Un ieșean a ajuns dezvoltator imobiliar în Germania și a inovat industria farmaceutică! Produsele se vând în toată lumea: „M-am făcut antreprenor de foame” – FOTO

de: Raluca COSTIN
02:00, 26 aug. 2023

Un tânăr din Iași a ajuns dezvoltator imobiliar în Germania și a scos pe piață un supliment pentru creier, care se vinde în toată lumea. Tânărul antreprenor are o poveste de viață desprinsă din filme și nu exclude varianta mutării în România, mai ales că este de părere că țara s-a dezvoltat în ultimii ani

Daniel Ciofu Hagen, în vârstă de 38 de ani, conduce un start-up de succes în domeniul farmaceutic și dezvoltă, în paralel, un complex imobiliar în zona orașului Valdshut Tiengen, în Germania. Construiește 4 apartamente și două sedii de birouri, iar investiția depășește 1.700.000 de euro, pe care speră să o finalizeze în anul 2024. Tânărul a învățat despre antreprenoriat în România, după ce a terminat facultatea.

„Sunt născut în Huși, dar m-am mutat în Iași când am început studiile. Am terminat Facultatea de Inginerie Civilă la Universitatea «Gheorghe Asachi», deci sunt inginer constructor. Sunt mândru că sunt din Moldova. Eu am devenit antreprenor după ce am terminat facultatea. Am avut o firmă de închirieri auto, apoi am avut mai multe afaceri. Am terminat facultatea când venise criza economică și nu aveam unde să mă angajez. M-am făcut antreprenor de foame (n.r. – râde).

În 2015 n-a mers afacerea și am încercat altele. Nu prea mergea nimic atunci. Apoi am plecat în Germania și am intrat și la master. Am plecat din țară în anul 2018. Am stat un pic în Germania, apoi am găsit pe profilul meu ce să fac. După ce am avut o ofertă de muncă ca inginer într-o companie și eram și masterand la o universitate, ghici ce am făcut? Am dat cu șutul și am luat-o de la zero în altă parte.

M-am mutat în una din cele mai bune zone din Germania, la un complex termal și am renunțat la master, pentru că la Therme Lindau trebuia să supraveghez lucrările ca șef de șantier”, povestește Daniel Ciofu Hagen.

Suplimente pentru creier, scoase pe piață de firma unde lucrează ieșeanul

Tânărul nu a stat mult timp în Germania și s-a mutat în Elveția. Acolo s-a angajat într-un domeniu diferit de cel imobiliar, în industria farma.

„Am urcat foarte tare în domeniu și știți ce am făcut, nu? I-am dat cu șutul și am pornit-o de la zero în Elveția. Când am ajuns în Elveția am zis că nu e de mine și am plecat înapoi în Germania, apoi m-am întors în Elveția. A venit Coronavirusul și nu am mai putut să ies din Elveția. Pentru că, în Elveția, industria construcțiilor nu era așa de dezvoltată, ci industria farma, fiind numărul unu mondial, m-am angajat în acest domeniu. Am depus vreo 600 de CV-uri și m-am angajat. Trebuia să fac ceva.

Ori să plec, ori să fac ceva în Elveția. Oricum, sistemul lor de angajare este diferit. În pandemie, în 2020, când toată lumea avea timp liber și oamenii de succes se uitau la documentare am văzut și eu unul unde se explică faptul că oamenii folosesc doar un mic procent din capacitatea creativă. Am sunat un prieten care este medic, am discutat despre asta și, apoi, compania unde eram angajat a scos pe piață un supliment pentru creier. Știți ce e lecitina, nu, pentru memorie?

Noi am putut să sintetizăm și să creăm cel mai bun supliment pentru creier din lume, în acel moment. Este un supliment natural”, mai spune Daniel Ciofu Hagen.

Produsele se vând în toată lumea

Suplimentele Mind Nootropics conțin aminoacizi, vitamine, extracte naturale concentrate. Nu conțin coloranți și nici conservanți, iar efectele secundare sunt aproape inexistente, potrivit lui Daniel Ciofu Hagen. Produsele sunt supuse exigențelor autorităților, îndeplinind cele mai riguroase standarde din lume. Având efect neurojuvenant și protector, suplimentele se adresează oricărui profil de consumator, iar condiția este ca persoana care îl consumă să nu manifeste intoleranță la vreunul din elementele pe care suplimentele îl conțin.

„Produsul este conceput pentru cei supuși unui efort intelectual intens, stres și crește capacitatea de învățare și adaptare, reducând nivelul de oboseală al creierului. Am observat că vânzările cresc de la lună la lună”, explică antreprenorul ieșean.

Daniel a ajuns dezvoltator imobiliar în Germania

Tânărul antreprenor nu a renunțat la prima lui dragoste, construcțiile, și dezvoltă un complex imobiliar în zona orașului Valdshut Tiengen, în Germania. Construiește 4 apartamente și două sedii de birouri, iar investiția depășește 700.000 de euro, pe care speră să o finalizeze în anul 2024.

„Nu vă gândiți că sunt foarte bogat, iau dintr-o parte, duc în alta, dar mă descurc (n.r. – râde). Oamenii care nu au făcut un business în România sau în general și vin în țară și spun că nu merge, păi e vina lor. România nu prea e o țară ieftină, în schimb, îți oferă niște oportunități. Fiecare, în România, mai face ceva, nu trăiește nimeni din salariul minim pe economie. În străinătate ai salariul și atât. Nu mai sunt salarii de 1.500 de lei lunar. Sunt persoane cu salarii mici care merg în Dubai în vacanță și eu stau cu 2.500 de euro, salariu în Germania, dar nu merg în Dubai”, susține tânărul antreprenor.

O altă ieșeancă de succes care s-a stabilit în Marea Britanie este Diana Parasca.

Antreprenor: „Cine spune că nu se poate face nimic în România, acela nu a făcut nimic în viața lui”

Daniel spune că nu exclude varianta întoarcerii în România pentru că a observat că în ultimii ani s-a dezvoltat.

„Acum, țara noastră are un potențial enorm. M-am gândit să mă întorc în țară. În ultimul timp, în afară că mai mor oamenii în spitale, țara s-a dezvoltat. Cine spune că nu se poate face nimic în România, acela nu a făcut nimic în viața lui. Acum, medicii nu mai pleacă în străinătate de foame, pleacă pentru că e alegerea lor. Acum, medicii sunt mai ok, nu mai e ca înainte. Am avut și agenție imobiliară și am avut contact cu medicii și nu era așa bine, ca acum, pentru ei.

Când intru în țară văd schimbări în bine. În afară de Elveția, Vestul e în cădere liberă. Ce e drept, au și de unde pierde. Mai mulți români se întorc în țară, decât pleacă. Se întorc creierele la noi în țară. Pleacă cei ce nu pot să facă nimic aici. Eu am colegi din domeniul construcțiilor, din țară, care s-au întors în România și angajează oameni pe șantier cu 1.500 de euro pe lună. Acum 5 ani nu erau sumele acestea. Au crescut și costurile vieții, dar eu zic că e mai bine. Câtă corupție e în Germania, ferească Dumnezeu! E și în România, dar nu se compară”, mai spune Daniel Hagen.

Tânărul care a ajuns dezvoltator imobiliar în Germania mai spune că fără multă muncă nu era unde este acum.