Un club de echitație din Iași vrea contractul de la Poliția Locală pentru cazarea cailor

de: Ciprian Boaru
02:00, 26 iun. 2021

Noi achiziții sunt anunțate de Poliția Locală Iași. Recent, a fost demarată licitația privind achiziția serviciilor de pensiune pentru cai. La procedură s-a prezentat o singură societate, care deține un club de echitație în comuna Voinești, din județul Iași

Poliția Locală, subordonată Primăriei Iași, a demarat în cursul acestei săptămâni licitația pentru achiziția unor servicii de pensiune pentru caii din dotare folosiți la patrulare pe străzile din oraș. Valoarea estimată a contractului este de 120.000 lei, fără TVA, aproape 24.000 de euro. Contractul se va desfășura pe o perioadă de 6 luni, începând cu data de 01.07.2021. La procedură s-a prezentat o singură societate: Equester Domenii SRL, din comuna Voinești, județul Iași. Societatea administrează un club de echitație din localitate. Firma este controlată de Mihaela Rață și Florin Raicu.

Societatea a fost înființată în anul 2020, ocazie cu care a semnat un contract similar cu Poliția Locală Iași. În 2020, cifra de afaceri a firmei a fost de 447.006 lei, profit de 122.437 lei, datorii de 2.386.888 lei, cu un număr de cinci angajați. Mihaela Rață mai deține și societatea Duk Tech SRL, cu obiect de activitate „realizare soft la comandă”. În 2020, cifra de afaceri a fost de 4,4 milioane lei, profit de aproape 1 milion de lei, cu un număr de 27 de angajați. La un moment dat au fost organizate concursuri pentru ocuparea posturilor de la Serviciul Poliția Locală Călare.

Poliția Locală cheltuie bani pentru întreținerea unui număr de zece cai

Costurile vor fi asigurate pentru un număr de zece cai. Întreținerea lunară a cailor va costa 4.000 de euro, adică 400 de euro pe cal.

„Prestatorul se obligă să asigure găzduirea cailor în boxe individuale de minimum 3,00 x 3,50 m cu adăpători automate și deschidere către linia grajdului, să asigure iluminat optim al grajdului, atât natural pe toate laturile, cât și artificial, să asigure furajarea cailor de trei ori pe zi, la ore stabilite de comun acord cu beneficiarul, în funcție de tipul fiecărui cal și tipul de antrenament din perioada respectivă, cantitățile de furaje fiind de: fân/lucernă – 12 kg/zi/cap; ovăz/orz – 6 kg/zi/cap”, se arată în caietul de sarcini.

Pe lângă serviciile menționate, Poliția Locală mai are cheltuieli cu tratamentul cailor. Pentru un singur cal, municipalitatea a plătit și 30.000 lei. Reprezentanții Poliției Locale iau în calcul să găsească o soluție pentru cazarea cailor la marginea Iașului, pentru a evita riscurile din trafic sau să încheie un protocol cu Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”.

O condiție a fost ca punctul de lucru să nu fie la o distanță mai mare de 20 de kilometri

O condiție din caietul de sarcini arată că locul unde urmează să fie cazați caii nu trebuie să fie mai departe de 20 de kilometri față de municipiul Iași.

„Să asigure așternut permanent din talaj sau paie, să asigure depozitarea hranei în condiții optime, fânar și magazie, ambele având asigurate un sistem natural de ventilație, să asigure pansajul cailor de două ori pe zi și ori de căte ori este nevoie, să asigure acces în manej de nisip, în aer liber și în menaj acoperit, fără restricții, să asigure posibilitatea lucrului și antrenamentul cailor în teren variat, să asigure supravegherea permanentă a cailor de către îngrijitorii de serviciu. În caz de urgență medicală (colică), să scoată calul și să îl țină în mișcare până la intervenția unui medic veterinar”, se mai arată în documentația procedurii.