Un abonat la contractele cu Primăria Iași construiește 80 de case de lux, în Bucium! Ovidiu Petrache a făcut avere din gazon. Afaceristul: „Iașul poate să ajungă un nou Cluj”- FOTO

de: Ciprian Boaru
02:00, 24 mart. 2021

În zona Bucium este pregătit un proiect imobiliar de proporții. Peste 80 de case cu etaj vor fi construite, proiect prezentat ca fiind unul de lux, destinat persoanelor potente financiar. Investitorul este un partener mai vechi al Primăriei Iași. A vândut municipalității rulouri de gazon, dar și echipamente pentru întreținerea gazonului de la Stadionul „Emil Alexandrescu”

Noi proiecte imobiliare se anunță în municipiul Iași. Afaceristul Marian Ovidiu Petrache, patronul societății Rulouri de Gazon SRL, cu sediul în județul Giurgiu, vrea să dea lovitura în zona Bucium. Pe o suprafață de 5 hectare, urmează să fie edificate 80 de case cu regimul de înălțime P+1, dar și imobile de locuințe colective. Proiectul are nevoie de un aviz de oprtunitate din partea arhitecților în cadrul Comisiei de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), ședință programată pentru astăzi, 24.03.2021. În proiect mai apare și societatea Cartier Bucium SRL, controlată tot de Ovidiu Petrache. Relația afaceristului cu Primăria Iași este destul de strânsă.

Din 2019 a colaborat cu municipalitatea, dar și cu societatea de întreținere spații verzi, Servicii Publice Iași SA. A furnizat echipamente și utilaje pentru întreținerea gazonului de pe stadionul „Emil Alexandrescu”, dar și rulouri de gazon. În 2019, cifra de afaceri a societății a fost de 18,6 milioane lei, profit de 4,8 milioane lei, datorii de 1,6 milioane lei, cu un număr de 44 de angajați. În zona Bucium sunt anunțate o multitudine de proiecte imobiliare.

Ovidiu Petrache susține că imobilele de lux vor fi construite într-un cartier eco

Contactat de către reporterii „BZI”, dezvoltatorul Ovidiu Petrache a precizat că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) încă nu este finalizat. Mai mult, promite că noul cartier va fi prietenos cu mediul înconjurător din zona Bucium.

„Casele vor avea la dispoziție o suprafață de teren cuprinsă între 300 și 500 de metri pătrați. Cartierul va avea un centru comercial, dar și o zonă de locuințe colective cu regimul de înălțime P+2. Am mai cumpărat de la alți proprietari din zonă. Am ajuns la o suprafață de 5 hectare. Va fi un cartier eco, mai ales că terenul este înconjurat de pădure. Imobilele vor fi mediu spre lux. Un apartament va avea în jur de 100 de metri pătrați utili. Iașul chiar s-a dezvoltat incredibil în ultimul timp. Iașul poate să ajungă un nou Cluj. Sper să se rezolve problemele politice. Indicatorii urbanistici pe care i-am propus sunt sub ceea ce se pemite în zonă. Parcările se vor realiza pe teren, străzile în zonă sunt destul de late, de 9 metri. Investiția este de milioane de euro”, a declarat patronul Rulouri de Gazon SRL.

Dacă va primi avizul de oportunitate, proiectul va fi analizat de Comisia de Urbanism formată din consilieri locali. De precizat că accesul pe amplasamentul supus investiției se realizează din șoseaua Bucium, prin strada Petre Vancea spre strada Grigore T. Popa.

Primăria Iași a vrut să-i ofere lui Ovidiu Petrache 1 milion de euro, dar afacerea a picat

În luna martie 2020, Primăria Iași a organizat o licitație pentru lucrări de execuție în cadrul proiectului „Oaza de verdeață din cartierul nostru – program comunitar de revitalizare a spațiilor publice abandonate/degradate de mici dimensiuni”. Valoarea estimată a proiectului era de 4,3 milioane lei, fără TVA, aproape 1 milion de euro. La procedura municipalității s-a prezentat doar firma lui Ovidiu Petrache. Proiectul beneficiază de finanțare europeană. Sunt vizate 5 amplasamente: str. Egalității, nr. 27A, Aleea Prof. I. Simionescu, nr. 16A, str. Bradului, nr. 17A, str. Romană, nr. 37B, str. Butnari, nr. 13A.

Suprafața totală a terenurilor depășește 10.000 de metri pătrați. Chiar dacă oferta a intrat în etapa de evaluare financiară, afaceristul Ovidiu Petrache s-a retras în timpul jocului. Reprezentanții societății au declarat că nu și-au dat seama că lucrările sunt subeevaluate, situație în care trebuiau să acopere costurile lucrărilor cu fonduri din firmă. În consecință, procedura a fost anulată. Până la urmă, contractul a fost atribuit societății Con Ted Company SRL, controlată de omul de afaceri Constantin Brânză.