Un hotel din Iași, obligat să plătească despăgubiri după ce a difuzat muzică! Magistrații au obligat unitatea la achitarea mai multor daune. Patroana: „Este vorba despre un abuz și nici nu cred că este ceva constituțional” (Exclusiv)

de: Ciprian Nedelcu
02:00, 02 apr. 2021

O unitate din domeniul HoReCa, din Iași, a fost obligată să achite daune. Judecătorii au admis cererea formulată de CREDIDAM și au obligat Hotelul „Belleville”, din Iași, să plătească despăgubiri în valoare de 12.546 de lei către Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți. Totul a pornit de la difuzarea de muzică în hotel

Un hotel din Iași a fost obligat să plătească despăgubiri după ce a difuzat muzică! Magistrații au obligat unitatea la achitarea de daune către CREDIDAM! Astfel, magistrații din cadrul Tribunalului București au admis în parte acțiunea formulată de Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM) și au obligat Hotelul „Belleville”, din Iași, la achitarea sumei de 12.546 de lei (la care se adaugă TVA), reprezentând repararea prejudiciului cauzat artiștilor interpreți sau executanți pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerț / publicate în scop comercial / fonogramelor sau a reproducerilor acestora și a prestațiilor artistice în domeniul audiovizual, reprezentând triplul remuneraților datorate în perioada 1 octombrie 2017 – 31 martie 2020 și în perioada 1 iunie – 30 septembrie 2020.

„Instanța obligă pârâta să încheie cu reclamanta autorizații / licențe neexclusive pentru comunicarea publică a fonogramelor publicate în scop comercial / de comerț / fonogramelor sau a reproducerilor acestora și a prestațiilor artistice din domeniul audiovizual în spațiile administrate”, au afirmat magistrații.

De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Hotelul „Belleville”, din Iași, dat în judecată de CREDIDAM

Procesul intentat de CREDIDAM hotelului ieșean a început pe 29 septembrie 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul instanței, CREDIDAM a solicitat obligarea Hotelului „Belleville” la plata unor despăgubiri.

„Noi reprezentăm un organism de gestiune colectivă înființat în temeiul Legii privind asociațiile și fundațiile, organism care funcționează pe piață încă din anul 1996, conform dispozițiilor Legii privind dreptul de autor și drepturile conexe. Obiectul de activitate al CREDIDAM este de a colecta și repartiza remunerațiile cuvenite titularilor de drepturi conexe dreptului de autor, artiști interpreți sau executanți, români si străini, ale căror prestații artistice sunt utilizate pe teritoriul României. Totodată, CREDIDAM este organismul de gestiune colectivă reprezentativ pe teritoriul României.

Potrivit dispozițiilor prevăzute de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe pentru a fi desemnate colectori pentru o anumită categorie de utilizatori, organismele de gestiune colectivă trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de lege. Ca urmare a faptului că pârâta are in prezent în administrare hotelul și restaurantul din cadrul hotelului, unități situate în municipiul lași, și având în vedere faptul că, în aceste unități, are loc comunicare publică în scop ambiental, fără ca societatea să declare unitățile, pentru a fi luate în evidența CREDIDAM, solicită angajarea răspunderii civile delictuale a persoanei juridice și obligarea acesteia la plata de despăgubiri constând în triplul remunerației și a penalităților aferente remunerațiilor neachitate”, au precizat reprezentanții CREDIDAM în instanță.

Administratorul hotelului ieșean: „Este un abuz!”

În continuare, reprezentanții CREDIDAM au menționat că hotelul ieșean nu a obținut autorizații de licență neexclusive și nu a achitat remunerațiile pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerț / fonogramelor publicate în scop comercial / fonogramelor sau a reproducerilor acestora și a prestațiilor artistice din domeniul audiovizual. Mai mult, reclamanții au mai susținut că reprezentanților Hotelului Bellville le-ar fi fost transmise notificări în cursul anului trecut, în vederea intrării în legalitate.

„La verificarea în teren, conform referatului inspectorului CREDIDAM de pe 17 octombrie 2019 și a celui înregistrat pe 8 septembrie 2020, administratorul societății refuză licențierea”, au mai susținut reclamanții.

Pe de altă parte, administratorul hotelului ieșean a declarat că totul i se pare un abuz.

„Noi nu avem niciun contract cu CREDIDAM. Este vorba despre un abuz și nici nu cred că este ceva constituțional. Nu e normal să mă pui să plătesc ceva pentru care noi nu avem încheiat un contract. Ce ar trebui să facem noi?! Să mergem să căutăm reprezentantul lor nu știu unde, cu bănuții în mână, ca pensionarii care merg să achite abonamentul?! Nu se mai practică așa ceva de ani buni! Nu e normal. Cel mai probabil, noi vom contesta sentința și vom vedea ce se va întâmpla. Dacă va trebui, vom merge cu bănuții în mână să plătim, dacă asta e țara în care trăim!”, a precizat ieri Maria Armeanu.