Un ieșean și-a luat țeapă după ce a cumpărat peste jumătate de tonă de semințe. Bărbatul, nevoit să apeleze la judecători pentru a-și recupera paguba (EXCLUSIV)

de: Redacția BZI
02:00, 17 mai 2022

Un ieșean a susținut că a luat „țeapă” după ce a cumpărat peste jumătate de tonă de semințe. Recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău au admis acțiunea formulată de Constantin Ştogrincă și i-a obligat pe Ion și Vasile Lepădatu la plata unor despăgubiri de 6.800 de lei, reprezentând contravaloarea cantității de 680 de kilograme de semințe de sparcetă.

Un ieșean a afirmat că a luat „țeapă” după ce a achiziționat peste jumătate de tonă de semințe. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău au admis recent acțiunea formulată de Constantin Ştogrincă.

„Instanța respinge, ca nefondată, excepția necompetenței teritoriale a Judecătoriei Hârlău, ce a fost invocată de pârâți, prin întâmpinare. Admite acțiunea formulată de reclamantul Constantin Ştogrincă. Obliga pârâții Ion Lepădatu și Vasile Lepădatu, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 6.800 de lei, reprezentând contravaloarea cantității de 680 kg de sămânță de sparcetă, achiziționată de reclamant de la pârâți și, ulterior, restituită acestora, ca urmare a neîndeplinirii condițiilor de calitate”, au afirmat judecătorii ieșeni.

În ediţiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Constantin Ştogrincă spune că a luat „țeapă” după ce a luat semințele

De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul dintre Constantin Ştogrincă și Ion și Vasile Lepădatu a început pe data de 23 noiembrie 2021. Prin acțiunea înregistrată pe rolul instanței, administratorul unei firme din localitatea Focuri i-a chemat în judecată pe pârâți.

„Firma pe care o administrez are ca obiect de activitate înființarea de culturi agricole. Pe data de 19 aprilie 2021, un consătean a venit la locuința mea cu un cunoscut, pe care mi l-a recomandat ca fiind o persoană de încredere, de la care a cumpărat de mai multe ori cereale. Acest pârât a spus că are la vânzare o cantitate mare de semințe de sparcetă, asigurându-l că este de calitate, inclusiv că deține certificat de calitate, pe care nu îl avea asupra sa. Am fost de acord să cumpăr de la acesta cantitatea de 680 kg de sămânță de sparcetă, la prețul de 10 lei/kilogram, pentru care am achitat suma de 6.800 de lei. Acesta m-a asigurat că va trimite factura pe cantitatea de semințe achiziționate și certificatul de calitate”, a subliniat în fața instanței.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Ce au afirmat vânzătorii în fața judecătorilor

Ieșeanul Constantin Ştogrincă a mai arătat că, după achiziționarea semințelor, pentru a verifica randamentul înainte de însămânțare, a pus la germinat 100 de bucăți, constatând că, după perioada de germinare, au încolțit doar circa 20, randamentul fiind extrem de redus, motiv pentru care l-a apelat telefonic pe unul dintre pârâți, căruia i-a spus că semințele nu sunt de calitate, având un randament de germinare foarte scăzut, iar acesta l-a asigurat că va veni la locuința sa, de unde va lua înapoi întreaga cantitate și îi va restitui suma achitată. Ieșeanul a adăugat că, pe 10 mai 2021, pârâții au luat înapoi toată cantitatea de semințe, urmând ca, în 30 de zile, să îi plătească suma de 6.800 de lei, procesul-verbal fiind semnat de ambele părți. Numai că, adaugă acesta, după o lună, nu a fost plătit, iar, mai apoi, nu i s-a mai răspuns la telefon.

La rândul lor, cei doi pârâți au invocat excepția de necompetență teritorială a Judecătoriei Hârlău, susținând că, de fapt, procesul ar fi trebuit să aibă loc la Judecătoria Râmnicu Sărat. Pe fond, ei au arătat că au fost de acord să preia sparceta (o plantă furajeră – n.r.) și să încerce să o vândă, urmând a restitui suma ieșeanului. Acum, cei doi au fost obligați să îi achite despăgubiri ieșeanului care susține că a luat „țeapă” după ce a cumpărat acele semințe.