Un agent de poliţie din Alba Iulia a refuzat o mită de 12.000 euro. Bărbatul, reţinut pentru 24 de ore

de: Elena Nicoleta BUJOR
14:44, 10 mai 2021

Exemplu de aşa da la Alba Iulia. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au reţinut pentru 24 de ore un individ după ce a încercat să-i dea mită unui agent de poliţie.

„Procurorii DNA Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 mai 2021, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită”, se arată în comunicatul remis luni, 10 mai 2021, de DNA.

Bărbat care furase 100.000 euro, reţinut pentru 24 de ore după ce a vrut să dea mită 12.000 euro unui poliţist

Ieri, 9 mai 2021, un bărbat căutat de forţele de ordine după ce a dat o spargere la o locuinţă din municipiul Arad. Individul a sustras nu mai puţin de 100.000 de euro şi a fugit de la faţa locului. Un agent de poliţie l-a oprit în trafic, iar pentru a scăpa hoţul i-a oferit mită 12.000 de euro poliţistului din cadrul Biroului A1 Râmnicu Vâlcea -Deva.

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 09 mai 2021, inculpatul față de care se desfășurau cercetări într-un dosar penal de furt (privind sustragerea unei sume de 100.000 euro dintr-o locuință de pe raza municipiului Arad) a fost depistat și oprit în trafic de către un agent de poliție în cadrul Biroului Poliției Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea – Deva.
În acest context, inculpatul i-ar fi oferit agentului de poliție suma de 12.000 euro pentru a-l lăsa să plece și pentru a nu efectua nici o verificare cu privire la depistarea acestuia”, se mai arăta în comunicat.

Individul, acuzat de furt şi dare de mită

Bărbatul este acuzat în aceste momente de furt şi dare de mâţă, în cauza intocmindu-i-se un dosar penal.

„Astfel, inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 09 mai 2021, judecătorii Tribunalului Alba au admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a inculpatului, formulată de procurorii anticorupție. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, potrivit DNA.

Doi ieșeni, trimiși în judecată pentru dare de mită

Ca urmare a unor cercetări efectuate de polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași, la delegarea și sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, două persoane au fost trimise în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de dare de mită, în timp ce cu o altă persoană, cercetată pentru comiterea aceleiași infracțiuni, s-a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a unui inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (psihoactive).