Un cunoscut medic lansează un avertisment: Am avut pacienţi infectaţi cu COVID-19 în vârstă de 30 de ani în stare critică deşi făceau sport și mâncau sănătos

de: George Cristian
08:49, 17 dec. 2020

Un medic român care lucrează ca rezident într-un spital din Cluj trage un semnal de alarmă. Pe fondul apariţiei celui de-al doilea val de infectări cu COVID-19, Paul Oargă a povestit despre momentele prin care trec pacienţii infectaţi cu virusul din Wuhan.

Acesta susţine că au fost situaţii în care pacienţi în vârstă de 30 de ani, pacienţi care făceau sport și mâncau sănătos au suferit forme grave ale bolii.

În spitalele din România se lucrează la foc automat

Conform medicului rezident Paul Oargă, în spitalele din România se lucreză la foc automat. Aceste explica faptul că secţia în care îşi desfăşoară activitatea este plină de oameni care au COVID-19 iar paturile sunt eliberate doar dacă starea pacientului se amelioreză sau dacă survine decesul. După ce un pat este eliberat, acesta este ocupat rapid de un alt pacent care are nevoie de îngrijiri medicale. În interviul acordat celor de la adevărul.ro, Paul Oargă explică faptul că vârsta nu îţi poate un real conform în fata bolii. Acesta a povestit un caz al unui tânăr a cărui stare s-a înrăutăţit deşi avea doar 30 de ani și ducea un stil de viaţa sănătos.

„Dacă ai tras paiul scurt poţi ajunge în stare critică. Nu e o regulă că cei tineri şi sănătoşi scapă cu forme uşoare, e chiar o loterie. Până acum nu am avut niciun pacient sub 30 de ani, dar am avut de 30 şi ceva. Pe de altă parte, oricât de tânăr ai fi, ar fi un gest egoist să zici că nu te interesează, deoarece ai familie, ai fraţi, surori, mătuşi, părinţi”.

În legătura cu felul în care te afectează, din punct de vedere psihologic, boala, Paul Oargă a oferit drept exemplu cazul unui pacient, medic psihiatru care a ajuns la limita depresiei:

„Am avut un medic psihiatru care a povestit că a fost descumpănit la limita depresiei şi a avut o experienţă înfiorătoare. Vă daţi seama cât de tare te poate lovi şi la nivel mental boala, dacă un medic psihiatru, cu toate cunoştinţele sale, a fost adus în pragul depresiei”.

„Am reuşit cu greu să mă „împac” cu masca şi am reuşit să o suport, înţelegând importanţa ei, aproape 16 ore, într-o stare dintre cele mai proaste resimţite vreodată. A fost cea mai grea zi din toate cele 14 petrecute în spital. Au fost momentele în care am fost aproape gata să cedez psihic în faţa disperării, a neputinţei, a revoltei care te cuprinde în faţa unei boli atât de parşive. Gânduri de genul: „De ce? De ce eu? De ce numai eu? De ce nu am reuşit să evit?” te frământă încontinuu. Dispoziţia este la cote minime şi nu mai ai aproape niciun punct de sprijin. Doar gândul la cei dragi şi mesajele prietenilor mei m-au ţinut pe linia de plutire. Aş fi dat orice să adorm măcar câteva secunde, dar aparatul mă trezea imediat ce îmi modificam ritmul respiraţiilor impus de el. Mă gândeam, inevitabil, că s-ar putea că tratamentul antiviral nou (Remdesivir) pe care fusesem pus în acea zi să nu funcţioneze, că nu voi mai apuca să-mi văd familia şi prietenii.” a fost postarea publicată de medicul psihiatru care a trecut prin momente dificile

Ce se întâmplă după ce te vindeci de COVID-19

Conform unor studii făcute de mai mulţi cercetători, o bună parte dintre persoanele care s-au vindecat de COVID-19 au rămas cu mai multe traume.

Nouă din zece pacienţi vindecaţi de boala COVID-19, generata de infectia cu noul tip de coronavirus, rămân cu sechele: acestia s-au confruntat cu efecte secundare precum oboseala, simptome psihologice, dar şi pierderea mirosului şi a gustului, arată un nou studiu efectuat de cercetatori din Coreea de Sud.