Un caz de infectare cu noua variantă a virusului mpox a fost confirmat pe teritoriul Europei, în Germania

de: Cezar Bulgaru
09:13, 23 oct. 2024

Un caz de infectare cu noua variantă a virusului mpox a fost deja confirmat în Europa, în Germania. Informația a fost făcută publică de Institutul Robert Koch (RKI) pentru sănătate publică, marți, 22 octombrie, marcând un nou punct de atenție în lupta împotriva virusului.

Noua variantă a virusului mpox, cofirmată pe teritoriul Europei

Institutul Robert Koch a anunțat, într-un comunicat oficial, că pe data de 18 octombrie a fost confirmată o infecție cu noua variantă a virusului mpox, provenită din străinătate. Această descoperire subliniază riscul răspândirii virusului pe teritoriul european.

„La 18 octombrie 2024, o infecţie cu mpox, cu noua cladă 1b, dobândită în străinătate, a fost detectată în Germania”, a declarat RKI, adăugând că „riscul pentru sănătatea populaţiei Germaniei” este „scăzut”.

„Institutul RKI consideră că în prezent că riscul pentru sănătatea populației generale din Germania este scăzut”, au transmis reprezentanții RKI, adăugând că monitorizează îndeaproape situația și că vor dacă transmite noi informații, dacă este necesar.

Cum se manifestă boala

Simptomele infecției cu virusul mpox includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate și disconfort muscular. Un aspect important este că, după ce febra dispare, poate apărea o erupție cutanată, care debutează de obicei pe față și se extinde pe alte zone ale corpului, cel mai frecvent pe palme și tălpi. În ceea ce privește transmiterea, virusul se răspândește între persoane prin contact direct cu un individ infectat, inclusiv prin interacțiuni precum vorbitul sau respirația în apropiere.

Boala se poate transmite și prin contactul cu obiecte contaminate, cum ar fi lenjeria de pat, hainele sau prosoapele folosite de o persoană infectată. Aceasta este o modalitate suplimentară de răspândire a virusului, pe lângă contactul direct între persoane.

Optsprezece din cele cincizeci și cinci de țări africane se confruntă cu focare ale bolii

Până săptămâna trecută, au fost raportate cel puțin 1.000 de decese cauzate de mpox în Africa. În contextul acestei creșteri alarmante a cazurilor, Organizația Mondială a Sănătății a decis să clasifice din nou răspândirea acestei boli ca o urgență de sănătate publică la nivel global, fiind a doua oară în ultimii doi ani când se ia această măsură.

Cercetătorii își exprimă îngrijorarea față de răspândirea rapidă a virusului mpox, în special în contextul în care trei echipe responsabile de monitorizarea focarelor din Africa se confruntă cu lipsa resurselor necesare pentru a efectua teste adecvate. Dr. Emmanuel Nakoune de la Institutul Pasteur din Bangui, Republica Centrafricană, a subliniat importanța crucială a monitorizării focarelor, menționând că aceasta nu reprezintă un lux, ci o necesitate în lupta împotriva bolii. Lipsa resurselor poate compromite grav eforturile de control și prevenire a infecțiilor, accentuând riscurile pentru sănătatea publică.

În acest moment, nu există un tratament medical specific autorizat pentru mpox. Totuși, a fost creat un vaccin în două doze, care oferă protecție împotriva acestui virus.

Astfel, pe 18 octombrie, a fost confirmat primul caz de infectare cu noua variantă a virusului mpox în Europa, mai precis în Germania.