Un elev din Vâlcea a intrat în școală cu un pistol
Incident care putea să aibă urmări tragice în Vâlcea unde un elev a intrat în scoală având un pistol. Arma era de tip Airsoft dar putea să pună în pericol persoanele de lângă el. Jandarmii au intervenit de urgență și i-au aplicat tânărului teribilist o amendă în valoare totală de 2.500 de lei.
Asemenea pistoale sunt accesibile pentru cumpărare și nu există o reglementare, dar există o limită minimă de vârstă. Așadar, pentru a cumpăra un tip de pistol airsoft, persoană trebuie să aibă minim 18 ani.
Un elev din Vâlcea a intrat în scoală cu un pistol
Jandarmii din Vâlcea au fost sesizaţi asupra faptului că un elev în vârstă de 17 ani a intrat în şcoala având asupra lui un pistol de tip airsoft. Jandamii s-au prezenntat la fața locului și i-au confiscat arma elevului. În speță i-au făcut și dosar penal. Luat la întrebări de oamenii legii, tânărul a recunoscut că a cumpărat arma de pe un site de anunțuri şi că nu cunoaşte persoane care i-a vândut arma. În cauză, băiatul a fost amendat cu suma de 2.500 de lei. Acesta este elev în clasa a 11-a la Colegiul Tehnic Forestier din Râmnicu Vâlcea.
Armele de tip airsoft sunt copii fidele după cele reale
Legislația din România nu prevede măsuri speciale de deţinere a armelor de tip airsoft. Totuşi, aceste copii fidele pot fi cumpărate doar de persoanele care au peste 18 ani. Sunt copii fidele și pot fi ușor confundate cu arme reale. BZI.RO a scris, în articolele trecute despre tipurile de arme airsoft. Acestea sunt de trei feluri:
1. Arme airsoft manuale
2. Arme airsoft electrice sau AEG
3. Arme airsoft pe gaz sau cu Co2.
Oricum, chiar dacă nu sunt considerate arme letale, armele de tip airsoft pot provoca leziuni destul de grave dacă sunt folosite necorespunzător. De exemplu, în urmă cu câţiva ani în Constanța un tânăr în vârstă de 19 ani a fost reținut de mascați după ce acesta a împuşcat în cap, cu un pistol airsoft, un bărbat. Bărbatul împuşcat în cap a suferit mai multe leziuni traumatice şi a avut nevoie de îngrijiri medicale de urgență.
Ce spune legea referitor la deținerea şi folosirea armelor de tip airsoft
Legislaţia referitoare la deținerea și folosirea armelor de tip airsoft este destul de clară. Așadar, persoanele care dețin astfel de arme nu le pot folosi decât în condiții speciale. Altfel spus, astfel de arme pot fi transportate doar în condiții speciale, dacă au ambalaj și nu sunt încărcate cu muniție:
“ (4) Armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului şi tirului sportiv pot fi folosite în spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului său în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor.
(5) Sunt interzise portul şi folosirea armelor sau dispozitivelor neletale prevăzute la alin. (4) în locuri publice.
(6) Armele sau dispozitivele neletale prevăzute la alin. (1)-(4) pot fi transportate de la domiciliul, reşedinţă sau, după caz, locul de rezidenţă al deţinătorului la locul unde urmează să se desfăşoare activităţile pentru care sunt destinate, numai dacă acestea sunt ţinute în husă, bagaj ori ambalaj şi nu sunt încărcate cu muniţie.”