Un consilier juridic din Iași a chemat în instanță Agenția de Integritate! Funcționarul cere anularea unui raport întocmit de inspectori pe numele său! Cei de la ANI au susținut că au descoperit o stare de incompatibilitate! (Exclusiv)

de: Ciprian Nedelcu
02:00, 28 oct. 2020

Un funcționar a decis să dea în judecată Agenția Națională de Integritate. Claudia Galiț le cere magistraților de la Curtea de Apel Iași să anuleze un raport întocmit de inspectori pe numele ei. Consilierul juridic a fost găsit în incompatibilitate de cei de la ANI

Consilierul juridic Claudia Galiț a dat recent în judecată Agenția Națională de Integritate (ANI). Funcționarul din cadrul Primăriei comunei Popești le cere magistraților Curții de Apel Iași să anuleze raportul de evaluare întocmit de ANI.
Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen al litigiului. Ulterior, magistrații ieșeni vor asculta ce au de spus ambele părți, pentru a putea lua o decizie în acest caz

Claudia Galiț, acuzată că ar fi fost în incompatibilitate de către inspectorii ANI

Pe 7 octombrie 2020, Agenția Națională de Integritate a anunțat că a constatat starea de incompatibilitate în cazul a 4 funcționari publici și a sesizat organele de urmărire penală în cazul unui funcționar public cu funcție de conducere din cadrul unei instituții publice. Printre persoanele vizate se regăsea și numele consilierului juridic Claudia Galiț, funcționar public în cadrul Primăriei comunei Popești. Aceasta a fost acuzată de incompatibilitate.

„În perioada 7 septembrie 2017 – 24 aprilie 2019, atribuțiile exercitate ca funcționar public în cadrul Primăriei au fost în legătură directă sau indirectă cu activitățile desfășurate în sectorul privat (mandatar al unor persoane fizice în vederea reprezentării acestora în instanțele de judecată). Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile legale”, au afirmat cei de la ANI cu privire la Claudia Galiț.

Ce au mai spus inspectorii de integritate

Reprezentanții ANI au mai susținut că persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

În ceea ce o privește pe Claudia Galiț, inspectorii de integritate au afirmat că aceasta ar fi încălcat prevederile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

„Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice, al creației literar-artistice. Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, funcționar public parlamentar sau funcționar public cu statut special, potrivit fișei postului”, se arată la art. 96 din Legea 161/2003.

Pe de altă parte, Claudia Galiț consideră că nu a fost în incompatibilitate. Astfel, fostul decan al Baroului Constituțional Iași, care, între timp, a fost desființat, cere în instanță anularea raportului întocmit pe numele său. Acum, rămâne de văzut ce decizie vor lua magistrații ieșeni în cadrul acestui litigiu, cu Agenția Națională de Integritate.