și instala sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii, cu acoperire totală și de detectare semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă pentru creșterea gradului de securitate la incendii, în trei spitale din județul lași. Este vorba despre Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» lași, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sfânta Maria» Iași”, se arată în documentație.