Un nou conflict în Europa, Rusia protagonistă

de: Alexandru Ifrim
17:03, 19 apr. 2021

După acuzațiile Cehiei la adresa Rusiei, aceștia nu au stat prea mult pe gânduri, iar oficialii din Moscova au reacționat. Vizibil deranjați de faptul că au fost făcute acuzații de către cehi, cum că în urmă cu 4 ani la un depozit de muniție ar fi avut loc o explozie, iar principalii suspecți fiind doi spioni ruși.

Oficialii din Praga au expulzat sâmbătă, 18 diplomați ruși la auzirea acesteia, Ministerul Rus de Externe a promis: ”să îi oblige pe autorii acestei provocări să înţeleagă pe deplin responsabilitatea lor de a distruge fundamentul legăturilor normale dintre ţările noastre”.

Cehia a tras un semnal de alarmă în privința Rusiei

Republica Cehă a făcut un apel la Organizaţia Tratatului Nord Atlantic (NATO) şi aliaţii Uniunii Europene pentru a suspecta Rusia de explozia provocată în urmă cu 4 ani. Acest subiect ar urma să fie discutat de către miniştrii de Externe ai Uniunii Europene la şedinţa de astăzi. Conflictul Praga şi Moscova este unul de lungă durată mai exact din anul 1989, după sfârşitul dominaţiei sovietice asupra Europei de Est.

Rusia se apără şi susţine că ei nu au nici o treabă cu explozia care a avut loc la Vrbetice, la 300 km est de capitală. Acesta a numit expulzările drept ”continuarea unei serii de acţiuni antiruseşti întreprinse de Republică Cehă în ultimii ani”, acuzând Praga că ”s-a străduit să mulţumească SUA pe fondul sancţiunilor recente ale SUA împotriva Rusiei”.

Unde ar fi trebuit să ajung armele din depozitul care a fost aruncat în aer

Jan Hamacek, ministrul de Interne în exerciţiu al Cehiei, a declarat după finalizarea anchetei că explozia ar fi trebuit să se producă după ce transportul de arme ar fi părăsit depozitul. Transportul urma să ajungă în Bulgaria.

Poliţia din Cehia ar fi pe urmele a doi bărbaţi care au călătorit în Republica Cehă cu câteva zile înainte de explozie. Cei doi suspecţi ar purta numele de Alexandr Petrov şi Ruslan Boşirov, acestea fiind pseudonimele folosite de către cei doi ofiţeri militari GRU ruşi care sunt căutaţi şi în Marea Britanie.

Rusia ia exemplu de la Cehia şi expulzează şi ei diplomaţii cehi din ţară

După ce sâmbătă Cehia a expulzat 18 diplomaţi ruşi, a venit rândul ruşilor să expulzeze 20 de diplomaţi cehi. Oficialii din Moscova le-au pus doar o singură zi la dispoziţie diplomaţilor cehi pentru a părăsi ţara, în schimb oficiali de la Praga le-au oferit 72 de ore ruşilor pentru a se întoarce în ţara lor.

Ministrul rus de Externe a declarat că decizia cehă este una fără precedent şi este un act ostil. Moscova acuză că expulzarea diplomaţilor ruşi ar fi din pricina Statelor Unite ale Americii care ar fi impus mai multe restricţii ţării. Ministrul rus a declarat că cehii le-ar face pe plac oficialilor SUA.

„În dorința lor de a mulțumi SUA pe fondul sancțiunilor recente ale SUA împotriva Rusiei, autoritățile cehe în acest sens și-au întrecut chiar stăpânii de peste iaz”, se arată în declarația ministerului de Externe.

Tensiuni uriaşe şi la Marea Neagră

Tensiuni uriaşe care se află și  la Marea Neagră. SUA a trimis nave de război pe fondul conflictului din Ucraina. Oficialii ruşi le-au transmis marţi un mesaj americanilor spunându-le să-şi țină la distanță navele de Crimeea. Toate acestea au început după ce Ucraina a tras un semnal de alarmă cum că Rusia ar vrea să înceapă un război şi intenţionează să ocupe ţara.

„Nu este absolut nimic ca navele americane să facă în apropierea țărmurilor noastre, aceasta este pur și simplu o acțiune provocatoare. Provocatoare în sensul direct al cuvântului: ne testează forța, ne joacă pe nervi. Nu vor reuși”, a spus Ryabkov.