Un filtru de protecție solară se transformă într-un compus cancerigen pe măsură ce crema se învechește

de: BZI.ro
10:57, 10 mart. 2021

Cercetările au descoperit că un ingredient popular din cremele de protecție solară și cremele anti-îmbătrânire, un filtru UV, octocrilina, se descompune într-o substanță chimică toxică cunoscută a fi cancerigenă și perturbatoare endocrină. Concentrația acestui produs numită benzofenonă crește rapid pe măsură ce crema se învechește.

La fel ca majoritatea produselor de îngrijire a pielii, produsele de protecție solară ar trebui utilizate de preferință în termen de 12 luni de la deschidere. Și chiar dacă există câteva sfaturi pentru a le păstra cât mai mult timp, este mai mult decât recomandat să respectați termenul de valabilitate.

Octocrilenul se degradează în benzofenonă

O echipă franco-americană de cercetători avertizează că un filtru organic de protecție solară utilizat frecvent în dezvoltarea cremelor de protecție solară și a cremelor anti-îmbătrânire, octocrilina, este degradat într-un compus cancerigen și perturbator endocrin: benzofenona.

Cercetătorii subliniază că industriile care produc octocrilenă știu că această moleculă este contaminată cu benzofenonă și că aceasta din urmă nu poate fi complet eliminată în timpul producției de octocrilenă. În plus, concentrația de benzofenonă în produsele octocrilene fabricate este considerată „neglijabilă” de industria cosmetică.

„Cu toate acestea, octocrilina se degradează în mod natural în benzofenonă chiar și în ambalaj”, notează aceștia. În timpul studiului publicat în revista Chemical Research in Toxicology, echipa a constatat că această substanță a fost prezentă în aproximativ 15 produse comerciale testate.

Periculos pentru sănătate și mediu

În plus, oamenii de știință au arătat că concentrația de benzofenonă din aceste produse cosmetice crește rapid odată cu îmbătrânirea produsului. Potrivit acestora, „comunitatea științifică și industria cosmetică recunosc că octocrilina și benzofenona sunt ușor absorbite prin piele. Un studiu anterior a arătat că absorbția cutanată a benzofenonei în organism poate depăși 70%, un argument puternic în favoarea interdicției de reglementare a acestui produs și a octocrilenului în parfumuri și alte produse topice. Ca atare, octocrilina nu mai îndeplinește criteriile de siguranță ale Food and Drugs Administration (SUA), Agenția SUA pentru medicamente.

Și cu atât mai mult cu cât „datele științifice acumulate indică faptul că ar putea fi toxice pentru reproducere și perturbatoare metabolice și endocrine”, adaugă cercetătorii. În cele din urmă, o altă cercetare franceză publicată în 2018 în revista Analytical Chemistry a concluzionat că octocrilina este descrisă ca fiind toxică pentru mediu: afectează în special coralii din zonele de scăldat și poate reduce rezistența recifelor de corali la schimbările climatice. Faptul că produsele pe bază de octocrilen sunt contaminate cu benzofenonă în cantități semnificative pune, prin urmare, în discuție siguranța acestor produse pentru uz public.

Trebuie aplicat principiul precauției

Până în prezent, octocrilina a fost deja interzisă în produsele de protecție solară în anumite teritorii, cum ar fi Insulele Virgine americane sau Republica Insulele Marshall. Produsele cosmetice care conțin octocrilen au fost, de asemenea, interzise în Republica Palau (Micronezia) de la 1 ianuarie 2020. După cum explică Le Monde, care transmite studiul, produsele de protecție solară și cremele anti-îmbătrânire achiziționate (de la mărci precum Garnier, Bioderma, Uriage, La Roche-Posay sau L’Oréal) au suferit un proces de îmbătrânire accelerat validat în Statele Unite și echivalent cu un an petrecut la temperatura camerei. Apoi au fost analizate folosind un spectrometru de masă de înaltă performanță.

„Inițial, există foarte puține benzofenone în produse. Dar, treptat, odată cu îmbătrânirea produsului, există tot mai multe. S-au observat astfel creșteri ale benzofenonei care depășesc 100% și chiar ajung la 200%. Este pentru prima dată când s-a demonstrat această degradare a octocrilenului în benzofenonă”, a declarat Philippe Lebaron, de la Observatorul Banyuls-sur-Mer pentru Biodiversitate și Biotehnologie Microbiană, coautor al studiului.

Cu toate acestea, IARC a clasificat benzofenona drept „posibil cancerigen pentru oameni”, în timp ce în Statele Unite, aceasta apare pe listele de substanțe cancerigene și perturbatoare ale dezvoltării.

Potrivit cercetătorilor, acest nou studiu este important, deoarece oferă noi dovezi științifice care să susțină că produsele pe bază de octocrilen și, prin urmare, contaminate cu benzofenonă, pot reprezenta o amenințare atât pentru sănătatea publică, cât și pentru sănătatea umană.

„Rezultatele noastre pledează în favoarea implementării reglementărilor dictate de principiul precauției, al cărui obiectiv ar fi protejarea sănătății publice și a mediului”, conchid ei.