Un caz rar a fost tratat cu succes la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași
Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfanta Maria” Iași au tratat un caz extrem de rar. Este vorba de o adolescentă în vârstă de 15 ani din județul Neamț, politraumatizată grav (cranio-cerebral, torace și bazin) în urma unui accident rutier și care dezvolta pe parcursul spitalizării un sindrom inflamator multisistemic post infecție SARS-COV2 (MIS-C).
Copila în vârstă de 15 ani, victima unui accident rutier (fiind pieton) în data de 17.12.2022, a fost preluată de urgență de echipaj SMURD cu Scor Glasgow 6, fiind intubată oro-traheal, sedată și ventilată mecanic și dusă inițial la Spitalul Municipal de Urgență Roman.
S-a realizat o examinare completă computer tomograf, care a obiectivat un traumatism cranio-cerebral grav, contuzii hemoragice pulmonare și fractură cominutivă de bazin, ulterior fiind transferată la Spitalul Clinic de Urgență Sfânta Maria.
„Dupa 17 zile de tratament specific al afecțiunilor sale în secția de ATI Neurochirurgie, dezvoltă un sindrom febril persistent în ciuda mai multor scheme de tratament antibiotic cu spectru larg, însoțit de un exantem maculo-papulo-eritematos generalizat, adolescenta fiind transferată în Compartimentul de Boli Infecțioase.
Febra înaltă persistentă pe parcursul a mai multor zile și dispunerea atipică a exantemului, a facut ca diagnosticul diferențial să fie dificil, fiind luate în discuție pe rând – sepsis; scarlatină; un exantem viral din mononucleoză infecțioasă sau primo-infectie CMV; exantem post-infecție cu germeni atipici; alergie post-medicamentoasă sau exantem de tip autoimun.
După excluderea tututor etilogiilor comune, analizele seriate relevă o insuficiență hematologică (trombocitopenie moderată), afectare acută hepatică, status protrombotic (nivelul d-dimerilor mult crescut), sindrom inflmator biologic marcat, corelat cu o serologie igG SARS COV2 – au făcut posibilă evidențierea sindromului inflamator multisistemic post-infectie SARS COV2, de altfel mama pacientei și declarând că adolescenta a avut o viroză cu doar câteva săptămâni anterior accidentului rutier.
A fost tratată cu succes cu pulsații cu Solumedrol, remițându-se complet febră, erupția cutanată, afectarea hematologică și cea hepatică. Pacienta a fost externată ameliorată, de menționat fiind că și leziunile craniocerebrale dar și fractura cominutivă de bazin au avut o evoluție favorabilă,” a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii Iasi.
Pentru rezolvarea cazului au participat medici, asistente, infirmieri și brancardieri
Pentru rezolvarea cazului au participat activ timp de aproape o luna de zile, medici anesteziști și de terapie intensivă, neurochirurgi, medici infecționiști, pediatri, medici urgentiști, alergologi, dermatologi și un număr mare de medici rezidenți, asistente medicale, infirmieri și brancardieri.
Dr. Gheorghita Cezar
Dr. David Alexandru
Dr. Ivanescu Camelia
Dr. Lupu Valeriu
Dr. Graur Ramona
Echipă complexă de medici pediatri, anestezisti și de terapie intensivă.