Un membru al clanului Stănescu a dat lovitura! Palate de peste 1.000 mp, ridicate fără autorizație cu banii statului! Nimeni nu știe dacă mai poate fi recuperat prejudiciul de aproape 2 milioane de lei, creat prin evaziune fiscală!
Judecătorii ieșeni l-au condamnat pe Ioan Stănescu la 7 ani de pușcărie, pentru evaziune fiscală. Ieșeanul de etnie romă trebuie să achite către Fisc daune în valoare de 1,89 milioane de lei. Magistrații au pus sechestru pe două case, cu o suprafață de peste 1.000 mp, ridicate fără autorizație
În vreme ce mulți ieșeni muncesc, plătesc taxe și impozite și abia supraviețuiesc lună de lună, un membru al clanului Stănescu a dat lovitura în doar câteva luni. Astfel, acesta a reușit să creeze la bugetul consolidat al statului o „gaură” de aproape 2 milioane de lei.
Totul a ieșit la iveală după o anchetă efectuată de oamenii legii. Mai mult, aceștia au constatat că Ioan Stănescu a ridicat două case fără autorizație!
Ioan Stănescu, condamnat de judecătorii ieșeni pentru evaziune fiscală
Magistrații ieșeni l-au condamnat recent pe Ioan Stănescu, pentru evaziune fiscală.
„Instanța condamnă inculpatul Ioan Stănescu la pedeapsa principală de 7 ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, constând în evidențierea în actele contabile ori în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, în formă continuată”, au precizat judecătorii din cadrul Tribunalului Iași.
Pe lângă pedeapsa aplicată, ieșeanul de etnie rromă a fost obligat și la plata unor daune de aproape 2 milioane de lei.
„Instanța îl obligă pe inculpatul Ioan Stănescu să achite părții civile Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași, suma de 1.897.209 lei, cu titlu de prejudiciu nerecuperat (1.038.024 de lei – impozit pe profit – și 859.184 de lei – TVA). Menține sechestrul asigurator instituit în faza de urmărire penală asupra cotei de 1 din următoarele bunuri deținute de inculpat împreună cu Lăcrămioara Stănescu: casă de locuit în suprafață de 360 mp, edificată fără autorizație de construire și având o valoare de impozitare de 237.600 de lei, o casă de locuit de 870 mp, edificată fără autorizație de construire având o valoare de impozitare de 574.200 de lei. Instanța instituie un sechestru asigurator asupra tuturor celorlalte bunuri prezente și viitoare ale inculpatului”, au adăugat magistrații ieșeni.
De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Cum a fost generată „gaura” la bugetul de stat
Procesul lui Ioan Stănescu a început pe 28 ianuarie 2019. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au dispus atunci trimiterea în judecată a individului de etnie rromă. Conform anchetatorilor, în perioada martie – septembrie 2010, Ioan Stănescu a generat o „gaură” de 1,89 milioane de lei.
Oamenii legii au susținut că individul a folosit înscrisuri fictive falsificate. Aceste înscrisuri au fost folosite pentru a arăta că au fost făcute niște achiziții de bunuri, dar, în fapt, nereale. Anchetatorii au susținut că individul ar fi afirmat că achizițiile au fost făcute de la furnizorii SC Euroconnexion SRL și SC Bogdana SRL. Acum, rămâne de văzut dacă sentința în cazul membrului clanului Stănescu, care a dat lovitura cu două palate, va fi sau nu contestată. De asemenea, nu se știe dacă astfel de palate, ridicate de ieșeni de etnie romă, pot sau nu pot fi valorificate de Statul Român.
Foto arhivă