Un aliment extrem de consumat afectează oamenii și mediul înconjurător. Ce spun specialiștii despre uleiul de palmier

de: BZI.ro
11:15, 27 aug. 2021

Cele mai accesibile produse din prezent conțin deseori ingrediente dăunătoare consumatorilor fiind  răspunzătoare de apariția mai multor boli.

Dintre acestea, uleiul dar mai ales uleiul de palmier este considerat a se regăsi printre cele mai dăunătoare ingrediente ce au ajuns să fie consumate la ordinea zilei, regăsindu-se în majoritatea produselor. Aici vorbim de cele din magazinele alimentare, precum pâine, ciocolată produse de patiserie, fie în produsele de tip fast-food.

Cum îi afectează pe oamenii uleiul de palmier

Considerat cel mai popular tip de ulei vegetal din lume, uleiul de palmier este folosit în majoritatea alimentelor uneori chiar în cantități industriale.

Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra faptului că acesta este dăunător oamenilor, cauzând mai multe boli  printre care obezitatea, boli cardiovasculare, etc.

”Uleiul de palmier este una dintre sursele vegetale bogate în grăsimi saturate, care nu sunt deloc benefice pentru sănătatea inimii şi cresc colesterolul”, susţine dr. Alice Lichtenstein, medic cardiolog la Universitatea Tufts.

Explicațiile constau în faptul că uleiul de palmier este supus unor temperaturi mai mari de 200 de grade Celsius, acesta eliberează esteri glicerici şi alte uleiuri şi grăsimi considerate a fi nocive, cel puţin în cazul animalelor.

Cercetările asupra riscurilor pe care le reprezintă asupra oamenilor nu sunt încă foarte clare şi urmează să fie realizate mai multe cercetări pe această temă, însă până la o concluzie care să confirme sau să infirme efectul potențial cancerigen al uleiului de palmier. Specialiştii recomandă oamenilor să evite sau măcar să reducă consumul de produse care conţin ulei de palmier, mai ales în cazul copiilor mici, care sunt considerați a fi mult mai sensibili.

Producția acestui tip de ulei vegetal are implicații negative și asupra mediului înconjurător

Uleiul de palmier aduce prejudicii importante și mediului înconjurător și asta din cauza procesului prin care trece pentru a fi obținut, afectând aerul pe care îl respirăm.

Palmierul din care se extrage uleiul se află în pădurile tropicale și reprezintă casa mai multor animale sălbatice cum ar fi urangutanii. Astfel că din cauza defrișărilor cauzate de producția de ulei de palmier și vânătoarea necontrolată, au condus la acțiunea de punere pe lista de dispariție a unor specii de animale precum specia „bornean oragnutan”.

Problema se agravează și mai tare în momentul în care au apărut acuzații grave la adresa industriei din partea organizației Amnesty în anul 2016. Se vehiculează că aceștia ar folosi copii foarte mici dar și faptul că fabricarea acestui ulei a reprezentat cauza directă ce a stat la baza declanșării mai multor incendii de vegetație în anul 2015. Acestea au avut drept rezultat poluarea masivă a aerului care împreună cu defrișările au contribuit la schimbările climatice.

Uleiul de palmier se regăsește și în produsele non-alimentare

În 2014, o directivă din 2014 a Uniunii Europene forțează producătorii să fie transparenți cu privire la lista de ingrediente pe care le conțin produsele pe care le comercializează. Cu toate astea, directiva nu menționează faptul că și industria produselor cosmetice trebuie să se supună directivei menționate. Populația nu este înștiințată asupra faptului că uleiul de palmier alături de alte ingrediente dăunătoare poate fi prezent în produsele cosmetice fie că vorbim de machiaje, produse de îngrijire corporală, etc.

Motivul principal pentru care producătorii apelează la acest ingredient este punctul de topire. De asemenea, costul de producție, faptul că nu conține grăsimi trans dar și multe alte calități care îl fac un ingredient brut excelent.

Companiile ce folosesc acest ingredient au un punct de vedere diferit

Având în vedere argumentele contra uleiului de palmier, mulți consideră faptul că cea mai bună soluție ar fi îndepărtarea acestuia. Însă companiile care preferă acest tip de ulei nu consideră că această variantă ar fi cea mai convenabilă și aduc argumente în favoarea lor. Acestea sublinează eficiența uleiului pentru că se folosesc mai puține pesticide pentru cultura acestor palmieri, iar înlocuirea lui cu un alt fel de ulei cum ar fi cel de soia, rapiță sau in ar reprezenta un mai mare pericol asupra mediului.

De asemenea ei apelează la faptul că datorită lor mai multe locuri de muncă au devenit disponibile, locuri ce aduc avantaje nenumărate în comunitățile mici.

Cu toate astea, mai multe organizații caută să găsească o soluție care să aibă în vedere o producție sustenabilă, în care pădurile tropicale, animalele, oamenii adică întreg mediul înconjurător să nu mai fie afectat.

Dietele bogate în grăsimi și zaharuri trebuie evitate

Oamenii de știință din Marea Britanie atrag atenția asupra faptului că dietele care trebuie evitate sunt cele care sunt bogate în grăsimi, zaharuri, tendința de a consuma multă sare și prăjeală.

„Oamenii ale căror diete erau bogate în ciocolată, bomboane, unt și pâine albă aveau un risc cu 40% mai mare de boli de inimă și un risc cu 37% mai mare de deces prematur”, explică specialista Carmen Piernas.

Specialiștii recomandă alimentația echilibrată

Alimentația care este bogată în fructe, legume, semințe reprezintă o sursă bogată de vitamine și minerale sunt  recomandările principale ale specialiștilor. Aceștia consideră că adoptarea unui echilibru în stilul nostru de viață reprezintă cheia succesului.

Mai mult decât atât, se atrage atenția asupra faptului că o astfel de alimentație întărește imunitatea care are un rol important în lupta contra COVID-19.