Un bursuc a fost surprins în pădurea de pe raza Ocolului Silvic Podu Iloaiei din Iaşi – VIDEO

de: cristian.george
14:57, 23 iun. 2020

Imagini inedite cu un bursuc care se plimbă nestingherit într-o pădure de pe raza Ocolului Silvic Podu Iloaiei din Iaşi. Bursucului pare că nu îi pasă de oamenii care îl filmează. Frumosul animal şi-a făcut prezenta în plină zi, asta deşi specialiştii spun că mamiferele omnivore sunt creaturi care de obicei acţionează noaptea

Un bursuc a fost surprins în pădurea de pe raza Ocolului Silvic Podu Iloaiei. Acestuia nu i-a păsat de prezenţa oamenilor şi a continuat să caute hrana

Oamenii prezenţi la faţa locului s-au arătat surprinşi de faptul că frumosul bursuc nu s-a speriat de prezenţa oamenilor şi a… camerelor de filmat. Acesta a circulat nestingherit în căutarea hranei. Totuşi, specialiştii spun că prezenţa unui bursuc pe timp de zi este una destul de rară. Animalele omnivore prefera să iasă noaptea din culcuş. În postarea publicată pe pagina celor de la Romsilva Ocolul-Silvic Podu Iloaiei, se arată faptul că din cauza vremii capricioase din ultima perioadă, comportamentul animalelor s-a schimbat.

”Un bursuc preocupat să-şi asigure hrană surprins în raza ocolului silvic Podu Iloaiei . Cu toate că aceste mamifere omnivore au în general activitate nocturnă, musafirul nostru nu se sinchiseşte de prezenţa personalului de teren aflat într-o parcelă în care se executau lucrări de descoplesire a seminţişului de stejar. Probabil că vremea capricioasă din ultima perioadă schimba şi comportamentul animalelor.” declară reprezentanţii Romsilva, Ocolul-Silvic Podu Iloaiei

Bursucul nu este singurul animal care a fost filmat într-o ipostază inedită

În judeţul Iaşi, prezenta animalelor este din ce în ce mai simţită. În mai multe zone din judeţ au fost filmate căprioare sau alte animale.

Situaţia este specifică multor oraşe din România. În Arad, o familie de vulpi s-au stabilit tocmai în centrul oraşului. O familie de vulpi s-a stabilit în zona centrală a municipiului Arad, iar în ultimele luni animalele sunt văzute adesea prin parcuri sau pe străzi printre oameni, care le fotografiază şi încearcă să le hrănească. Specialiştii atrag atenţia că interacţiunea dintre animale sălbatice şi oameni poate fi periculoasă pentru ambele părţi.

Vulpile sunt văzute adesea în parcul din spatele Palatului Administrativ (sediul Primăriei Arad), pe ştrandul municipal „Neptun”, pe aleile amenajate pe malul Mureşului sau printre palatele vechi de pe bulevardele oraşului.

Arădenii postează numeroase fotografii sau clipuri, considerând inedită prezenţa vulpilor pe străzile oraşului.

Autorităţile atrag atenţia că este necesar să se păstreze distanţa faţă de ele, pentru că pot fi imprevizibile, chiar dacă par acomodate cu prezenţa oamenilor.

„Ar fi vorba de cel puţin trei vulpi, se pare că sunt o familie. Nu au un tipar privind traseul prin oraş, sunt văzute mereu în alte locuri. Este posibil să provină din zona bastioanelor Cetăţii Aradului, unde există multă vegetaţie, iar de-a lungul anilor au mai fost văzute vulpi în acel loc. A doua variantă este că s-au stabilit pe malul Mureşului, într-o zonă cu vegetaţie foarte bogată, cuprinsă între bază sportivă ‘Constructorul’ şi vechiul pod de pontoane al ştrandului ‘Neptun’. Chiar dacă par drăgălaşe, oamenii trebuie să păstreze distanţa faţă vulpi şi faţă de animalele sălbatice în general. Interacţiunea poate fi dăunătoare ambelor părţi, vulpile pot transmite boli, precum rabia, iar oamenii pot fi agresivi cu ele”, a declarat biologul Parcului Natural Lunca Mureşului, Gabriel Herlo, pentru Agerpres.