Un bărbat din județul Bihor, reținut pentru 24 ore pentru trafic de persoane și minori

de: Elena Nicoleta BUJOR
11:34, 09 oct. 2020

Joi, 8 octombrie 2020, procurorii DIICOT Oradea au reținut pentru 24 ore un bărbat pentru săvârșirea de trafic de persoane și minori. În urma unei descinderi la o fermă de animale din județul Bihor s-a constatat că mai multe persoane, atât minore și majore, au fost recrutate direct în scopul prestării unor munci agricole.

„La data de 08.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada 2018 – 08.10.2020, dată la care organele de urmărire penală au acționat prin efectuarea unei percheziții domiciliare la o locație care servea ca fermă de animale, aflată pe raza unei comune din județul Bihor, administrată de către inculpat, au fost adăpostite mai multe persoane vătămate minore și majore ce au fost recrutate direct sau prin intermediari, în scopul prestării unor munci agricole.”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT Oradea.

Sclavagism modern depistat în județul Bihor

Persoanele traficate sunt din medii sociale defavorizate, fără casă și bani, cu diferve afecțiuni medicale și vârste fragede. Cetățenii erau transportați la ferma de animale, li se lua buletinul pentru a nu părăsi locația. Condițiile de trai din acea locație erau sub orice critică, nu primeau hrană, erau agresați fizic, verbal și erau obligați să muncească la fermă în condiții greu de imaginat. Acesția lucrat 12 ore pe zi, fără odihnă și nefiind remunerate.

„Persoanele recrutate provin din medii sociale defavorizate, fără un loc de reședință stabil, sunt lipsite de resurse financiare sau sunt într-o stare de vulnerabilitatea evidentă din cauza unor afecțiuni medicale sau a vârstei fragede. După recrutarea și transportul acestor persoane la ferma respectivă, li se cereau actele de identitate ca o garanție a faptului că nu vor părăsi locația. Aceste acte rămâneau în posesia inculpatului care a refuzat restituirea la cererea repetată victimelor.

După deposedarea de actele de identitate, persoanele racolate au fost cazate în condiții insalubre, într-o cameră aflată într-un corp de clădire improvizat, fără a primi hrana adecvată.
Sub imperiul unui climat de teamă impus prin violență fizică și verbală, dar și determinat de deposedarea de actele de identitate și privarea de orice resurse financiare, persoanele vătămate au prestat muncă la fermă, în condiții deosebit de grele, respectiv erau determinate să lucreze peste 12 ore pe zi, fără pauza săptămânală de odihnă și fără întreruperi pentru recuperare. Persoanele vătămate nu au fost remunerare pentru munca prestată nici cu sumele derizorii promise inițial de către inculpat, pentru a fi private de resursele necesare deplasării de la fermă și pentru a crea o stare de dependență între acestea și exploatator”, potrivit sursei citate.

Cinci perchezii pe raza județului Bihor

La data de 08.10.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Oradea au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județului Bihor, în urma cărora au fost ridicate acte de identitate și alte documente relevante cauzei.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Bihor și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție, au conchis procurorii DIICOT Oradea.

De asemenea, pe raza județului Iași au fost traficați mai mulți minori prin metoda „LoverBoy”.