Un investitor străin din Iași a accesat fonduri europene de aproape jumătate de milion de euro pentru a-și proteja afacerea care poate fi falimentată din cauza unui virus
Fillipo Latini, administratorul celei mai mari ferme de porci din Iași, a accesat fonduri europene de aproape jumătate de milion de euro pentru a proteja afacerea împotriva pestei porcine africane. Ultimul proiect aprobat de AFIR are o valoare de 90.000 de euro, iar banii sunt destinați investiției în biosecuritatea fermei din Belcești
Fillipo Latini, unul dintre investitorii străini din Iași care administrează cea mai mare fermă de porci din Iași, a depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) proiecte eligibile în valoare de aproape jumătate de milion de euro. Primul proiect a fost depus în urmă cu 2 ani și a fost aprobat la finanțare, având o valoare de 400.000 de euro. Acesta presupune ca banii să fie investiți în biosecuritatea fermei din Belcești. Anul acesta a mai obținut 90.000 de euro pentru investiții în măsuri de biosecuritate a fermei. Acestea presupun protejarea celei mai mari ferme de suine din județ, cu un efectiv de 30.000 de capete pe an, împotriva pestei porcine africane care face ravagii în rândul fermelor mari din țară, falimentând rând pe rând afacerile cu tradiție din zootehnie.
Afacerile firmei sunt de aproape 16 milioane de lei anual, iar numărul de angajați permanenți este de aproximativ 50 de persoane. Încă de la izbucnirea primelor focare de pestă porcină în județul Iași, investitorul din Belcești a luat măsuri pentru a fi sigur că afacerea sa nu va fi afectată de această situație, care a luat amploare la nivel național.
Fermierii din Iași care cresc suine au solicitat fonduri europene pentru sporirea măsurilor de biosecuritate
Crescătorii de suine din Iași au depus mai multe proiecte la AFIR, în anul precedent, în submăsura 5.1 – Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile. Acestea au fost finanțate cu 120.000 de euro, crescătorii de suine din Iași investind banii în măsuri de biosecuritate a fermei. Acești bani sunt pentru investiții în instalații de dezinfectare și dezinsecție. De asemenea, 100.000 euro vor fi acordați de AFIR pentru investiții în creșterea capacității operaționale a laboratoarelor, prin dotarea acestora și achiziția de mijloace de transport a probelor, în instituțiile publice, și 20.000 euro pentru achiziții de camere frigorifice pentru depozitarea temporară a animalelor sălbatice ucise. La sfârșitul anului 2020 au fost stinse focarele de pestă porcină din județ, însă în luna martie a acestui an au apărut noi focare de pestă porcină.
Medicii veterinari din Iași fac demersuri pentru ca focarele de pestă porcină să fie închise cât mai repede
Primul focar a izbucnit în Costuleni, unde au fost descoperiți trei porci domestici infectați cu virusul PPA. A doua zi, pe un teren de vânătoare din vecinătate, a fost găsit un porc mistreț mort confirmat cu PPA. După câteva zile, la Răducăneni au fost descoperite 6 animale care au fost afectate de aceeași boală, în luna martie fiind înregistrat un număr mai mare de cazuri de pestă porcină africană în gospodăriile ieșenilor.
O lună mai târziu, situația s-a schimbat, fiind descoperite mai multe cazuri de pestă porcină la mistreți. DSVSA a înregistrat 200 de mistreți morți, găsiți în pădurile din Iași, infectați cu virusul pestei porcine. Lunar, au fost vânați 30 de mistreți. Pesta porcină africană (PPA) este extrem de contagioasă și poate fi răspândită prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, al camioanelor sau al oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave.
Specialiștii din cadrul DSVSA susțin că transmiterea bolii s-a făcut mai ales de către micii fermieri care nu au respectat regulile
Analizele anchetelor epidemiologice efectuate în focarele active arată că transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare. În decursul anului 2020, în județul Iași, PPA a afectat un număr de 462 de animale domestice, în 31 de focare apărute în gospodării. Specialiștii din cadrul DSVSA Iași susțin că principalii vinovați de răspândirea pestei porcine africane și izbucnirea unor noi focare au fost oamenii care cresc porci în gospodării și nu respectă minimele măsuri privind răspândirea pestei porcine. Medicii sanitar- veterinari au luat toate măsurile pentru ca focarele să fie stinse într-un timp cât mai scurt, specialiștii estimând că vor fi închise luna aceasta dacă nu vor apărea noi focare în gospodării, care pot prelungi perioada de stingere a focarelor. La porcii mistreți, focarele de pestă porcină se sting în termen de 2 ani.