Un bărbat a murit din cauza unei supradoze de Paracetamol. Ce transmite dr. Valeriu Gheorghiţă

de: Elena Nicoleta BUJOR
14:25, 17 feb. 2021

După ce un bărbat a decedat din cauza unei supradoze de Paracetamol, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, a avuta o primă reacţie.

Acesta a adus în vederea persoanelor care sunt simptomele care apar în cazul pacienților infectaţi cu noul coronavirus și care ar trebui să reprezinte „un semnal de alarmă” și să îi facă pe oameni să meargă la spital, nu să se trateze acasă.

„Sunt situații care sunt nedorite. Oamenii trebuie să înțeleagă că atunci când sunt diagnosticați cu infecția cu COVID-19 trebuie să țină legătura cu medicul de familie. Dacă sub tratamentul la domiciliu evoluția nu este favorabilă, atunci este un semnal de alarmă și trebuie să ne adresăm serviciilor de specialitate într-un spital care se ocupă cu monitorizarea și tratamentul pacienților cu coronavirus așa încât să beneficiem de investigații și respectiv de un tratament în concordanță cu starea medicală”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre momentul în care trebuie să mergem la spital

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus a precizat că trebuie să ne deplasăm de urgenţă la spital dacă febra persistă, starea de oboseala este accentuată, ne lipseşte aerul său respirăm dificil.

„La spital mergem în primul rând dacă observăm persistența febrei, dacă aceasta persistă mai mult de 5 zile de la debutul bolii este un element de evoluție nefavorabilă sau reapariția febrei după o perioadă în care persoană era cu stare bună și nu mai avea febră. De asemenea, starea de oboseală accentuată, oboseala la efort, disconfortul toracic și senzația de lipsă de aer sau de respirație dificlă. Sunt elemente de alarmă care trebuie să inducă în mod obligatoriu la apelarea la medicul de familie și de asemenea la adresarea către un spital.”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, potrivit șefei Direcției de Sănătate Publică Botoșani susține că administrarea automedicația fără prescripţie medicală este de evitat.

„Automedicaţia este total greşită. Dacă există nişte investigaţii minime, o rază, o analiză, de la care să pornească un tratament, evoluţia este mult mai bună”, a mai spus şefa DSP.

Un bărbat din Botoşani a murit după o supradoză de Paracetamol

Reamintim faptul că un bărbat din Botoșani, testat pozitiv cu Covid-19, a murit după ce a ales să se trateze singur acasă cu Paracetamol. El ar fi luat atât de multe pastile, încât ficatul i-a cedat și a decedat la unitatea medicală.

Bărbatul în vârstă de 70 de ani a fost preluat de medicii de la Urgențe și internat imediat pe Secția de Terapie Intensivă în stare critică. Din păcate, starea acestuia a continuat să se agraveze, iar după aproape 24 de ore a suferit o insuficiență de organe, intrând în stop cardio respirator. Medicii nu au mai putut să îi repornească inima, fiind declarat decesul.

„Pacientul prezenta un test rapid Covid pozitiv, cu intoxicație la Paracetamol. A luat timp de mai multe zile câte două comprimate de paracetamol la patru ore. Starea lui era foarte gravă, cu saturație mică de oxigen în sânge”, a precizat medicul Andreea Stărică, din cadrul SAJ Botoșani.

Potrivit literaturii de specialitate, cantitatea maximă admisă pentru organism este de 4.000 de miligrame de Paracetamol în 24 de ore, în timp ce bărbatul luase, timp de mai multe zile, 6.000 de miligrame, ceea ce i-a afectat foarte mult ficatul.