Un apropiat al lui Dacian Cioloș prinde un nou ciolan la Iași. Consultanță pentru zona din jurul Spitalului Regional
O firmă de consultanță a ajuns să aibă lipici la fondurile publice derulate de municipiul Iași. Pentru a crea un concept smart city în jurul Spitalului Regional de Urgență, firma Civitta Strategy & Consulting SRL va beneficia de peste 100 de mii de lei. Firma controlată de un fost ministru a mai luat o pomană de la Primăria Iași și pentru un monument istoric din zona centrală a orașului
O firmă controversată, cu lipici la proiectele de consultanță, a prins un nou contract generos și la Iași. Recent, municipalitatea ieșeană a organizat o licitație pentru achiziționarea de servicii de consultanță legate de elaborarea Strategiei de dezvoltare a arealului Spitalului Regional de Urgență (SRU) după un concept Smart City. Astfel, contractul de consultanță va fi încheiat cu SC Civitta Strategy & Consulting SRL contra unei sume de 99.450 lei, fără TVA (118.345 lei cu TVA). Firma va avea un an la dispoziție pentru realizarea analizelor, organizarea dezbaterilor și elaborarea strategiei.
Firma este controlată de Dragoș Pîslaru, un apropiat al fostului premier Dacian Cioloș, fost ministru al Muncii. Este al doilea contract la care s-a lipit firma în cauză de la Primăria Iași după cel care a vizat Casa Calimah Ghika de pe strada Cuza-Vodă. Firma Civitta Strategy & Consulting continuă tradiția firmei GEA Strategy & Consulting, societate controlată de Pîslaru, care a avut ani la rând acces la bani publici.
Cu alte cuvinte, firma tehnocratului Dragoș Pîslaru s-a rebranduit și este controlată, în acte, de o companie cu sediul în Estonia. În România, societatea a făcut afaceri grele cu fostul Guvern PSD, deși Pîslaru a făcut declarativ opoziție la social democrați. GEA Strategy & Consulting și-a schimbat denumirea în cursul lui 2018 după ce aproape tot capitalul social a fost preluat de o entitate privată estonă, pe nume Civitta International OU. Pîslaru și-a păstrat câteva procente în noua societate, el asigurând și managementul firmei.
Ce vizează această strategie?
Conform documentației, se dorește maximizarea impactului potențial în zona înconjurătoare a investiției planificate pentru construirea Spitalului Regional de Urgență.
„În acest scop este nevoie de o strategie de dezvoltare a arealului unității medicale după un concept Smart City care să răspundă cerințelor specifice și problemelor reale ale zonei, concentrând politicile și investițiile asupra principalelor priorități, provocări și necesități în scopul unei dezvoltări bazate pe cunoaștere, avantaje competitive și potențial pentru excelență în sprijinirea inovării tehnologice. Strategia va trebui să țină cont și de alte obiective de interes major, precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea consumului de resurse naturale. Ariile de intervenție urmărite în realizarea strategiei sunt următoarele: energie, managementul apei și iluminat public inteligent, siguranță publică, sănătate, infrastructură, tehnologie și comunicații, mobilitate urbană, educație, mediu, economie circulară, managementul deșeurilor, turism și mediu de afaceri”, se arată în documentație.