Un avocado pe zi menține sănătatea intestinală

de: Echipa Bzi.ro
06:05, 17 dec. 2020

Consumul de avocado ca parte a dietei zilnice poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinale, arată un nou studiu de la Universitatea din Illinois. Avocado este un aliment sănătos, bogat în fibre dietetice și grăsimi mononesaturate. Cu toate acestea, nu era clar impactul sau asupra microbilor din sistemul gastro-intestinal.

Avocado este un aliment sănătos, bogat în fibre dietetice și grăsimi monoinsaturate. Cu toate acestea, nu era clar impactul sau asupra microbilor din sistemul gastro-intestinal. Consumul de avocado ca parte a dietei zilnice poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinale, arată un nou studiu de la Universitatea din Illinois.

„Știm că consumul de avocado te ajută să te simți plin și reduce concentrația de colesterol din sânge, dar nu știam cum influențează microbii intestinali și metaboliții pe care îi produc microbii”, spune Sharon Thompson, autorul principal al lucrării publicate în Journal of Nutrition.

De ce un avocado pe zi menține sănătatea intestinală?

Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau avocado în fiecare zi ca parte a unei mese aveau o abundență mai mare de microbi intestinali care descompun fibrele și produc metaboliți care susțin sănătatea intestinului. Au avut, de asemenea, o diversitate microbiană mai mare în comparație cu persoanele care nu au inclus avocado în dieta lor zilnica.

„Metaboliții microbieni sunt compuși produși de microbi care influențează sănătatea. Consumul de avocado a redus acizii biliari și a crescut acizii grași cu lanț scurt. Aceste modificări se corelează cu rezultate benefice pentru sănătate”, spune Thompson.

Studiul a inclus 163 de adulți cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani cu supraponderalitate sau obezitate. Un grup a consumat avocado zilnic, în timp ce grupul de control a consumat o masă fără avocado. Participanții au furnizat probe de sânge, urină și fecale pe parcursul studiului de 12 săptămâni.

În timp ce alte cercetări privind consumul de avocado s-au concentrat asupra pierderii în greutate, participanții la acest studiu nu au fost sfătuiți să restricționeze sau să schimbe ceea ce au mâncat. În schimb, și-au urmat dietele normale, cu excepția înlocuirii unei mese pe zi cu masa oferită de cercetători.

Grăsimile și fibrele din avocado afectează pozitiv microbiota intestinală

Scopul acestui studiu a fost explorarea efectelor consumului de avocado asupra microbiotei gastrointestinale, spune Hannah Holscher, unul dintre autorii principali ai studiului.

„Scopul nostru a fost să testăm ipoteza că grăsimile și fibrele din avocado afectează pozitiv microbiota intestinală. De asemenea, am dorit să explorăm relațiile dintre microbii intestinali și rezultatele sănătății”, spune Holscher.

Avocado este bogat în grăsimi, iar cercetătorii au descoperit că grupul care a consumat avocado a raportat ceva mai multe calorii decât grupul de control si ceva mai multă grăsime a fost excretată în scaunul lor.

„O excreție mai mare de grăsime înseamnă că participanții la cercetare au absorbit mai puțină energie din alimentele pe care le consumau. Acest lucru a fost probabil din cauza reducerii acizilor biliari, care sunt molecule pe care sistemul nostru de digestie le secretă care ne permit să absorbim grăsimile. Acizii biliari din scaun au fost mai mici, iar cantitatea de grăsime din scaun a fost mai mare în grupul consumator de avocado”, explică Holscher, potrivit Medical Xpress.

Avocado este un aliment dens în energie, dar este și dens în nutrienți

Diferitele tipuri de grăsimi au efecte diferențiale asupra microbiomului. Grăsimile din avocado sunt mononesaturate, care sunt grăsimi sănătoase pentru inimă.

Conținutul de fibre solubile este, de asemenea, foarte important, notează Holscher. Un avocado mediu oferă în jur de 12 grame de fibre, ceea ce inseamna mult din cantitatea recomandata de 28 până la 34 de grame de fibre pe zi.

„Mai puțin de 5% dintre americani mănâncă suficiente fibre. Majoritatea oamenilor consumă în jur de 12 până la 16 grame de fibre pe zi. Astfel, încorporarea avocado în dieta vă poate ajuta să vă apropiați mai mult de respectarea recomandării de fibre”, notează cercetatoarea.

Consumul de fibre este important și pentru microbiom, afirmă Holscher.

„Nu putem descompune fibrele dietetice, dar anumiți microbi intestinali pot. Când consumăm fibre dietetice, este un câștig pentru microbii intestinali și pentru noi.”

Laboratorul de cercetare Holscher este specializat în modularea dietetică a microbiomului și conexiunile sale cu sănătatea.

„La fel cum ne gândim la mese sănătoase pentru inimă, trebuie să ne gândim și la mese sănătoase pentru intestin și la modul de hrănire a microbiotei”, explică cercetatoarea.

Avocado este un aliment dens în energie, dar este și dens în nutrienți și conține micronutrienți importanți pe care nu ii consumam suficient, cum ar fi potasiul și fibrele.