Un manager de top într-o companie din Iași și-a pierdut funcția din cauza unui atac de panică. Nu a mai ieșit din casă 3 ani. Andreea Buhuși, psiholog: „Fobia socială apare din cauza unor traume sau anxietate generalizată”

de: Raluca Costin
02:00, 29 dec. 2021

Un manager de top care muncea într-o companie din Iași a ajuns într-o situație disperată din cauza unui atac de panică. Starea lui s-a agravat treptat, astfel că a ajuns în situația în care nu a mai ieșit din casă timp de 3 ani. A apelat la ajutorul psihologului și a reușit să revină la o viață normală după 6 luni de terapie. Specialiștii din Iași avertizează că a crescut numărul tinerilor care suferă de fobie socială

Unul dintre tinerii din Iași care și-a pierdut funcția din cauza unui atac de panică a reușit să își recapete viața normală după ce a făcut terapie. Problemele lui au început în urmă cu 3 ani, când a avut primul atac de panică la serviciu. Situația s-a agravat treptat, trecând prin diverse stări, de la anxietate la depresie, până a ajuns să nu mai meargă la serviciu și în cele din urmă și-a pierdut locul de muncă. Pentru că evita interacțiunea socială, a stat în casă timp de 3 ani.

„Asocia locurile unde avusese atacul de panică, stările de anxietate, cu durerea provocată de această stare. Pentru că la locul de muncă se întâmplaseră acestea, nu mai voia să meargă acolo. A ajuns să aibă fobie socială și nu a mai ieșit din casă timp de 3 ani. Apoi a apelat la psiholog și în 6 luni a revenit la o viața normală. Primii pași în vindecare sunt aplicarea unor tehnici de control al anxietății în casă. Persoana își imaginează că iese din casă sau chiar face asta, la ora 5 dimineața, când nu este nimeni pe stradă sau persoana este însoțită de cineva. Apare apoi desensibilizarea și pacientul se simte în echilibru”, susține Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Andreea Buhuși, psiholog: „Apare rușinea și de asta nu vor să meargă la specialist”

Specialistul spune că a crescut numărul cazurilor de persoane tinere care suferă de fobie socială și nu mai ies din casă cu anii. Cei mai mulți apelează la psiholog când situația se agravează. Dar reușesc să se vindece pentru că încep să conștientizeze efectul terapiei asupra vieții lor.

„Apelează la psiholog când stau prea mult în casă pentru că apare rușinea și de asta nu vor să meargă la specialist. Apar automatisme ale creierului în momentul în care stă așa mult timp în casă, iar pacientului îi este foarte greu să renunțe la ele. Fobia socială apare din cauza unor traume sau anxietate generalizată. Se ajunge și la modul extrem, când se evită ieșitul din casă, contactul social. Pacienții ajung să nu mai aibă serviciu, nu mai au contacte noi, veniturile scad, dar cresc frustrările. Persoanele care au avut un atac de panică în autobuz, din cauza stresului, sau la serviciu, pentru că atacul de panică l-au făcut în afara casei, asociază și văd tot felul de agresori în exteriorul casei. Comportamentul de evitare se accentuează și astfel nu mai simte durerea ca în momentul în care a avut atacul de panică. Stând numai în casă, apar problemele financiare, scade încrederea în sine, apare depresia, nu mai apare motivația de a ieși din zona de confort”, explică Andreea Buhuși, psiholog din Iași, care susținea, în edițiile BZI anterioare, că au fost în cabinetul său și angajați din domeniul HoReCa care sufereau de depresie.

Ieșenii care suferă de fobie socială se vindecă în 3-6 luni de la debutul tratamentului prin anumite tehnici

Specialistul mai spune că trei sferturi din pacienții care au avut tulburări de acest fel s-au vindecat prin desensibilizarea sistematică prin tehnici de programare mentală care rezonează cu viața cotidiană.

„Cam în 3-6 luni se vindecă pacienții. Depinde de fiecare dacă aplică aceste tehnici. După ce se vindecă au o viață perfect normală, devin ancorați în prezent și spun că sunt mai fericiți decât înainte de a avea această problemă, această teamă de a ieși din casă pentru că fac din nou un atac de panică sau trec prin stări de anxietate. Cei care au reușit să ducă la capăt terapia se simt mult mai fericiți, au o viață mai bună, confortabilă, învață să trăiască din nou. Apreciază o masă de Crăciun cu familia și prietenii, mersul la film, la plimbare sau orice altă activitate normală”, mai spune Andreea Buhuși care susține că a crescut și numărul persoanelor din domeniul IT sau medical, cu studii superioare, directori, care sunt foarte stresate și au atacuri de panică, stări de anxietate sau depresii.

„Într-adevăr, la mine în cabinet se observă o creștere a acestor cazuri în ultimii 2 ani, comparativ cu perioada de dinainte de pandemie”, mai spune psihologul din Iași.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare faptul că psihologii au în cabinete directori care au ajuns în pragul disperării.

Ce simptome apar în cazul unui atac de panică sau unei depresii?

Depresia apare în momentul în care, timp de cel puțin două săptămâni, zi de zi, persoanele își pierd interesul față de majoritatea activităților, apare insomnia sau o stare acută de somnolență, apare pierderea energiei, scăderea capacității de concentrare, nehotărâre, prezența gândurilor negative sau despre moarte. Atacul de panică reprezintă un episod brusc și recurent de teamă intensă, neliniște sau anxietate, care declanșează reacții fizice severe, în ciuda faptului că nu există un pericol real.

Când se produce un atac de panică, persoana are senzația că pierde controlul, că are un infarct de miocard sau chiar că moare. Alte simptome care apar în momentul în care se produce un atac de panică pot fi transpirația, durerea în piept, hiperventilația, tremurături, dificultăți în respirație, frisoane, bufeuri, crampe abdominale, cefaleea, vertij sau amețeală sau furnicături în extremitățile membrelor.