Un bărbat din Iaşi a murit după ce a fost înţepat de mai multe albine. Elicopterul SMURD Iași s-a deplasat la fața locului – EXCLUSIV

de: Bujor Elena Nicoleta
10:56, 07 sept. 2021

Un alt deces a survenit din cauza înţepăturilor de albine. Astăzi, 7 septembrie 2021, un bărbat din Răducăneni a murit, după ce a făcut şoc anafilactic. Pacientul, în vârstă de 40 de ani, a fost înţepat de mai multe albine. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de prim ajutor (EPA). De asemenea, şi elicopterul SMURD Iaşi a fost direcţionat pentru a continua manevrele de resuscitare.

La sosirea echipajului medical, bărbatul se afla în stop cardio respirator (SCR), potrivit prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa Unității de Primiri Urgențe SMURD Iaşi din cadrul Spitalului Sf. Spiridon.

Conform medicilor ieșeni, tot mai multe persoane ajung la spital după ce au fost înțepați cel mai adesea de viepsi, albine și căpușe.

Primul ajutor în caz de şoc anafilactic

Substanţele şi evenimentele ce pot conduce cel mai des un şoc anafilactic sunt: veninul rezultat în urma unei înţepături de insecte, consumul de alune, ouă, fructe de mare, cereale sau lapte, administrarea unor medicamente sau anumite produse industriale chimice (cum ar fi cele din cauciuc ori unele textile).

Simptomele anafilaxiei pot surveni în câteva secunde de la expunerea la alergen, la 15-30 de minute sau chiar la o oră sau mai mult după expunere.

Paşii care trebuie urmaţi de urgență după ce observaţi simptomele unui şoc anafilactic la o persoană din apropiere. Acest prim ajutor în cazul șocului poate salva de la deces pacientul.

– anunţaţi serviciile de urgenţă la telefon 112

– desfaceţi gulerul sau cravata victimei, ca şi cureaua sau alte obiecte de vestimentaţie strâmte

– ţineţi victimă în poziţie verticală dacă este posibil pentru a facilita respiraţia

– dacă victima are stări de vomă trebuie aşezată orizontal şi întoarsă spre lateral pentru a nu se înecă

– dacă intervine stopul respirator sunt indicate manevrele de resuscitare cardio-pulmonara

Tot ceea ce trebuie să ştii despre înţepăturile de insecte

Înțepăturile celor mai multe insecte nu sunt grave şi se pot ameliora în doar câteva ore sau poate zile. Însă, cu toate acestea trebuie să fim foarte atenți pentru că unele se pot infecta şi pot provoca o reacţie alergică gravă. Alte înţepături pot transmite boli grave cum ar fi malaria. Marea majoritate a insectelor care înţeapă sunt viespile, albinele, căpuşele, ţânţarii, puricii, ploşniţele, păianjenii, gândacii de canalizare (mlaştină), dar şi rădaştele.

Cum se tratează o înţepătură de insectă

  • Scoateţi acul dacă este încă în piele.
  • Spălaţi zona afectată cu săpun şi apă.
  • Aplicaţi o compresă rece sau gheaţă pentru cel puţin 10 minute.
  • Dacă este posibil, ţineţi ridicată zona afectată (de exemplu dacă este pe mână sau pe picior) fiindcă aşa reduceţi umflătură.
  • Nu vă scărpinaţi pentru a reduce riscul de infectare.
  • Evitaţi remediile tradiţionale, cum ar fi oţet sau bicarbonat de sodiu.

Durerea, umflarea şi mâncărimea pot dura câteva zile. Întrebaţi medicul înainte să cumpăraţi analgezice, creme pentru mâncărime sau antihistaminice.