Un angajat al Serviciului pentru Acțiuni Speciale a surprins 2 braconieri la furat în Grădina Botanică din Iași
Hoți surprinși în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași! 2 braconieri cu zeci de kilograme de pește furat, depistați tocmai de un angajat al Serviciului pentru Acțiuni Speciale. Agenții de poliție din cadrul Secției II au intervenit și au întocmit un dosar penal. Peștele a fost predat administratorilor Grădinii Botanice a Universității „Alexandru Ioan Cuza”
La furat tocmai în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași! Un angajat al Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS), aflat la alergat prin zonă, a surprins 2 braconieri care erau la furat pește. Asupra lor s-au găsit nu mai puțin de 35 kilograme de pește. Incidentul a avut loc săptămâna trecută, duminică, 9 august 2020. „Un angajat al Serviciului pentru Acțiuni Speciale se afla la alergat în Grădina Botanică din Iași. El a surprins 2 indivizi care aveau genți suspecte. Au fost sunați polițiștii de la Secția a II-a care au venit la fața locului. 35 kilograme de pește au fost găsite asupra lor. Ele proveneau din lacul aflat în Grădina Botanică. Acestea au fost predate administratorilor grădinii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. De asemenea, a fost întocmit dosar penal în această cauză.
Acum câțiva ani au fost furați chiar palmieri din Grădina Botanică Iași
De reamintit că, în anul 2011, tot din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au fost furați tocmai palmieri. Este vorba de plante rare, furate cu tot cu suportul în care se aflau. Prejudiciul a fost de 20 mii lei. Atunci, conform unor angajați de la Grădina Botanică, furtul ar fi fost făcut la comandă și cu ajutor din interior. Din păcate, exemplarele de palmier nu au mai fost recuperate. Cu toate acestea, nu banii au reprezentat o pierdere pentru Grădina Botanică, ci faptul că plantele furate erau extrem de rare și unice în Europa. Trebuie menționat că din zona de intrare spre Păcurari au existat numeroase probleme. Incidentele au ținut de faptul că unii indivizi intrau cu mașinile în Grădina Botanică. Pe de altă parte, alții au lăsat gunoaie sau au distrus fauna. În plus, unii au adus inclusiv resturi de la materiale de construcții sau moloz.
Grădina Botanică din Iași, cea mai veche de acest gen din întreaga Românie
Grădina Botanică din Iași a fost înființată în anul 1856 de către medicul și naturalistul Anastasie Fatu, fiind prima Grădină Botanică din România. Aceasta avea să fie amplasată pentru mulți ani pe un teren cumpărat din fonduri proprii în apropiere de Râpa Galbenă. Prin eforturile financiare proprii susținute de Anastasie Fătu, aceasta a rezistat până la moartea sa (1886), după care terenul a fost vândut de urmașii acestuia și tot materialul botanic adunat cu migală de o viață s-a risipit. Societatea de Medici și Naturaliști din Iași înființează în 1873 o a doua Grădină Botanică în jurul sediului acestei societăți, actualmente Muzeul de Istorie Naturală. Sarcina organizării acestei noi grădini este încredințată Dr. Dimitrie Brândză, iar fondurile necesare au fost furnizate de societate.
În 1870, conducerea Universității din Iași ia în discuție problema înființării unei grădini botanice proprii pe terenul din spatele vechii clădiri a Universității, unde în prezent se găsesc clădirile Institutului de Medicină și Farmacie. În 1900, la insistențele repetate (încă din 1895) ale Prof. Al. Popovici, Universitatea cere să-i fie cedat terenul din spatele actualului Palat al Culturii pentru înființarea unei noi grădini botanice. În 1921, Prof. Al. Popovici înființează o nouă grădină botanică pe terenul din spatele noii clădiri a Universității cu suprafață de circa 1 hectar, pe care se construiește un mic complex de sere pentru plantele tropicale. Această grădină a servit învățământului botanic ieșean timp de peste 40 ani, până în 1963-1964, când a fost mutată pe actualul amplasament din Dealul Copoului.