Un barman din Iași și-a amenajat o mică grădină și vinde coșuri cu legume proaspete în fiecare săptămână. Piața livrărilor la domiciliu sau în diverse locuri din Iași a luat amploare în ultimul an

de: evelina.chitoroaga
02:00, 16 iul. 2021

Unul dintre producătorii locali care câștigă din vânzarea coșurilor cu legume proaspete este Eduard Brădescu, barman cu experiență, din Iași. Tânărul a amenajat o mică grădină pentru a produce legume după ce și-a dat seama că nu găsește pe piață ceea ce căuta pentru consumul propriu. El și alți producători din Iași spun că piața livrărilor la domiciliu sau în locuri fixe s-a dezvoltat în ultimul an

Eduard Brădescu, barman din Iași, este un producător care vinde coșuri cu legume proaspete în diverse locuri din Iași sau face livrări la domiciliu. Ca el sunt mulți alți producători, care au investit în mici afaceri cu fructe de pădure și vin în oraș de mai multe ori pe săptămână, pentru a vinde marfa proaspătă. Eduard Brădescu lucrează de 10 ani ca barman și povestește că a început să cultive legume pe aproximativ 2.000 de metri pătrați, pentru a acoperi o nevoie care nu are legătură cu meseria lui, ce face referire la consumul de produse sănătoase.

„Noi am început prin anul 2018, când am ieșit pe piață cu câteva roșii. Când căutam să cumpăr legume și fructe proaspete, mă tot loveam de chestia asta, că nu găseam o legumă ca lumea nicăieri. Aveam ceva bani puși deoparte și, atunci, am zis că merită să fac investiția asta, să amenajez o grădină în care să cultiv singur legume proaspete. Noi avem o continuitate a produselor, astfel că închidem doar o lună și jumătate pe an. În rest, avem salată, ceapă verde, ridichi, mărar, încă din ianuarie, și continuăm cu celelalte legume de sezon”, susține Eduard Brădescu, fondatorul Casa Verduras, din localitatea Voinești.

Eduard Brădescu, producător de legume din Iași: „A fost greu să ne orientăm spre clienții – persoane fizice”

Tânărul antreprenor povestește că, anul trecut, când pandemia de COVID-19 a lovit în industria HoReCa, a fost nevoit să găsească o soluție pentru a vinde legumele și s-a orientat către persoanele fizice, el având contracte cu restaurantele până în acel moment.

„Nu a fost bine în anul 2020, pentru că au renunțat toate restaurantele la colaborarea cu noi, din cauza pandemiei de COVID-19. Firma noastră, când am decis să vindem legume proaspete, a fost creată pentru HoReCa. A fost greu să ne orientăm spre clienții – persoane fizice, pentru că această pandemie a avut un impact mare asupra afacerii noastre, asupra acestui domeniu, care în continuare este la pământ. Patronii nu își mai permit să cumpere marfă de la noi și cred că asta va dura o perioadă. Noi am căutat soluții pentru a ne menține pe piață”, mai spune Eduard Brădescu, producător de legume din județul Iași.

Producătorul din Iași spune că vânzarea legumelor în locuri fixe este o metodă bună de comercializare

Ieșeanul vrea să obțină atestatul de producător ecologic pentru că a observat că, deși le spune clienților că legumele nu conțin chimicale, trebuie să le demonstreze asta.

„Sunt reticenți când le spui asta, de aceea vrem să și arătăm, cu documente, cum le producem. Livrăm de două ori pe săptămână coșuri cu legume proaspete, suntem prezenți și la Piața Verde de weekend. Coșul mediu de cumpărături, iarna, e undeva la 35-40 de lei, iar vara, e 70-80 de lei. Clienții cumpără, în general, produse proaspete, se vede un interes pentru producătorii locali. Nu rămânem cu marfa nevândută. Ne-am gândit să fim și practici, de aceea vrem să procesăm legume. De exemplu, oamenii cumpărau un kilogram de salată și li se părea mult, o cantitate mare, erau reticenți. Dacă eu tai salata, pun mai multe tipuri, cum e la supermarket, cumperi 500 de grame de salată, gata spălată, mănânci o dată, o pui în frigider și ai câteva zile, până iei din nou produsul proaspăt”, mai spune Eduard Brădescu, producător din Iași.

Mihai Sandu, producător din Iași: „Am stabilit niște locuri în oraș și vindem tot ce aducem”

Un alt ieșean care a investit 12.000 de euro într-o mică plantație cu fructe de pădure, în comuna Horlești, susține că tot ce aduce în Iași, în diverse locuri, se vinde imediat. Plantația a fost înființată în anul 2019, pe o suprafață de 8.000 de metri pătrați.

„Suntem în primul an de producție și nu avem o cantitate foarte mare pentru comercializare, dar, chiar dacă suntem noi pe piață, lumea ne caută. Adică suntem cu producție mică, dar cererea e mare din partea clienților. Noi rămânem cu vreo 200-300 de lei profit pe zi, după ce vindem tot ce am adus la Iași. Venim de 3 ori pe săptămână, în diverse locuri. Lumea cumpără zmeură și mure, de la un kilogram, până la 3 kilograme de familie.

La început, livram la domiciliu, dar, acum, am stabilit niște locuri în oraș și vindem tot ce aducem. Momentan, ne ocupăm eu și soția mea de această plantație, dar, anul viitor, sigur avem nevoie de ajutor. Anul acesta estimăm o tonă de producție, însă noi ne pregătim și pentru anul viitor, pentru a avea o clientelă, să fim siguri că nu rămânem cu marfa”, spune Mihai Sandu, producător din satul Bogdănești, comuna Horlești.

Mihai Sandu estimează că va reuși să amortizeze în aproximativ 2 ani cei 12.000 de euro investiți în plantație

Producătorul ieșean mai spune că vrea să amortizeze investiția în cel mult 2 ani, însă acest lucru depinde de piața de desfacere.

„Oamenii chiar vor să cumpere de la noi și sperăm că, în ritmul acesta, în 2 ani, ne vom scoate investiția. Am cheltuit vreo 12.000 de euro până acum. Totul e scump. Numai pe șpaliere, unde se agață planta, am dat 8.000 de lei, plus sistemul de irigații. Noi am văzut reportaje la televizor și de asta am vrut să încercăm și noi, să vedem cum merge piața”, mai spune Mihai Sandu, producător din Iași.

Un alt producător de fructe de pădure care are o afacere de succes de câțiva ani este Dorian Secară, din comuna Țibănești, județul Iași. Producătorul a investit banii câștigați în străinătate într-o afacere cu fructe de pădure care a avut succes din primul an în care au apărut produsele.

A crescut numărul ieșenilor care înființează afaceri cu legume și fructe în mediul rural

Afacerile cu fructe de pădure s-au dezvoltat în Iași, în plină pandemie de COVID-19, după ce numărul persoanelor care au vrut să înființeze plantații cu cătină, zmeură sau căpșuni a crescut cu aproximativ 20 la sută în anul 2020, comparativ cu anul 2019.
În prezent, în Iași sunt aceleași suprafețe cu plantații de fructe de pădure. De asemenea, a crescut și numărul producătorilor din Iași care vor să obțină certificatul de producător ecologic, de la Direcția Agricolă. Tot mai mulți producători de fructe de pădure, legume, de miere sau lavandă au solicitat atestarea ecologică, iar, dacă îndeplinesc toate condițiile, primesc documentul care arată că nu folosesc deloc chimicale în procesul de producție.