Un avion militar de tip MIG 21 s-a prăbuşit în apropiere de Reghin. Pilotul s-a catapultat înainte de impact
O aeronavă militară de luptă de tip MIG 21 s-a prăbușit marți, 20 aprilie 2021, în județul Mureș. Accidentul aviatic s-a produs în Reghin, în localitatea Dedrad, în apropierea de baza aeriană 71.
Pentru moment nu sunt disponibile detalii despre cauzele prăbușirii. Din fericire, pilotul a reușit să se catapulteze. Mikoian-Gurevici MiG-21 este un avion de vânătoare din generația a treia, inițial construit de către Biroul Mikoian și Gurevici din Uniunea Sovietică.
Conform Inspectoratului General de Aviație, misiunea este în desfășurare. Un elicopter medical a plecat de la Târgu Mureș pe direcția Deda, pentru a prelua pilotul rănit în accident. Acesta ar urma să fie transportat la spitalul din Târgu Mureș.
Pilotul s-a catapultat și acuză dureri de spate
Aeronavă MiG 21 LanceR prăbușită în județul Mureș Pilotul a reușit să efectueze manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului.
O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Cîmpia Turzii, care se afla la manșa pentru a efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.
Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul producerii evenimentului pentru investigarea cazului.
În cursul zilei, în județul Mureş s-a semnalat grindină, formându-se nori cu dezvoltare verticală, dar nu este clar dacă acest fenomen meteo are legătură cu prăbușirea avionului.
Purtătorul de cuvânt al MApN spune că niciun avion militar nu decolează fără să fie apt de zbor
Dan Anghel, purtătorul de cuvânt al MApN a menționat că niciun avion nu decolează fără să fie apt de zbor.
„Avem suficiente aeronave pentru a îndeplini misiunile încredințate. Nicio aeronavă MApN nu decolează fără să aibă toate verificările făcute şi fără să fie aptă de zbor”, a spus Dan Anghel, purtător de cuvânt MApN.
Anghel a invocat faptul că este o informație strict secretă atunci când a fost interpelat de câte aparate MIG 21 Lancer mai dispun forțele armate române.
Oficialul a precizat faptul că a fost deschisă o anchetă, iar comisia de investigație va merge la fața locului, va discuta cu personalul navigant şi cu pilotul şi va corobora aceste informații cu cele extrase din examinarea cutiei negre a avionului.
Coincidență stranie: exact în urmă cu 32 de ani, un celebru pilot şi scriitor a murit după ce MIG-ul său s-a prăbușit
La data de 20 aprilie 1989, locotenent-colonelul Doru Davidovici a zburat pentru ultima oară, din nefericire. Avionul MIG-21, pilotat de Davidovici împreună cu elevul său, locotenentul major Dumitru Petra, s-a prăbuşit de la 1.000 de metri la Bărăganul, judeţul Brăila, din motive necunoscute, la revenirea dintr-un zbor de antrenament.
Doru Davidovici (1945- 1989), absolvent al Şcoalii Superioare de Ofiţeri Activi de Aviaţie în anul 1967 cu gradul de locotenent şi al Academiei Militare, a fost şi un cunoscut scriitor, operele sale fiind apreciate de copii şi adulţi, deopotrivă.
Davidovici a scris, între altele, „Lumi galactice”, în care a povestit cum s-a întâlnit, în timp ce zbura, cu un OZN.