Un afacerist din Iași a refuzat 1 milion de euro pentru o parte din afacerea sa! Un investitor din domeniul HoReCa i-a făcut oferta: „Nu vând așa ușor”

de: Raluca Costin
02:00, 03 nov. 2021

Marius Antica, producător de vinuri, din Iași, a primit o ofertă din partea unui om de afaceri din București, dar a refuzat-o. Spune că nu i-au convenit termenii propuși de cel care voia să investească 1 milion de euro în afacerea sa. Vrea să ducă la un alt nivel brandul creat în urmă cu 4 ani prin forțe proprii

Marius Antica este unul dintre puținii antreprenori din Iași care a primit o ofertă de business de nerefuzat din partea unui om de afaceri. Producătorul de vinuri, din comuna Butea, povestește că bărbatul cu afaceri în domeniul HoReCa a vrut să investească în business-ul său 1 milion de euro. Marius Antica l-a refuzat pentru că nu i-au convenit termenii propuși.

„Un om de afaceri de la București a vrut să investească în afacerea mea 1 milion de euro. E un investitor din domeniul HoReCa ce a ajuns la nivelul la care este acum prin forțele proprii. Mi-a propus să facem asta și nu am acceptat. El voia să dețină 50 la sută din afacere și se ocupa doar de partea de afacere, nu de producție. Venea doar să vadă cât a făcut profit, cât e partea lui, cât a câștigat. Probabil așa fac oamenii de afaceri, vor doar să vadă profitul obținut. Eu sunt pe câmp de la 4 dimineața până seara, târziu. Când nu sunt pe câmp, tot de dimineață fac vinurile, pun etichete. Doar eu cu soția.

Nu am investit atât de mult suflet, timp și bani ca să vând așa ușor. Vreau să aduc afacerea la un nivel mai înalt. Nu mi-a convenit oferta pe care am primit-o, dar dacă va fi o oportunitate bună, nu o să o refuz. Acum aștept să văd dacă se concretizează vreo colaborare cu asociația din Germania care vrea să produc vinul de caise, dar să îl vândă sub brandul lor „, susține Marius Antica, producător tradițional din Iași, care vinde vinurile și în străinătate.

Marius Antica, producător din Iași, vrea să vândă în străinătate vinurile din mure, caise și cireșe

Producătorul din comuna Butea a discutat și cu reprezentanții unor depozite din țară care livrează produse locale în magazinele românești din străinătate pentru a vinde vinurile în magazinele unde se comercializează numai produse românești. Dacă va încheia această colaborare, vinurile sale ar ajunge în mai multe țări europene.

„M-au întrebat clienții din străinătate de ce nu vând în magazinele românilor. Am discutat pentru a începe o colaborare și în această direcție. Unii sunt fixați pe faptul că vinul se face doar din struguri. Dacă vă uitați în supermarketuri sau vă duceți în Germania, o să vedeți vin din caise. Nemții sunt foarte buni pe producția de vin din caise. Eu am discutat cu mulți clienți când veneau la târguri și degustau.

Nu era vorba de vânzare, ci de faptul că interacționam cu clienții, le explicam ce e cu vinurile. Cei care gustă prima dată vinul din fructe, fie că e de caise, cireș sau mure, le place. Vreau să mai fac și vin din coacăze, dar am nevoie de niște aprobări de la instituții pentru a face o mică distilerie. Acum mă ocup și de procesarea fructelor, fac suc de mere”, mai spune Marius Antica, care a produs anul acesta 10.000 de sticle de vin din mure și alte câteva sute de cireșe și caise.

Marius Antica a investit într-o plantație cu mure în urmă cu 4 ani, când s-a întors din străinătate

Ieșeanul din comuna Butea s-a întors acasă după 20 de ani de muncă în Italia. Până în prezent a investit în afacerea din mediul rural peste 100.000 de euro și spune că mai trebuie să investească. S-a lovit de birocrația din România, dar nu a renunțat la plantația cu mure care se întinde pe 3 hectare. O altă problemă a fost lipsa forței de muncă.

„Cea mai mare problemă este birocrația, pentru că e greu să te ocupi și de producție, să faci drumuri la instituții. De exemplu, am avut o perioadă când m-am dus cu teancuri de documente să obțin niște avize și săptămânal duceam acte. Anul acesta am avut o producție foarte bună la mure, dar, ca alți producători, m-am confruntat cu lipsa oamenilor. Noi murele le culegem când aproape cad de pe creangă, iar dacă nu am cu cine să le culeg, pierd producția”, mai spune singurul producător tradițional din țară care a obținut atestatul pentru vinul din mure.

Marius Antica, producător tradițional din Iași: „Eu știu de la bunica de vinul din mure”

În anul 2018 a primit documentul de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Spune că rețeta de vin din mure o știe de la bunica lui. Mai mult, în acea zonă se cultivau fructe și se făcea vin din ele.

„Oamenii nu știu, dar vinurile din fructe au apărut cu sute de ani în urmă, la noi în țară. Le consumau numai boierii, pentru că mâncau vânat și vinurile acestea se potriveau cu carnea de vânat. Eu știu de la bunica de vinul din mure și am reușit să găsesc rețeta în arhiva bibliotecii, de aceea am și obținut atestatul de producător tradițional”, spune Marius Antica.

Pentru că micii producători de vinuri din țară plăteau același antreprozit fiscal ca și marii producători, a reușit chiar să îl convingă pe fostul premier Florin Cîțu să modifice legea în favoarea producătorilor. Astfel, a reușit să reducă garanțiile și capitalul social pentru antrepozitul fiscal. În loc de 96.000 de lei, garanția a fost redusă la 19.000 de lei, iar capitalul social s-a redus de la 76.000 de lei, la 15.000 de lei, pentru micii producători de vinuri din fructe.