Un adevărat colț de rai al florilor din Iași, în pepiniera Servicii Publice. Ieșenii pot cumpăra flori și plante direct de aici – FOTO

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 19 aug. 2020

Servicii Publice Iași SA estimează că în acest an, în pepiniera din baza Tudor Neculai, zona CUG, vor fi peste un milion de flori. În seră și în spațiile exterioare cresc mii de flori anual care ajung în parcuri, pe pietonale și în spațiile verzi care înfrumusețează orașul. Ieșenii care doresc să achiziționeze flori pentru casă și grădină pot alege în funcție de preferințe diverse soiuri care pot fi cumpărate de la Servicii Publice Iași

Mii de flori sunt plantate la Pepiniera din baza Tudor Neculai din zona CUG administrată de Servicii Publice SA. Odată cu amenajarea noii sere au crescut recoltele anuale, Primăria Iași reușind astfel să acopere necesarul de plante ornamentale pentru amenajarea spațiilor din oraș. Reprezentanții SPI se așteaptă ca până la finalul anului numărul total al florilor să fie de peste un milion.

„Până în luna august au crescut peste 550.000 de flori, urmând ca până la sfârșitul anului numărul lor să se dubleze, depășind astfel cifra de un milion. Ele sunt etichetate și sunt folosite la amenajarea multor spații. Florile pot ajunge atât în parcurile, cât și în cimitirele din Iași, numărul mare din ultimii ani reușind să producă o schimbare uriașă în ceea ce privește amenajarea spațiilor verzi”, a precizat Ștefan Osoianu, șef seră la SPI.

Pepiniera Primăriei Iași din zona CUG adăpostește mii de flori de sezon și anuale

Din primăvară până în iarnă sunt crescute mii de plante în serele din baza Tudor Neculai. Odată cu luna martie sunt plantate prin oraș mușcatele, petuniile, garofițele, lalelele și alte plante crescute în seră. Mai sunt cele anuale, aduse în patru tranșe, realizând astfel o eșalonare, printre care se regăsesc: begoniile, sporul casei, crăițele, urzicuța, salvia. Pentru marea sărbătoare a Sfintei Cuvioase Parascheva sunt pregătite, încă din luna mai a acestui an, crizantemele. După 15 octombrie, prin oraș vor apărea și panseluțele și bumbișorii. Plantele care rezistă cel mai ușor de la un an la altul sunt crizantemele.

Florile sunt crescute de la stadiul de „baby plants” în pepiniera administrată de Servicii Publice Iași SA

De la achiziționarea micior răsaduri de flori, cunoscute sub denumirea de „baby plants”, din Olanda, Italia, Belgia, urmează o serie de procedee care ajută la creșterea miilor de plante care ajung să dea viață orașului. Unul dintre procedee constă în mutarea plantelor în ghivece mai mari sau transplatarea, care ajută la menținera plantelor în sezonul rece.

„Sunt achiziționate «baby plants», pentru că acesta este cel mai rentabil mod de a crește florile. Sunt plante pe care le creștem timp de patru săptămâni și unele pe care le creștem timp de 5 luni, de exemplu. Ele sunt repicate, adică transferate în alte lădițe sau ghivece. Sunt vândute atunci când sunt înflorite, aici fiind aduse și soiuri timpurii pe care doritorii le achiziționează la același preț cu cele care vor apărea mai târziu în acel an. Altfel spus, prețul nu diferă pentru soiurile care sunt mai timpurii și cele semitârzii”, a mai precizat Ștefan Osoianu, șef seră la SPI.

Primăria Iași a făcut investiții în pepiniera din baza Tudor Neculai

Florile au nevoie de o îngrijire specială, iar pentru a mări recolta de flori municipalitatea a instalat mai multe echipamente din pepiniera aflată în baza Tudor Neculai, zona CUG. Echipamentele pentru irigarea plantelor și mașinile de umplut ghivece reușesc să reducă cu mult munca necesară pentru creșterea florilor. De alte activități necesare îngrijirii plantelor în pepiniera administrată de Servicii Publice SA se ocupă 11 muncitori și 2 ingineri.