Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a declarat faptul că noului coronavirus la animale este foarte rar întâlnit și mai mult, nu există dovezi substanțiale care să arate acestea pot transmite virusul la oameni.
Un câine din Marea Britanie a ieșit pozitiv COVID-19
Proprietarul unui cățel din Marea Britanie a avut parte o surpriză, în momentul în care acesta a ieșit pozitiv la un test COVID-19. Animalul de companie se afla deja sub supravegherea unui doctor veterinar pentru altă afecțiune când în urma efectuării unui test, acesta a realizat că acesta este infectat cu noul coronavirus. În prezent, cățelul este acasă și se recuperează, medicii spunând că va fi bine.
„Câinele infectat era în curs de tratament pentru o altă afecțiune care nu are legătură cu coronavirusul. Este foarte rar ca patrupezii să fie infectați, și de obicei vor prezenta doar semne clinice ușoare și se vor recupera în câteva zile. Nu există dovezi clare care să sugereze că animalele de companie transmit direct virusul oamenilor. Vom continua să monitorizăm îndeaproape această situație și ne vom actualiza îndrumările pentru proprietarii de animale de companie dacă situația se schimbă”, a declarat Christine Middlemiss, Ofițerul șef veterinar al Marii Britanii.
Sfaturi pentru proprietarii animalelor de companie
Specialiștii avertizează ca toți cei care au animale de companie sau lucrează cu acestea să fie extrem de atenți la igienă, asta incluzând o spălare a mâinilor cât mai frecventă. Aceștia susțin că blana animalelor ar putea fi purtătoare a virusului COVID-19 chiar dacă pentru perioade scurte de timp, motiv pentru care este de evitat ca oamenii să împartă mâncarea, bolurile de mâncare sau alte ustensile cu animalele.
De asemenea, dacă în cazul în care proprietarul unui animal de companie suspectează că acesta ar putea fi infectat, acuzând probleme respiratorii, digestive sau de temperatură, este indicat ca veterinarul să fie contactat cât mai repede în vederea efectuării unui test COVID-19. Mai mult decât atât, ar trebui ca acesta să se autoizoleze și să evite un contact prea mare cu animalul de companie, precum îmbrățișatul acestuia.
În ceea ce privește prevenția, COVID-19 se poate răspândi de la o persoană la alta prin diverse forme precum, aerosoli sau contact direct. Și suprafețele și bunurile pot fi în aceeași măsură contaminate mai ales dacă o persoană infectată a tușit, atins sau strănutat pe acestea.
Rusia a creat primul vaccin anti-COVID-19 pentru animale
În aprilie 2021, Rusia a anunțat faptul că a produs primul vaccin pentru animale anti-COVID-19, fiind astfel prima țară care are un astfel de vaccin. Aceasta a produs un lot, conținând aproximativ 17.000 de doze.
„Circa 20 de organizatii sunt gata sa negocieze inregistrarea si furnizarea vaccinului catre tarile lor. Documentele pentru inregistrarea in strainatate, in special in Uniunea Europeana, sunt in curs de pregatire”, a spus Rosselkhoznadzor.
De asemenea, pe teritoriul Americii, au fost raportate mai multe cazuri de COVID-19 la animale la grădini zoologice. Dintre acestea, grădinile zoologice San Diego Zoo și Safari Park au declarat că cele mai multe afectate au fost gorile, leoparzi de zăpadă şi tigri. Astfel, americanii au început să administreze vaccinul anti-COVID și animalelor, primul imunizat fiind un lemur.