Un afacerist ucrainean stabilit la Iași, despre cum își protejează business-ul de milioane de lei, pe timp de război. ”Nu va falimenta”
Unul dintre ieșenii cu afaceri în Ucraina a vorbit despre războiul din această țară și ce efecte are asupra bussines-ului său. El nu se teme că va pierde afacerea și spune că nimeni nu vorbește despre ucrainenii morți din anul 2014, până în prezent
Un ieșean cu afaceri în Ucraina, care are origini în această țară și care a copilărit în Transnistria, a discutat cu reporterii BZI despre războiul din Ucraina și dacă conflictul armat afectează afacerea sa. El susține că situația nu este prezentată echilibrat și au apărut multe fakenews-uri. Pentru a nu stârni un val de reacții asupra sa, nu a dorit să apară într-un interviu înregistrat sau să-i fie publicat numele. Bărbatul se ocupă cu furnizarea de utilaje agricole.
”Eu am copilărit în Transnistria. Am prieteni în Ucraina, am origini ucrainene, românești și rusești. Străbunicul meu a fost în Garda de Corp a regelui Carol I. Tot ceea ce se arată la știri nu este prezentat echilibrat. Este război, dar se ascund anumite lucruri. Ceea ce nu știu mulți, însă, este că în Ucraina e de fapt în război din 2014. Nimeni nu spune nimic despre cei 13.000 de oameni care au murit din 2014, până acum, în Ucraina, în regiunile Donbass și Luhansk, unde au fost conflicte mereu. Nimeni nu vrea război, ci pace, dar aici cred că nu are dreptate niciunul (n.r.- Rusia sau Ucraina) și ar trebui să se găsească un compromis. Totul putea fi rezolvat mai repede. Ceea ce vedem la televizor nu e neapărat realitatea din teren”, spune afaceristul ucrainean stabilit la Iași.
Un afacerist ucrainean stabilit la Iași susține că războiul nu i-a afectat business-ul
Afaceristul susține că nu se teme că va falimenta pentru că fabrica unde sunt produse utilajele agricole nu se va închide. Chiar și în aceste zile, în care războiul din Ucraina a escaladat, fabrica nu a fost închisă.
”Este război, dar nu se discută despre rădăcinile acestui război. NATO a înaintat în estul Europei, Putin a reacționat. Nu știu dacă vine Rusia la putere în Ucraina, dar ce știu este că dacă se respecta Tratatul de la Minsk, dacă Ucraina negocia cu Rusia, se ajungea la un compromis. Eu am vorbit, în prima zi de război, cu jumătate de Ucraina și mi-au spus că au fost bombardate doar centre strategice. La fabrica de tractoare de unde luăm noi, din Ucraina, a fost o singură explozie în zona respectivă și nu s-a închis fabrica. Atunci mi-am făcut griji și m-am panicat puțin, dar prietenii mei din Ucraina mi-au spus că fabrica nu se închide. Nu cred că o să se închidă pentru că și în al Doilea Război Mondial erau deschise fabricile, funcționau multe activități. Sunt fabrici închise, anumite activități închise, dar nu în toată Ucraina. La noi durează între 2 săptămâni și o lună să fie aduse utilajele în Iași. Noi aducem mai ieftin, avem materie primă mai iefină, la europeni plătim numele companiei. Nu e vorba de calitate acolo. Dacă o să se ridice prețurile la materia primă, nu o să ne afecteze pe noi, pentru că producem mai ieftin decât europenii. Nu cred că războiul din Ucraina o să-mi afecteze afacerea”, mai spune ucraineanul.
Războiul din Ucraina a izbucnit pe data de 24 februarie 2022.
Prețurile la alimente vor crește în următoarea perioadă
El adaugă faptul că, pe fondul scumpirii gazelor și a materiilor prime din agricultură, va fi mai mare prețul la produsul final.
”Pot spune sigur că la noi, în România, vor crește prețurile pentru că deja gazul e mai scump. Vor fi afectate toate industriile”, adaugă afaceristul ucrainean.
Specialiștii din domeniul agricol susțineau, într-o ediție anterioară BZI, că prețurile vor crește la alimentele de bază cu minimum 10 la sută, în cel mult două luni. Rusia și Ucraina sunt cei mai importanți jucători de pe piața agricolă, de aceea dictează prețurile din piața mondială. Mai mult, oprirea comerțului cu ulei din Ucraina, cel mai mare exportator de floarea-soarelui, va genera un preț mai mare la ulei, la raft, cu 10-15 procente. În prezent, în Odesa sunt blocate 300.000 de tone de ulei de floarea-soarelui.
De asemenea, afaceristul ucrainean stabilit la Iași spune că prețurile la alimentele de bază vor crește în viitorul apropiat.