Un cerşetor a făcut 500 lei în doar 3 ore. Poliţia Locală Iaşi roagă cetăţenii să nu încurajeze fenomenul cerşetoriei

de: Elena Nicoleta BUJOR
11:21, 22 iun. 2021

Caz frecvent la Iași. În data de 19 iunie 2021, în jurul orei 13.55, polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt o persoană (într-un căruț) care apela la mila publicului. Acesta este invalid.

În urma controlului corporal sumar efectuat, asupra acestuia s-a găsit suma de nu mai puțin de 463 lei, sumă acumulată în circa 3 ore și reprezintă mai mult de jumătate din pensia minimă din România.

Conform autorităților, persoana în cauză beneficiază de ajutor bănesc din partea statului, de însoțitor plătit, transport gratuit urban și interurban, dar și de scutirea de la plata taxelor și impozitelor.

„Menționăm faptul că persoana în cauză nu a putut prezenta un document care să ateste că este inapt pentru a munci. Poliția Locală Iași roagă cetățenii municipiului, dar și turiștii să nu mai încurajeze fenomenul cerșetoriei”, au transmis polițiștii locali.

Un alt cerșetor a fost amendat la Iași pentru nepurtarea măștii de protecție

Un alt cerșetor ieșean a fost oprit de polițiști. Acesta a luat o amendă în curtea Mitropoliei, însă a reușit să scape de sancțiune. Alin Marius P. a fost sancționat de Poliția Locală pentru nepurtarea corespunzătoare a măștii de protecție. Cerșetorul le-a explicat agenților că are scutire medicală de la a purta masca în anumite momente, dar aceștia nu au vrut să audă sub nicio formă. Procesul dintre Alin Marius P. și Poliția Locală Iași a început pe data de 23 noiembrie 2020. Ieșeanul a solicitat instanței ca, prin hotărârea pe care o va pronunța, să dispună anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției din 4 noiembrie 2020, iar, în subsidiar, înlocuirea amenzii aplicate cu avertisment.

„Pe 4 noiembrie 2020, mă aflam pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt și apelam la mila publicului, întrucât sufăr de mai multe afecțiuni care necesită la fiecare 6 luni internarea medicală în vederea evaluării tratamentului, a stării de sănătate mintală, comportamentală și neurologică. Totodată, din cauza acestor afecțiuni, trebuie să mă prezint în fiecare lună în vederea realizării controlului pentru a lua rețeta cu medicația prescrisă conform planului recuperator. În acea zi, am fost sancționat contravențional de un polițist local care asigura serviciul de ordine și siguranță publică la intrarea în Catedrala Mitropolitană din cauza faptului că nu purtam regulamentar masca de protecție în scopul limitării riscurilor produse de virusul COVID-19. I-am spus agentului că sufăr de afecțiuni medicale care nu îmi permit să port masca de protecție în eventualitatea unei crize”, a precizat cerșetorul în instanță.

Tot mai mulți cerșetori români pe străzile din străinătate

Elvețienii vor să scape de cerșetorii români iar pentru asta au recurs la o soluție disperată. Mai exact este vorba despre autoritățile din orașul Basel care au decis să le ofere gratuit bilete către o destinație din Europa, cu condiția că aceștia să nu se întoarcă în Țara Cantoanelor. Până acum, zeci de cerșetori au acceptat oferta autorităților. Cei mai mulți sunt în România, dar şi câţiva unguri, polonezi şi bulgari.

„Pentru cei care locuiesc prea departe pentru a merge cu trenul, de exemplu România, de unde provin mulți cerșetori, autoritățile achiziționează un bilet de avion de aproximativ 60 de franci – prețul pentru o călătorie de la Basel la București”, scrie The Local.

„Beneficiarii trebuie să fie de acord în scris să nu se întoarcă în Elveţia. Dacă vor fi găsiţi din nou aici, riscă să fie expulzaţi din ţara noastră”, a declarat Toprak Yergu, un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie din Basel.