Un IT-ist din Iași a inventat aplicația COVID cu un an înainte să apară criza pe plan mondial. Andrei Dănilă, fondatorul firmei de software Code932, este nevoit să schimbe denumirea aplicației smart din cauza pandemiei
Compania software din Iași Code932 a inventat o aplicație smart care poartă numele de COVID cu mai bine de un an înainte de apariția pandemiei coronavirus. Andrei Dănilă, cel care a pus bazele aplicației, explică faptul că, după această „perioadă de nebunie”, a fost nevoit să schimbe denumirea pentru a nu se ajunge în situația inedită de a „boteza” o aplicație auto care împarte numele cu boala cauzată de noul coronavirus. „Lucram la această aplicație, pe care am decis să o denumim COVID, cu mai bine de un an înainte să apară toată nebunia asta. Noi ne pregăteam deja de lansare, totul era pregătit. Aveam chiar și materialele de promovare pentru aplicație, însă chiar înainte de lansare a apărut criza cauzată de COVID-19. A fost amuzantă această întâmplare când am văzut ce denumire am pus aplicației, dar s-a dovedit foarte util în cele din urmă”, a spus Andrei Dănilă CEO Code932
Deși pare oarecum greu de crezut, un IT-ist din Iași a avut inspirația să inventeze o aplicație smart pe care să o denumească COVID. Ideea i-a venit lui Andrei Dănilă, fondatorul firmei de software Code932, cu aproape un an și jumătate înainte de apariția crizei coronavirus și ca această denumire să ajungă cunoscută și rostită pe plan mondial. Cu toate că planurile au fost date peste cap odată cu declanșarea pandemiei, echipa de IT-iști din cadrul Code932 se bucură acum că a evitat la limită promovarea unui brand care ar fi putut avea consecințe negative pentru afacere.
„Lucram la această aplicație pe care am decis să o denumim COVID cu mai bine de un an și ceva înainte să apară toată nebunia asta. Noi ne pregăteam deja de lansare, totul era pregătit. Aveam chiar și materialele de promovare pentru aplicație, însă chiar înainte de lansare a apărut criza coronavirus. După toate acestea am decis să se schimbe denumirea aplicației. Inițial am format numele de la prescurtările cuvintelor «constatare-video», pentru că acesta este și obiectul aplicației, iar denumirea a rămas în cele din urmă ConstatareVideo, care este și numele site-ului. Am vorbit cu firma de marketing să schimbe planul de promovare, să creeze un brand care nu poate fi confundat cu nimic și pe care să îl putem crește”, povestește Andrei Dănilă, CEO Code932.
Echipa Code932 din Iași a botezat o aplicație auto care împarte numele cu boala cauzată de noul coronavirus
Amuzați inițial de situație, dezvoltatorii aplicației au lansat pentru început o versiune beta în această primăvară a aplicației care era denumită inițial COVID. Aplicația realizează comunicarea service-urilor auto cu clienții și vânzătorii de piese auto într-un mod rapid. Concret, operatorul din service trimite un link cu o constatare video clientului, în care sunt incluse recomandările de piese și operațiuni. Clientul acceptă sau refuză cu doar câteva click-uri, această comandă ajunge la service, iar apoi mașina poate intra în reparații.
„Dintr-un anumit punct de vedere a fost amuzantă această întâmplare când am văzut ce denumire am pus aplicației. S-a dovedit foarte util în cele din urmă, denumirea s-a potrivt foarte bine, service-urile auto ne-au putut găsi foarte ușor în această perioadă pe online. Aplicația funcționează în momentul de față sub denumirea de «ConstatareVideo», mecanicul sau altcineva filmează cu telefonul mobil sau orice cameră video constatarea vehiculului și punctează atunci când se ia o decizie.
Spre exemplu, arată că sunt uzate plăcuțele de frână și așa mai departe. Filmul se urcă pe aplicație, iar prin intermediul acestora se dau opțiuni pentru schimbarea și achiziția oricărei piese defecte. Practic, se dau linkuri cu produse de pe magazine virtuale, liste de prețuri și diferite mărci ale produsului, clientul alege tot ce vrea prin telefon, dă comanda, iar acestea se livrează direct în service-ul auto sau în altă locație aleasă”, mai explică Andrei Dănilă, fondatorul firmei Code932 din Iași.
„Până acum am avut colaborări pe plan internațional cu diferite companii. Acum începem să dezvoltăm produsele proprii ale Code932”
Pentru a asigura continuitatea serviciului, site-ul și instrumentele aplicației smart ConstatareVideo funcționează sub acest nume până la finalizarea noii identități. Lansarea a avut loc sub un nume provizoriu pentru a nu amâna accesul șoferilor și al mecanicilor auto la un instrument care le ușurează munca în contextul limitărilor de circulație pe timpul stării de urgență cauzate de virusul COVID-19.
„COVID era un nume funcțional, care sumarizează cu ce se ocupă afacerea sub forma unei prescurtări de la Constatare Video. Am decis să construim un nume nou, inventat, care nu poate fi confundat cu nimic și pe care să îl putem consolida ca un brand puternic”, a explicat Florin Mare, managing partener Boomerang, consultant branding pentru compania Code932 din Iași.
Afacerea gândită în urmă cu un an și jumătate de echipa de IT-iști din Iași Code932 vine acum mănușă în perioada de pandemie, în care sunt impuse limtări de circulație. Constatarea video poate fi folosită de oricine, fără abonamente lunare sau costuri de instalare. În vârstă de 41 de ani, Andrei Dănilă a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul UTI Iași și a înființat SC Code932 SRL în urmă cu 15 ani, firma fiind specializată în tehnologie și digitalizare.
„Am înființat firma în urmă cu 15 ani, iar multă vreme am avut colaborări pe plan internațional cu diferite companii. Acum începem să dezvoltăm produsele proprii și am început cu această aplicație. Suntem o echipă de 25 de oameni în firmă, trecem deja prin a doua criză în activitatea noastră, este o afacere foarte solidă și creștem în continuare”, spune Andrei Dănilă, CEO Code932.