Un meșter din Iași are o colecție impresionantă în propria locuință! Vizitatorii amețesc când văd raritățile. Venera Ghinea: „Sunt copiii mei și de asta mă simt ciudat” – FOTO
Venera Ghinea este unul dintre puținii colecționari de păpuși de porțelan, din România. Prima păpușă a primit-o cadou de la o rudă care i-a adus-o din Viena. De peste 40 de ani le colecționează și spune că nu ar renunța la ele, chiar dacă a primit oferte generoase de la cumpărători
Venera Ghinea, în vârstă de 65 de ani, din Iași, a început să colecționeze păpuși din porțelan în urmă cu peste 40 de ani, când a primit una cadou. De atunci, a dezvoltat colecția până a ajuns la 72 de piese.
„Am văzut păpuși de porțelan la o cumătră și am vrut și eu una. Cumătra mi-a adus-o din Viena, Austria. De atunci toată lumea îmi făcea cadouri păpuși. Știau că îmi plac. După aceea am început să mai creez și eu, dar din diverse materiale. Tot ce vedeți aici sunt păpuși din porțelan. Unele le-am mai cumpărat. S-au adunat și nu am renunțat la ele. La insistențele unor anumite persoane, la târguri mai ales, am mai dat din ele, dar nu am vrut să renunț la toată colecția. Oamenii văzând și creațiile mele, și cele de porțelan, le-au plăcut și au vrut să aibă acasă.
Am mai donat în satul Curături, la muzeu, mai multe făcute de mine. Doamna director mi-a cerut ajutorul și am făcut păpuși. Când cineva îmi spune să fac pentru bani parcă nu pot pentru că e ca și cum aș vinde un copil. Eu mă cert cu păpușile, le mângâi, și parcă când cineva îmi zice «hai, nu-mi dai și mie?», am o reținere. Parcă păpușile sunt copiii mei și de asta mă simt ciudat când îmi cere cineva o păpușă”, povestește Venera Ghinea, din Iași.
Cea mai veche păpușă de porțelan din colecția Venerei Ghinea are peste 40 de ani
Colecționara care păstrează păpușile într-o cameră amenajată doar cu piese vechi, din locuința sa, spune că nu sunt greu de îngrijit. Cea mai veche păpușă din colecție este cea din Viena, primită de la cumătra sa.
„Aici am vreo 72 și plus cele pe care le-am mai dat, cele făcute de mine, ajung la vreo 100 de păpuși. Cea mai veche are vreo 42-45 de ani. Am 46 de ani de căsătorie, iar prin perioada când locuiam în apartament am primit prima păpușă, de la cumătra mea, care a fost în Viena și mi-a adus-o de acolo. Deci, păpușa are peste 40 de ani. Colecția are păpuși și de la noi, din țară, și din străinătate. Ele sunt îngrijite și, drept să vă spun, nu e mare lucru de făcut la ele. Când îmi mai amintesc de ele, le mai îngrijesc. Doar le șterg să nu se pună praful și se păstrează așa. Nu am vreo păpușă preferată, toate sunt pe sufletul meu. Am mai cedat vreo câteva pentru cineva care mi-a fost drag și a rămas la casa părintească din Răducăneni”, mai spune Venera Ghinea.
Venera Ghinea, colecționară: „O doamnă de la Gura Humorului a vrut să-mi cumpere colecția”
Ieșeanca susține că deși a primit mai multe oferte generoase de la clienții care voiau să cumpere întreaga colecție, nu a renunțat la păpușile de porțelan.
„Au încercat mai multe persoane să cumpere păpușile, dar nu am vrut să le dau pentru că nu am ce să fac cu banii. O doamnă de la Gura Humorului, care a vrut să le ia pe toate, a vrut să plătească mai mult decât costau păpușile, dar nu am renunțat la ele. Doamna Oltița a auzit că vreau să renunțăm la unele dintre ele, dar ne-am răzgândit și nu am mai dat din lucruri, le-am păstrat, eu și soțul. Am mai colaborat cu domnul de la Cacica, care ne-a mai solicitat să facem diverse activități.
Soțul, Dumnezeu să-l odihnească, m-a lăsat cu multe lucruri, dar nu banii contează. Nouă ne-a plăcut să ne facem casa așa cum ne era sufletul, iar acum, că nu mai este, îmi amintesc de el prin aceste colecții”, mai spune Venera Ghinea. O altă colecție impresionantă a fost prezentată în cadrul evenimentului „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, derulat de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Venera Ghinea speră că păpușile de porțelan vor fi păstrate în continuare în familie
Colecționara speră ca păpușile să fie păstrate în familia sa mulți ani.
„Nu renunț la colecție. Fiica mea o să o preia, mai departe, și o să rămână în familie. Dacă o vrea să le vândă nepotul, după moartea mea, știu eu, să facă ce vor. Dar, deocamdată, le păstrez. Dacă soțul meu a decedat, și el fiind meșter popular, mă regăsesc mai tare în ele. Când eram amândoi luam o hotărâre împreună. Dar acum îmi mângâi sufletul cu ele”, mai spune colecționara care este pasionată de lucrurile vechi, de aceea a început să colecționeze și mașini de cusut.
„Eu mai am și o colecție de mașini de cusut. Am vreo 9 bucăți, câteva vechi de peste 50 de ani. Una la pedală, alta la picior. Am vrut-o și pe aia originală de la bunici, Zinger, dar nu a renunțat unchiul la ea. Am vrut și un pat pictat original, adus de la Moscova, dar nu a vrut să mi-l dea (n.r-râde). Patul acela dintotdeauna mi-a fost drag, dar unchiul nu a vrut să mi-l dea și nu am mai insistat”, mai spune Venera Ghinea.
Alături de soțul ei, Dumitru Ghinea, ambii meșteri populari recunoscuți în comunitatea din Iași, au construit o căsuță desprinsă din povești. Cei doi pensionari din Iași au ridicat casa în urmă cu 20 de ani iar de-a lungul timpului a fost numită „Căsuța de turta dulce”, „Căsuța bunicilor”, „Căsuța piticilor” sau „Căsuța din povești”.