Un cunoscut profesor și fost ministru din Iași a avut o surpriză de proporții după încheierea unei etape importante din viața sa: „Nu m-am așteptat”
Prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, inginer chimist, cercetător în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și fost ministru al Cercetării și Inovării, a avut o surpriză de proporții după ce a încheiat o etapă importantă din viața sa
În urmă cu o săptămână, a ieșit la pensie, la vârsta de 68 de ani, iar un grup de foști doctoranzi au organizat un moment cu adevărat unic. Prima sa doctorandă a venit tocmai din Franța, special pentru a sărbători încheierea acestei etape din viața profesorului universitar, iar mai mult decât atât, aceasta a ținut neapărat să o vadă și pe fosta sa profesoară de Chimie și Fizică, din facultate, care este chiar mama inginerului chimist Nicolae Hurduc.
Prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, fostul ministru al Cercetării și Inovării, a avut o surpriză de proporții după încheierea unei importante etape din viața sa
Moment de bucurie pentru profesorul ieșean Nicolae Hurduc. Fostul ministru al Cercetării și Inovării a ieșit la pensie în urmă cu o săptămână și a primit o surpriză de proporții din partea foștilor săi doctoranzi.
Aceștia au ținut să marcheze acest nou început din viața profesorului, însă cel mai emoționant moment a fost revederea cu Ramona, prima sa doctorandă oficială, care a venit special din Franța pentru acest moment.
„Am fost solicitat de către colegul și prietenul meu, profesorul Cristian Ungureanu, să particip la un vernisaj, în cadrul Universității. Eu chiar m-am gândit că nu am văzut niciun afiș, dar mi-a spus că trebuie să vin musai, să spun câteva cuvinte. Am coborât în hol, nu era nimeni, și după am fost luat și dus în sala unde erau adunați toți. A fost o surpriză majoră, chiar nu m-am așteptat. Din Franța, a venit și prima mea doctorandă, pe care nu am mai văzut-o din anul 2007, când a finalizat studiile. A venit special pentru acest eveniment, asta a fost impresionant”, declară prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.
Ramona, prima absolventă a profesorului Nicolae Hurduc, a ținut neapărat să o vadă și pe mama acestuia, care este chimist și a fost profesoara ei de Chimie și Fizică, în cadrul facultății.
„Prima mea doctorandă, Ramona, fiind absolventă UAIC, a avut-o profesoară la Chimie-Fizică pe mama mea. Și acum a ținut să o revadă la cei 92 de ani ai săi. Un gest nu foarte des întâlnit. Momentul pensionării nu este un moment ușor, chiar dacă îți dorești să ieși la pensie, pentru că eu mi-am dorit să-mi mai trag sufletul, dar subconștientul te roade. Apare un sentiment de inutilitate, este un moment greu. Aceste momente mai ușurează momentul în sine, vezi că a rămas ceva în urma ta, este un lucru frumos care ar trebui să se întâmple des”, adaugă prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.
Care este cel mai mare regret al fostului ministru al Cercetării și Inovării?
Tatăl său a fost medic iar mama chimist, astfel, profesorul a oscilat între cele două exemple din familie. Ceea ce nu i-a plăcut la medicină a fost sistemul de învățare.
„Au fost două opțiuni ale mele, una era medicina, pentru că tatăl meu a fost medic, și a doua, chimia, pentru că mama mea a fost chimist. Am oscilat toată viața, nu doar în momentul în care a trebuit să decid pe ce drum să o iau. Am avut o reținere față de medicină, din cauza stilului de învățare mult pe dinafară. Acum, preocuparea mea majoră este legată de originea vieții, am ajuns tot la partea de biologie, fiind un adversar indirect a lui Darwin, pentru că problema de origine a vieții ar trebui să fie studiată de chimiști, nu de biologi”, declară prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.
Un regret major pe care îl are fostul ministru al Cercetării și Inovării este că nu a reușit să petreacă mai mult timp cu familia sa. Soția sa a murit în urmă cu ceva timp, iar acum și-ar fi dorit să recupereze timpul petrecut cu ea.
„Am acordat foarte puțin timp familiei, m-au avut prea puțin timp în jurul lor. Am ieșit la pensie acum o săptămână, nu o să mai predau, dar pe partea de cercetare vreau să scriu o carte, o să am ce face. Din păcate, soția mea nu mai este printre noi, așa încât, nu voi putea recupera timpul cu ea. Sunt anumite lucruri la care chiar dacă vrem să ne întoarcem, nu o mai putem face, de asta se spune că trebuie să le faci atunci când este momentul, pentru că după, degeaba îți pare rău. Sfatul meu, pentru cei mai tineri, este să facă ceea ce trebuie la momentul potrivit”, adaugă prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.
Nicolae Hurduc: „Cel mai greu moment din cariera mea a fost când am fost numit ministru”
În anul 2019, a fost numit ministru al Cercetării și Inovării. Întrebat de către reporterii BZI cum a ajuns în politică, acesta a oferit un răspuns surprinzător.
„Nu am ales eu politica, ea m-a ales pe mine. La Cercetare, înaintea mea, a fost un ministru căruia i-a fost frică să semneze documente și a blocat într-un fel activitatea Ministerului, nu i-a plăcut partea administrativă și a demisionat. Postul respectiv a fost repartizat Iașului și se aștepta să nu se semneze decretul de numire al ministrului dacă nu vine cineva cu un CV foarte bine garnisit. Într-un context conjunctural și în viteză, pentru că expira interimatul la Cercetare și trebuia să fie ales un ministru, în 2-3 zile, Iașul trebuia să nominalizeze pe cineva și a căzut ghinionul pe mine, să spunem, pentru că eu nu sunt un politician. Când am fost întrebat dacă aș fi de acord să fiu ministru, eu știam că nu este foarte simplu să ajungi într-o astfel de funcție și am spus «da» doar așa, crezând că nu se întâmplă nimic. A fost o chestie fulgerătoare și neașteptată”, mai spune prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.
Profesorul Nicolae Hurduc susține că a fost un moment dificil pentru el când a fost numit ministru.
„Culmea este că eu, în toată cariera mea, nu mi-am dorit funcții de conducere, pentru că îmi perturbau activitatea de cercetare, chiar și cele de prodecan, decan, mănâncă mult timp și nu am fost fericit niciodată, dar așa s-a întâmplat. Cel mai greu moment din cariera mea a fost când am fost numit ministru. A fost complicat pentru că nu am avut experiență politică”, adaugă prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.
După 45 de ani de carieră, prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, inginer chimist, cercetător în cadrul (TUIASI) și fost ministru al Cercetării și Inovării, a ieșit la pensie, la vârsta de 68 de ani. Activitatea sa de cercetare va continua, astfel, nu se va despărți de universitatea unde s-a format.