Un grup de studenți de la USV Iași va reprezenta România în Franța la un concurs internațional de produse alimentare inovative
Un grup de studenți de la Universitatea de Științele Vieții Iași care a realizat un produs alimentar inedit din cozi de ciuperci va reprezenta România în Franța la un concurs internațional de produse alimentare inovative – Ecotrophelia 2024.
Preparatul se numește „FungiYo” și este o pastă vegană, din care au fost obținute aperitivul, felul principal și desertul.
Grupul de studenți este format din Eduard Horlescu, Cristina Dandeș, Livia Bărbuță și Cătălin Scripcă, de la Facultatea de Agricultură, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole.
„Am realizat o pastă vegană obținută din 80 la sută produse reutilizate, cum ar fi scorțișoară, pectină, tescovină de la mere, mai are în compoziție ștevie, sare, pudră de roșcove și făină din semințe de dovleac. Baza produsului este codița de pleurotus și aquafaba, care este obținută prin fierberea năutului. Avem trei feluri din produsul nostru, prep, care este un aperitiv, core, care este un fel principal și bliss, care este un desert. Aperitivul este mai ușor, felul principal este mai intens, cu mai multă sare, iar desertul este dulce. Produsele noastre, FungiYo Prep, FungiYo Core și FungiYo Bliss sunt create din aceleași subproduse, dar în proporții diferite, oferind un gust unic fiecărei varietăți. Dorim să ne extindem spre piața europeană, noi credem foarte mult în produsul nostru, care este unul corect, sigur și calitativ”, spune Eduard Horlescu, student la USV Iași.