Un amplu marș-protest în România. Caravanele de sindicaliști au ajuns la București

de: BZI.ro
11:22, 20 oct. 2022

Cele două caravane de sindicaliști care au inițiat „Marşul Anti-Sărăcie” se întâlnesc astăzi, 20 octombrie 2022, în Bucureşti, unde vor organiza acţiuni de protest. Protestele vor începe la ora 11.30 în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, și la ora 14.00 în Piaţa Revoluţiei.

Pe 17 octombrie 2022, două caravane de sindicaliști de la Cartel Alfa au inițiat „Marșul Anti-Saracie”. Aceștia au pornit din Ardeal și Moldova. Preţurile ridicate la alimente şi energie au scos sindicaliştii în stradă. În fiecare zi, caravanele au protestat în mai multe localități pentru a stopa creșterea prețurilor și a cere mărirea salariilor și pensiilor. Astăzi, sindicaliștii vor protesta în București, unde vor participa şi sindicaliști de la Federația Solidaritatea Sanitară.

Un amplu marș-protest, în toată țara

Liderii Cartel Alfa estimează că în faţa Guvernului s-ar putea aduna 50 de mii de persoane pentru a protesta împotriva creşterilor preţurilor. Aceștia spun că oamenii ajung la limita sărăciei din cauza valurilor de scumpiri care se produc de la o zi la alta în sectorul alimentar şi energetic. Scopul sindicaliştilor este de a determina autorităţile să stopeze creşterea preţurilor şi a veni în sprijinul cetăţenilor.

Sindicaliştii au ieşit în stradă după ce mai mult întreprinderi şi-au încetat activitatea din cauza creşteri preţurilor la energie.

„În sectorul economic, întreprinderile se resimt. Deja avem este 9.000 de întreprinderi care sunt închise la ora actuală, din cauza crizei energetice. Tragem un semnal de alarmă decidenților, dar dacă nu se vor lua măsuri rapide, lucrurile vor derapa foarte uşor”, a declarat Bogdan Hossu, preşedinte CNS „Cartel Alfa”.

Stoparea creşterii preţurilor, creşterea salariilor şi pensiilor, deblocarea negocierilor colective şi aplicarea integrală şi fără discriminare a Legii 153/2017 şi a Legii 195/2020 sunt câteva dintre obiectivele protestanţilor.

„Preţurile la energie, alimente şi alte produse esenţiale cresc în spirală la niveluri care trimit milioane de lucrători în sărăcie, în timp ce Guvernul, economiştii şi bancherii iau măsuri care pun presiune şi mai mare asupra cetăţenilor (spre exemplu, prin creşterea dobânzilor), în timp ce companiile din energie au profituri record”, au menționat sindicaliştii Cartel Alfa.

Legea anti-speculă în România, doar pe hârtie

România este prima ţară din UE care a adoptat o lege anti-speculă. Aceasta ar interzice practicarea unor prețuri nejustificat de mari și limitarea producției sau a vânzărilor. Deși în România există o lege anti-speculă, niciun supermarket nu a fost amendat pe această speță. În momentele când s-au produs mari scumpiri la alimente, autorităţile române nu au pus nici o amendă pe această lege. Autorităţile române pot interveni pe piaţă pentru a micșora prețurile în cazul unei stări de alertă, de urgenţă, război sau alte situaţii de criză.

Totodată, există şi organe competente care ar putea să aplice aceste amenzi, mai exact ANPC sau ANAF. Amenzile pot fi minim de 50.000 şi maxim de 500.000 de lei pentru firme şi 5.500- 11.000 pentru persoanele fizice.

Vă reamintim că proteste împotriva scumpirii alimentelor au avut loc și în mai, atunci când peste 1.000 de sindicaliști s-au adunat în fața Guvernului.

„Marşul Anti-Sărăcie” a început luni, pe 17 octombrie și se va încheia vineri, 21 octombrie. Sindicaliștii au organizat un amplu marș-protest și au scandat în orașele și localitătițe cu riscuri majore a pierderii locurilor de muncă.