Un faimos medic din Iasi spune tot. Ti se face pielea de gaina cand auzi ce povesteste
@ Dupa ce citesc acest articol, directorii si managerii din institutiile abilitate ar trebui sa-si dea demisia @ Medicul iesean avertizeaza ca urmarile vor fi cumplite daca nu se iau masuri urgente @ Nu de putine ori a ramas fara replica cand a vazut ce are in fata @ „Situatia este foarte, foarte grava”, a spus medicul
Vorbeste fara perdea si dupa zeci de ani de cariera nu ii vine sa creada ca s-a ajuns aici. Medicul iesean, foarte cunoscut datorita calitatilor profesionale, este ingrozit ca aceasta situatie va persista ani de zile si de acum inainte. Nu sesizeaza nicio implicare concreta din partea institutiilor abilitate care sa-l determine sa creada ca peste un an-doi va avea parte de ceva mai bun. Nu este prima data cand prof. dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii I Chirurgie din Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, atrage atentia asupra acestor nenorociri sau „nacazuri”, cum ii place sa le spuna. Le vede zilnic in clinica si de la o zi la alta parca sunt tot mai grele.
Este vorba despre pacientii care ii bat in usa in fiecare zi, bolnavi pe care atunci cand ii priveste i se rupe inima de atata suferinta care se citeste pe chipul lor. Sunt multi si chirurgul Georgescu spune ca acesti pacienti sunt atat de bolnavi incat nu stie ce combinatii de tratamente sau metode terapeutice sa aplice pentru a le mai prelungi viata. Macinati de boala, saracie, aceste persoane arata cu cel putin 20 de ani mai batrane decat varsta biologica.
„Starea de saracie a acestor bolnavi este teribila. Un tablou care te ingrozeste si, din pacate, posibilitatile medicale sunt a naibii de putine. Spun asta pentru ca acesti pacienti ajung la spital cu o stare de sanatate aproape de limita de supravietuire. Sunt macinati de boli in stadii avansate. Pacienti care arata cu vreo 20 de ani mai batrani din cauza bolii, a saraciei. Sunt foarte, foarte necajiti cu lipsuri de toate felurile. Boala te face sa ai diferite cusururi. Acesti pacienti vin teribil de tarziu la medic si asta pentru ca traiesc la limita de supravietuire. Multi ieseni nici nu isi imagineaza in ce saracie traiesc foarte multi oameni. Pe langa toate acestea se intampla ca o parte dintre bolnavi sa nu accepte solutiile pe care i le propunem noi. Este adevarat ca sunt interventii chirurgicale agresive, unele cu implicatii anatomice destul de mari. Cele mai multe cazuri sunt cancere in stadii foarte grave, dar si boli de nutritie si metabolism”, a declarat prof. dr. Stefan Georgescu.
„Lucrurile sunt atat de triste, incat te lasa fara comentarii”
Pe perioada spitalizarii, medicii incearca aproape imposibilul pentru acesti bolnavi ca sa-i aduca pe linia de plutire. Plecarea la domiciliu inseamna o revenire la spital intr-un stadiu la fel de grav ca inainte de prima internare. „Cu ce il ajuta pe un bolnav cu cangrena diabetica, de exemplu, o proteza daca el acasa nu are un pat pe care sa stea, nu are ce manca? Nu am unde sa-l trimit pe acest bolnav. Nu exista nicio posibilitate. Acesti bolnavi, la domiciliu, nu au ce manca, unii nu au nici casa sau detin o locuinta care sta sa se darame. Nu mai spun ca sunt si pacienti care mananca ce arunca altii. Nu isi permit un tratament medicamentos acasa. Dupa catva timp, mai scurt sau mai lung, revin la spital in stare mai grava. In aceasta categorie sunt destui bolnavi de varsta medie. Lucrurile sunt atat de triste, incat te lasa fara comentarii. Nu stiu unde se va ajunge. Daca nu se intervine sa se faca ceva pentru protectia sociala, nici nu vreau sa ma gandesc la ce va urma”, a declarat prof. dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii I Chirurgie de la Spitalul Sf. Spridion. Adresabilitatea la unitatea medicala este foarte mare, Spitalul Sf. Spiridon fiind cel mai mare din Moldova.