Un nou drog cu efecte secundare grave este din ce în ce mai prezent pe litoralul din România! Specialiștii lansează un apel către adolescenți

de: George Cristian
13:51, 05 aug. 2021

Un nou drog care este intens folosit pe litoralul din România a stârnit atenţia specialiştilor care spun că utilizarea acestuia poate duce la efecte secundare grave. Agenţia Naționașă Antidrog (ANA) explică într-un comunicat de presă faptul că a apărut un nou fel de consum de droguri.

ANA face referire la faptul că în zona de sud al litoralului românesc circulă un sedativ folosit în domeniul medical şi combinat cu alte substanţe care poate provoca halucinații, grețuri, vărsături. Adolescenţii inhalează protoxid de azot din baloane umflate.

Un nou drog a apărut pe litoralul românesc şi este intens folosit de tineri

Conform Agenţiei Naţionale Antidrog, adolescenţii şi tinerii inhalează protoxid de azot din baloane umflate. Drogul este unul periculos având multe reacții adverse cum ar fi stări de halucinații, grețuri, vărsături:

„Astfel, la petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenţii şi tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuş care degajă în interiorul balonului substanţa mai sus menţionată. Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut şi sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor şi inodor şi este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic, dar şi în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frişcă (inhalarea acestei substanţe fiind strict interzisă)”, a anunţat Agenţia Naţională Antidrog.

Sursa citată menţionează că printre efectele negative ale acestei substanţe se află: încetinirea timpului de reacţie a corpului uman, transpiraţia excesivă, greaţă, vărsături, ameţeală, oboseală, halucinaţii, distorsiuni de sunet şi pierderi de memorie.

Ce este protoxidul de azot

În 1776, un chimist norocos, Priestley, descoperea un gaz cunoscut sub denumirea de protoxid de azot. După ce a inhalat gazul descoperit de el, chimistul a descris acţiunile sale cu următoarele expresii: „ determina o senzaţie plăcută de tensiune în toţi muşchii, lăsând impresia unei creşteri a forţei musculare şi o tendinţă de hiperactivitate… dacă continui inhalarea gazului, dispare senzaţia plăcută şi tensiunea din muşchi, se produce o dezorganizare ideatică şi o slăbire a forţei musculare, încât tubul prin care inhalam gazul mi-a căzut din gură“.

Abia după 1860, gazul a revenit în atenţia medicilor şi exact în urmă cu 140 de ani s-a observat că asocierea oxigenului la protoxidul de azot determina o anestezie corectă şi eficientă. Acest tip de anestezie se utilizează şi în zilele noastre. În privinţa efectului de combatere a durerii se folosesc doze subanestezice. Astfel, inhalarea unui amestec de 20% protoxid de azot şi 80% oxigen determina acelaşi efect ca injectarea a 15 mg de morfină. Acest efect analgezic se utilizează în multe clinici din lume, pentru calmarea durerilor la naştere, deoarece efectul se produce fără să scadă forţa contracţiilor uterine sau alimentarea cu oxigen a mamei şi fătului.