Un ieșean a ieșit cu nervii întinși la maxim de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iași. A plecat acasă după ce a auzit că trebuie să stea ore întregi în sala de așteptare

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 12 dec. 2020

Un bărbat a plecat de la CRTS Iași după ce a aflat că trebuie să aștepte cel puțin trei ore pentru a dona sânge. Zilnic, la centru se prezintă zeci de ieșeni care vor să salveze vieți prin donarea de plasmă hiperimună și de sânge. Pentru că fiecare donator necesită un set de analize, în zilele aglomerate timpul de așteptare poate să fie de câteva ore

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iași are pentru prima dată după mulți ani un număr mare de donatori. Dacă în prima jumătate a anului medicii se rugau de ieșeni să doneze sânge, dar și plasmă hiperimună, în cea de-a doua parte, centrul a fost asaltat de doritori. Numai în luna noiembrie 2020 au fost 1.097 de donatori de sânge și 149 de pacienți tratați de COVID-19 care au donat plasmă hiperimună. Acest lucru a fost intens încurajat prin campanii de informare, prin mesajele transmise de medici și specialiști, dar și prin implicarea autorităților locale.

Primăria Iași a dispus din luna august ca donatorii să fie recompensați cu sume mai mari. Astfel, dacă până la sfâșitul acelei luni donatorii de sânge primeau suma de 50 de lei și o zi liberă de la muncă, de atunci primesc 7 bonuri de masă, iar cei de plasmă hiperimună primesc suma de 500 de lei. În fiecare final de săptămână, la CRTS Iași numărul persoanelor care vin să doneze se dublează, de aceea ziua de vineri este cea mai aglomerată, fiind prezente peste 100 de persoane. În celelalte zile sunt, în medie, 40 de donatori. Programul de activitate al centrului este de 6 ore pe zi, de luni până vineri.

Un bărbat a plecat fără să mai doneze când a aflat că are de așteptat trei ore la CRTS Iași

În cursul zilei de vineri, 11 decembrie, un bărbat din Iași a fost indignat după ce a aflat de timpul pe care trebuie să îl petreacă la CRTS pentru a dona cantitatea de 450 ml de sânge. A ajuns cu o oră înainte de închiderea programului, dar a aflat apoi că mai are de așteptat cel puțin trei ore pentru a dona.

„O situație de necrezut. Am urcat pe scări în sala de așteptare și am zis că nu stau în înghesuiala care era acolo. Am coborât și am întrebat de timpul de așteptare, care era de peste 3 ore, și am renunțat. I-am spus că vreau să renunț la donare deoarece timpul de așteptare este foarte mare și doamna de jos mi-a spus că da, majoritatea care vine în ultima oră renunță. Pentru că era deja coadă înainte mea de patru ore, am renunțat la donare. Iar la 13 și jumătate, cei care vor să doneze plasmă sau sânge, cel mai probabil vor ajunge acasă, poate să se stea după program vreo 30-40 de minute în plus, dar nu mai mult”, a declarat ieșeanul Dimitrie Chele.

Zeci de donatori oră de oră la CRTS Iași la final de săptămână

Ieșeanul susține că erau la orele de prânz circa 40 de donatori de sânge și de plasmă care așteptau de 4-5 ore. De frica de a nu se infecta cu noul coronavirus, a decis să plece. Având în vedere temperaturile scăzute, nu putea aștepta nici afară pentru a dona, dar nici nu a dorit să stea în aglomerație.

„Vreau să vă spun despre anormalitatea care se produce la CRTS Iași. Existau, cel puțin la ora 12:30, undeva la 40-50 de oameni care așteptau să doneze, jumătate dintre ei pentru a dona sânge, restul pentru a dona plasmă hiperimună. Stau înghesuiți pe hol câte 5-6 ore. În condițiile în care centrul se închide la 13:30, majoritatea nu apucă să doneze nici plasmă, nici sânge. Am urcat sus și am zis că nu stau în înghesuială. Am mai vorbit cu o domnișoară care aștepta de o oră și jumătate și nici măcar nu trecuse de prima etapă, cea a completării formularului, după acel pas urma să fie chemată de doamna doctor… și alte trei ore în plus de așteptare pentru a dona…”, a spus ieșeanul.

Ieșeanul va reveni în alte zile la CRTS Iași pentru a realiza donarea de sânge

Tânărul ieșean are circa 12 donări la activ. În ciuda situației neplăcute și a timpului pierdut, el susține că va reveni la CRTS Iași. A povestit că nu este pentru prima dată când a trebuit să aștepte pentru a face o transfuzie sanguină.

„Cred că am 12 donări la activ. Timpul de așteptare a fost mereu așa de mare. Chiar dacă erau doar 3-4 oameni la coadă, se aștepta 40 de minute, fiind personal puțin. Aceeași nemulțumire ca și în vară, când am donat ultima dată, atunci, la fel, era foarte puțin personal, insuficient și suprasolicitat, doar două asistente medicale. Este aceeași problemă permanent. Probabil voi reveni, dar în condiții mai bune, săptămâna viiitoare, dar dacă va fi aceeași coadă, nu voi sta să aștept 4-5 ore. Unii oameni nici nu mai revin a doua oară”, a explicat Dimitrie Chele.

Până la închiderea ediției, reporterii BZI au încercat în repetate rânduri să o contacteze telefonic pe prof. dr. Lavinia Scripcaru, șefa Centrului de Transfuzii din Iași, însă aceasta nu a răspuns pentru a oferi o poziție oficială.