Un cutremur în București ar însemna un dezastru umanitar în care mii de persoane ar muri
O analiză arată că un cutremur în București ar însemna, pentru țară, un dezastru umanitar. Analiza dezvăluie faptul că mii de persoane ar putea murit și că tot mii de clădiri vor fi afectate.
Cutremurul din 4 martie 1977, cel mai mare, a fost o amintire greu de povestit de cei care au trăit în acele vremuri. Bucureștiul a fost afectat extrem de mult, iar oamenii povestesc cum scormoneau în moloz după rude.
Un cutremur în București ar însemna un dezastru umanitar
Analiza făcuta şi publicată în Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului București pentru 2022 arată un scenariu sumbru dacă un cutremur s-ar produce în București. Autorii documentului oferă detalii şocante despre faptul că, în cazul unui astfel scenariu, vor muri peste 6.500 de persoane, 16.000 vor fi rănite grav, iar peste 10.000 vor ajunge în spital și 13.000 vor suferi răni ușoare. Analiză este făcută din punctul de vedere al terenului din București și compară cutremurul din 1977.
„Seismul reprezintă factorul de risc major pentru capitala ţării. Luând drept bază de comparaţie cutremurul din 1977, se poate constata că pierderile umane şi cele materiale au reprezentat 90%, respectiv 70% din totalul acestora pe întreaga ţară. Ţinând cont de faptul că în municipiu se concentrează circa 10% din populaţia ţării, mai mult de 15% din producţia industrială, o mare pondere a activităţilor prestatoare de servicii, precum şi principalele componente ale structurilor de stat şi private, se poate afirma că riscul seismic s-a mărit în ultimii ani”, se arată în Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti pentru anul 2022.
Sunt multe vulnerabilități care există în acest moment în București. Printre ele regăsim 400 de clădiri de locuit înalte construite în 1925, rețeaua de gaze naturale, rețeaua de unități sanitare și de învățământ.
Două scenarii pentru un cutremur în București
Cei care au realizat materialul au prezentat publicului două scenarii a unui cutremur în București. Primul scenariu a fost făcut pentru ora 21.00 în momentul în care, în clădiri care înregistrează gradul 3 de avariere s-ar afla peste 450.000 de locuitori. Așadar, în aceste clădiri ar rămâne blocați peste 95.000 de persoane şi ar muri peste 6.500 de persoane şi incă 16.000 ar fi răniți grav. În spitalele din București ar ajunge 10.500 de cetățeni, iar 13.000 vor fi răniți uşor. În cazul unui scenariu în care un cutremur s-ar produce în timpul zilei, la ora 13.00, efectele vor fi mai mici cu 54% comparativ cu cele de pe timp de noapte.
Mărturii macabre a celor care au simţit pe pielea lor cutremurul din 1977
Cutremurul din 1977 a fost cel mai puternic cutremur din ultima sută de ani. Efectele seismului s-au văzut în toată țara. Au fost mărturii cumplite a celor care au simţit pe pielea lor cutremurul din București. Un bucureștean povestește cum a început să scormonească după propria mamă, dar fără succes:
Doamne, ce era acolo. Ca în filme cu apocalipsa. Răniții erau cărați pe brațe, țipau săracii de durere. Toți erau duși în fața spitalului. Am căutat-o pe mama acolo, dar n-am găsit-o. Am ajuns unde lucra și m-am apucat să scormonesc după mama. ” povestea un martor.
La nivel de Iași, seismul avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde, iar Arhivele Naționale Iași, Colecția Stampe și Fotografii stau mărturie a ceea ce s-a întâmplat.
Așadar, un cutremur în București ar însemna un dezastru umanitar pentru țară, iar autoritățile nu au învăţat nimic din istoria care s-ar putea să se repete.