Un ieșean cu diabet, la un pas de a-și pierde piciorul din cauza unei zgârieturi! Bărbatul nu s-a prezentat la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași de frică să nu se infecteze cu COVID-19. Medicii i-au amputat degetul ajuns la putrefacție

de: Bianca Ciubotariu
04:00, 16 iul. 2020

Un ieșean cu diabet s-a prezentat la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași cu un deget în stare de putrefacție după două luni de suferință. De la o simplă zgârietură a intrat direct în sala de operație, iar medicii spun că era la un pas de a-și pierde piciorul. Bărbatul de 48 de ani a povestit medicilor că nu s-a prezentat la spital din frica de a nu se infecta cu COVID-19

Marți, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-a prezentat un pacient cu diabet de tip II. Acesta a arătat medicilor că are un deget pe care nu îl mai poate mișca. Acesta nu s-a prezentat la spital din frica de a nu se infecta cu COVID-19. Din cauza infecției ajunsă într-un stadiu avansat, degetul lui era în stare de putrefacție. Medicii de la Clinica de Diabet de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași l-au trimis direct în sala de operație. Dacă ar mai fi așteptat câteva zile, și-ar fi pierdut piciorul. Jumătate dintre pacienții cu diabet internați la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se află în această situație. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și avertizează pacienții diagnosticați cu diabet să se prezinte la medic pentru orice zgârietură observată la nivelul corpului, pentru a evita posibilele complicații și implicit amputarea membrelor.

Din frica de a nu se infecta cu COVID-19 din spital, un ieșean cu diabet a stat două luni în casă cu un deget ajuns în stare de putrefacție

Bărbatul de 48 de ani s-a zgâriat la un deget înainte de începerea pandemiei și s-a prezentat la medic. A urmat un tratament specific, dar piciorul s-a infectat. Din cauza restricțiilor din spitale, bărbatul diagnosticat cu diabet zaharat a suportat durerea și s-a prezentat din nou la medic doar când întregul picior a început să se umfle. A stat cu degetul în stare de putrefacție mai bine de o lună.

„Marți s-a amputat degetul unui pacient cu diabet, la Clinica de Chirurgie. Acesta a spus medicilor când a ajuns la spital că a avut o zgârietură la picior făcută înainte de pandemia de coronavirus. S-a prezentat la un alt spital și a primit tratament. Urma să se prezinte la control, dar a venit pandemia de coronavirus și, din frică, nu s-a mai prezentat la spital. Am fost nevoiți să-i amputăm degetul infectat pentru a opri răspândirea infecției la nivelul întregului picior”, spune prof. dr. Gina Botnariu, șefa Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Orice zgârietură, înțepătură sau lovitură, neîngrijită corespunzător, poate duce la amputarea piciorului pacientului cu diabet

Prof. dr. Gina Botnariu spune că la Clinica de Diabet de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, adresabilitatea pacienților cu astfel de probleme este extrem de mare. Din 12 pacienți diagnosticați cu diabet și internați acum în spital, 6 au ajuns cu infecții la picior. La mulți dintre aceștia s-a intervenit chirurgical pentru amputarea membrului inferior afectat.

„Ulcerațiile sunt răni deschise la picioare, care pun în pericol sănătatea picioarelor în cazul pacienților cu diabet zaharat. Din cauza faptului că aceste persoane nu au senzații în picioare, după o simplă înțepătură sau zgârietură, pot ajunge la infecții profunde, afectând oasele, tendoanele și alte structuri ale piciorului. Ultima soluție este amputarea piciorului afectat. Acești pacienți nu simt în timp util durerea în picioare din cauză că glicemia crescută desensibilizează extremitățile nervoase ale membrelor inferioare. Pacienții care suferă astfel de incidente ajung în general în ultimul stadiu la spital”, mai spune prof. dr. Gina Botnariu.

Prof. dr. Gina Botnariu: „Din cauza infecției, pacientul poate ajunge la septicemie și în scurt timp la deces, dacă nu se prezintă la un medic”

Ieșeanul de 48 de ani care a ajuns la spital prea târziu din cauza fricii de a nu se infecta cu COVID-19 și-ar fi putut pierde piciorul. A avut noroc, așa cum spun medicii, că membrul inferior a început să se umfle, iar acest lucru l-a îngrijorat și mai tare.

„În general, pacienții cu diabet care nu mai simt senzațiile din picioare, de la o simplă înțepătură nebăgată în seamă ajung la amputare. Dacă o ulcerație se infectează și nu este tratată imediat, ea poate evolua într-un abces, o infecție cu puroi, în infecție osoasă sau în cangrenă. Odată ce se ajunge la cangrenă, porțiunea de țesut mort nu mai poate fi readusă la viață din cauza fluxului de sânge scăzut. Din cauza infecției care se poate răspândi în tot corpul, pacientul poate ajunge și la septicemie și, în scurt timp, la deces dacă nu se prezintă la un medic”, adaugă prof. dr. Gina Botnariu.

Cei 40.000 de pacienți cu diabet din județul Iași sunt avertizați să se prezinte la medic în cazul în care apar leziuni la nivelul membrelor

La nivelul județului Iași sunt aproximativ 40.000 de pacienți diagnosticați cu diabet. Ca în cazul ieșeanului cu diabet care a stat în casă două luni cu un deget ajuns în stare de putrefacție, din frica de a nu se infecta cu COVID-19, mai sunt alte zeci de persoane. Medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că neglijarea înțepăturilor, zgârieturilor și loviturilor pe oricare parte a corpului poate avea repercusiuni grave.

„Unii pacienți cu diabet sună la 112 imediat după ce observă o modificare a structurii pielii în urma unei lovituri, înțepături, iar alții aleg să stea acasă în speranța că se vor vindeca de la sine. În general, acești pacienți se tem de infecția cu COVID-19. Le recomandăm tuturor să se îngrijească, mai ales acum, în perioada verii. Să-și spele picioarele, cel mai des afectate, cu apă călduță și cu săpun. Ulterior, picioarele trebuie uscate prin tamponare cu un prosop curat. Dacă observați o leziune în talpă, la degete sau pe oricare parte a corpului, adresați-vă unui medic”, încheie prof. dr. Gina Botanariu, șefa Clinicii de Diabet de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.