Un executor judecătoresc din Iași, înjurat și amenințat cu bâta! Ieșeanul violent a trebuit să dea explicații judecătorilor
Un bărbat din Iași, Constantin D. Lungu, a dat ochii cu judecătorii după ce nu a ținut cont de o hotărâre dată de o instanță civilă și le-a pus bețe în roate ieșenilor cu care s-a judecat pentru un teren. Supărat că a pierdut procesul, individul a scos bâta și i-a amenințat pe soții B., dar și pe un executor judecătoresc care a fost chemat să pună în executare hotărârea dată de instanță
Un ieșean a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare, după ce a sfidat o hotărâre dată de Tribunalul Iași și i-a adresat amenințări și injurii unui executor judecătoresc. Simțindu-se stăpân pe un teren pe care tocmai îl pierduse într-un proces, acesta a făcut tot posibilul să împiedice punerea în executare a hotărârii definitive, apelând chiar și la amenințări cu moartea de față cu oamenii legii și cu executorul în cauză.
Constantin D. Lungu a făcut circ de față cu Poliția și cu un executor judecătoresc
Incidentul cu pricina a avut loc în toamna anului 2016, după ce magistrații Tribunalului Iași au hotărât că soții B. au dreptul la terenul disputat cu Constantin D. Lungu, situat în comuna Scobinți. Ieșeanul a continuat să creadă că imobilul respectiv este proprietatea lui, în ciuda soluției date de judecători. În primă fază, bărbatul a distrus gardul ce a fost pus pentru a delimita terenul, așa că soții B. au cerut, din nou, intervenția executorului.
Astfel că, în momentul în care soții B. au venit a doua oară cu executorul la terenul cu pricina, a ieșit un scandal monstru.
„Întrucât inculpatul îngrădise tot, persoana vătămată a sărit poarta pentru a facilita ulterior accesul executorului. Inculpatul, când i-a văzut, a ieșit cu o bâtă, o coadă de sapă mare, începând să amenințe și să spună că nu se lasă până nu vede câțiva morți, cu toate că organele de Poliție erau de față. Martorul a susținut în fața instanței că Poliția nu l-a imobilizat pe inculpat, cu toate că acesta era recalcitrant, dar au reușit să ia din mâna acestuia bâta respectivă. Deși inculpatul s-a opus executării, executorul judecătoresc a procedat conform atribuțiilor sale de serviciu și la o nouă executare silită în baza aceluiași titlu executoriu”, au precizat judecătorii.
Nici după a doua vizită a executorului ieșeanul nu s-a potolit, distrugând, din nou, gardul amplasat la indicațiile acestuia.
Condamnarea i s-a părut o glumă
În urma finalizării cazului în primă instanță, Constantin D. Lungu a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare, cu suspendare, și obligat să plătească soților B. 2.000 de lei, daune morale.
Și soții B. și Constantin D. Lungu au făcut apel împotriva deciziei. Persoanele vătămate au argumentat că bărbatul, nici după ce a fost condamnat în primă instanță, nu i-a lăsat să folosească imobilul la care aveau dreptul.
„Instanța de fond nu a avut în vedere faptul că inculpatul a comis mai multe fapte penale, în special fapte împotriva înfăptuirii justiției. Aceasta denotă că inculpatul manifestă dispreț față de lege, de hotărârile judecătorești, față de drepturile și interesele legitime ale acestora. După condamnarea definitivă la pedeapsa închisorii cu suspendare, inculpatul a continuat să dețină imobilele, să le folosească după bunul plac și fără nicio reținere. În paralel, i-a acționat în judecată în numeroase dosare civile în care a solicitat anularea actelor de proprietate sau să se constate că el sau soția sa sunt proprietarii imobilelor”, explică magistrații despre argumentul soților B.
În final, judecătorii Curții de Apel Iași au desființat parțial sentința Judecătoriei Hârlău și l-au condamnat pe Constantin D. Lungu la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru sărvârșirea infracțiunii de nerespectare a unei hotărâri judecătorești, precum și la plata a 20.000 de lei, daune morale.
În ceea ce privește fapta prin care l-a amenințat și înjurat pe respectivul executor judecătoresc care se ocupa de caz, ieșeanul nu a mai fost tras la răspundere, deoarece a intervenit prescripția.