Un bebeluş şi mama sa din Suceava, infectaţi cu Covid-19. Copilul a fost transferat la Spitalul Sf. Maria din Iași – UPDATE

de: Bujor Elena Nicoleta
10:05, 04 ian. 2022

Un bebeluş de doar două luni şi mama acestuia, din Suceava, au fost infectaţi cu noul coronavirus. Ieri, 3 ianuarie 2022, copilul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi.

“În acest moment, în zona ATI COVID nu avem niciun pacient internat, dar s-a dat avizul pentru trasferul unui bebeluş de două luni, cu o formă moderată spre severă de COVID 19”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.

UPDATE: Inițial se vehicula că cei doi erau infectați cu tulpina Omicron.

„Precizăm că pacientul pozitiv Covid-19, în vârsta de 2 luni, transferat de la Suceava nu are secvențiere Omicron pentru că nu există istoric contact sau călătorie străinătate. Pacientul pozitiv Omicron internat la Suceava nu a fost transferat către noi. Am fost informați că au avut un pacient pozitiv Omicron, dar care nu a necesitat transfer către Spitalul nostru, fiind deja externat”, a transmis managerul Spitalului Sf. Maria din Iaşi, Alina Belu.

Situația Covid-19 la Spitalul Sf. Maria din Iași

Managerul Spitalului Sf. Maria din Iași, Alina Belu, a transmis faptul că întreg personalul medical se pregătește de valul cinci al coronavirusului. În unitatea pediatrică sunt stocatoare cu oxigen, 300 de paturi cu sursă de oxigen și aer comprimat.

“Este un număr relativ mic, dar ne pregătim pentru valul 5. Nu ştim cum va fi, dar ne pregătim pentru cel mai negru scenariu. Ca şi în valul 4, nu ştim care este impactul asupra copiilor. Spitalul are sursă de oxigen prin stocator. Probabil că suntem unul dintre puţinele spitale din Moldova care avem peste 300 de paturi cu sursă de oxigen şi aer comprimat. Dacă va fi nevoie, la un moment dat, să utilizăm mai multe pături decât avem în acest moment în zona roşie, cu siguranţă vom putea face faţă situaţiei.

Vor veni şi monitoare şi injectomate. Spunem că în acest moment suntem pregătiţi. Facem un necesar privind medicaţia antivirală şi monomodulatoare. Aveam atunci 9 paturi alocate. Nu au fost foarte multe cazuri pe ATI COVID, dar au fost foarte multe cazuri critice. Pe zona roşie, zona pentru pacienţii care nu necesită ATI, am avut în valul 4 cam 28-30 de pacienţi cu o medie de spitalizare între 4-5 zile. Atragem atenţia părinţilor asupra faptului că este bine să se prezinte cu copilul la medic încă de la primele simptome, pentru că se pare că infecţia cu tulpina Omicron se manifestă ca o viroză, şi de aceea poate fi confundată”, a spus Alina Belu.

Echipamente de ventilaţie mecanică la Spitalul de Copii

Printr-un proiect susţinut de Consiliul Judeţean Iași, Spitalul pentru Copii Sf. Maria din Iași a primit 6 echipamente de ventilaţie mecanică. Aparatura este de înaltă tehnologie şi poate susţine un pacient care are între 0.600 gr – 130 de kg. Achiziţia totală a aparatelor s-a ridicat la suma de 900.000 de lei.

„Am primit 6 aparate de ventilaţie mecanică pentru pacientul nou născut pediatric adult. Sunt echipamentele care au venit prin proiectul derulat de Consiliul Județean. Ele deservers, în principal, zona pozitiv COVID-19, suspecţi COVID-19. După perioada de pandemie vor fi duse şi pe zona non-COVID-19. Echipamentele sunt de înaltă performantă, un ventilator poate suporta ventilaţia mecanică a pacientului de la 600 de grame până la 130 de kilograme. Cele 6 aparate au o valoare de achiziţie în jur de 900.000 de lei. Urmează să mai vină incă 8 aparate de ventilație mecanică. În cadrul proiectului sunt mai multe dispozitive care vor asigura tot ce înseamnă tehnologie, înaltă tehnologie pentru supoetul pacientului critic pediatric”, a menţiona bioing. Med. Pr. Drd. Alina Belu, managerul unităţii medicale.