Umilința continuă! Coloana kilometrică dintre Iași și Podu Iloaiei le-a blocat mințile celor ce pot lua decizii. Toți speră într-o minune, autostrada și șoseaua de centură – FOTO
Autoritățile locale și județene ridică din umeri. Coada kilometrică dintre Iași și Podu Iloaiei va exaspera șoferii în continuare. Cei ce ar trebui să ia decizii așteaptă autostrada și șoseaua de centură
De mai bine de trei ani de zile, șoferii sunt umiliți de administrația județeană și locală care doar propune proiecte, însă uită să le pună în practică sau le tergiversează. Sute de conducători auto stau în fiecare zi în coloana kilometrică dinspre Iași spre Podu Iloaiei din cauză că județul bate pasul pe loc, lipsindu-i infrastructura rutieră.
Coloana kilometrică dintre Iași și Podu Iloaiei le va pune nervii la încercare șoferilor mult timp. Autoritățile speră la o minune, autostrada și șoseaua de centură
Un adevărat dezastru și o mare umilință din partea autorităților locale și județene se întâmplă de peste 3 ani de zile pe tronsonul dintre Iași și orașul Podu Iloaiei. În 2024, șoferii sunt nevoiți să petreacă ore în coada kilometrică din cauza faptului că cei responsabili nu au fost capabili să construiască o rută ocolitoare. Primarul PNL din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, trăiește doar cu speranța că, peste ani, lucrurile vor evolua și crede că o minune se va întâmpla atunci când centura ușoară va fi construită. Proiect care în acest moment este în stadiul elaborării studiului de fezabilitate.
„Noi am făcut foarte, foarte multe adrese către DRDP, astăzi, este în lucru un studiu de fezabilitate, au fost făcute toate studiile din câte știu eu, este aprobat traseul, studiul de fezabilitate este aproape gata. Am aprobat și șoseaua de centură, pentru a merge mai departe, pentru a fi dată o Hotărâre de Guvern în vederea exproprierilor. Eu am mari speranțe că această șosea de centură va fi făcută. Împreună cu președintele CJ, Costel Alexe, am fost în biroul domnului ministru secretar de stat Irinel Scrioșteanu Ionel (n.r. – secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii) și promisiunile sunt că, undeva în luna octombrie – noiembrie 2024, studiul de fezabilitate este predat și începe procedura pentru proiectare și execuție a șoselei de centură. Valoarea proiectului este de aproximativ 60 de milioane de lei, iar pentru Consiliul Județean nu ar fi o investiție atât de mare. Eu trăiesc cu speranța că la finalul anului vom avea începută procedura de licitație de proiectare și execuție”, a spus Ioan Alexa, primarul orașului Podu Iloaiei.
Șoferii ocolesc coloana prin satul Holm. Drumul este pietruit, iar praful înghite casele localnicilor
Singura rută ocolitoare pentru evitarea cozii dintre Iași și Podu Iloaiei este prin satul Holm, însă drumul este pietruit, iar localnicii sunt exasperați de praful pe care îl inhalează, din cauza căruia nu mai pot deschide geamurile. Cu toate acestea, primarul din Podu Iloaiei speră că proiectul privind construirea centurii ușoare va fi realizat.
„Noi, ca și UAT (n.r. – Unitate Administrativ Teritorială), nu ne permitem o astfel de investiție, noi mergem pe modernizarea drumurilor din interiorul localității. Noi am luat în calcul și anumite zone prin care putem ocoli localitatea Podu Iloaiei, avem satul Holm, unde traficul este extraordinar de intens pentru că încearcă lumea să evite coada. Am depus solicitare pentru obținere finanțare și am obținut finanțarea să asfaltăm drumul de la Holm până la Scobâlțeni, astăzi suntem în procedură de proiectare, urmând ca până la finalul anului să scoatem la licitație și execuția. Noi atât cât ne stă în putere să știți că facem, dar pe plan local cam astea sunt resursele financiare la Podu Iloaiei.
Ca o oportunitate de a ocoli cât de cât coada ar fi o variantă de la intrarea în Budăi până la zona de cale ferată Cosițeni, dar astea sunt niște improvizații, astea ne ajută pe noi, ca și UAT, să ne dezvoltăm, dar nu putem considera că este o șosea de centură. Șoseaua de centură este cea care astăzi este în procedură de realizare a studiului de fezabilitate, iar promisiunile domnului Irinel Scrioșteanu și președintelui CJ, Costel Alexe, sunt că în octombrie-noiembrie 2024 vor scoate la licitație proiectarea și execuția centurii”, a spus Ioan Alexa, primarul orașului Podu Iloaiei.
Proiectele care ar trebui să decongestioneze traficul din Podu Iloaiei sunt doar pe hârtie. Nimic concret în teren
Și primarul comunei Lețcani, Stelian Turcu, susține faptul că singura variantă fezabilă prin care situația de la Podu Iloaiei s-ar putea rezolva este construirea Autostrăzii Unirii – A8.
„Odată cu autostrada, artera pe patru benzi care va înconjura Lețcaniul, care va pleca din Lețcani Vest, de la Transagropolis (n.r. – Centrul de Transfer Tehnologic pentru Agricultură), peste drumul european și calea ferată, cu pod aerian, iar paralel cu râul Bahlui și va ajunge în nod Uricani, va ajuta la decongestionarea traficului prin localitatea Lețcani și cred că va ajuta și la decongestionarea traficului de la Podu Iloaiei. Ca și variante ar mai fi centura ușoară a zonei Metropolitane, pentru care Consiliul Județean a dat autorizație de construcție pentru ca traficul să poată fi dirijat spre Bogdănești, Miroslava, dar aceste ambuteiaje se produc doar în anumite intervale orare”, a declarat primarul comunei Lețcani, Stelian Turcu.
Acesta a mai adăugat faptul că, în Lețcani, montarea semafoarelor la trecerile de pietoni ar îngreuna și mai mult traficul.
„Semafoarele, în Lețcani, nu le putem pune pentru că nu avem avizul de la București. Am solicitat avizul de la Serviciul de Poliție Rutieră și nu l-am primit. Nu putem pune un semafor atâta timp cât și acela ar bloca traficul mai mult. A fost un semafor pus la Metro și nu a ținut, a fost la Valea Lupului și nu a ținut. La noi nu are rost să îl punem pentru că blocăm traficul.
În ceea ce privește pasarelele, nu avem două benzi de circulație pentru a fi posibil să le facem, avem o bandă jumătate. Singura soluție pe care am propus-o chiar eu din autostradă, prima soluție era ca aceasta să treacă prin Nordul Lețcaniului, acum am dus-o spre Sud, pe aliniamentul râului Bahlui, ca să ajungă în nod Uricani. Este cel mai important ca să asigurăm traficul spre municipiul Iași și spre Miroslava. Asta e singura soluție, dar eu cred că se va face. Am trimis și am semnat ultimele trasee topografice și se va scoate la licitație și poate se va începe construirea cu aceste patru benzi”, a adăugat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.
Președintele CJ Iași, Costel Alexe, vede construirea variantei de ocolire a orașului Podu Iloaiei ca unică soluție: „Am fost păcăliți de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu”
Contactat de reporterii BZI, Costel Alexe, președintele CJ Iași, susține că soluția optimă pentru decongestionarea traficului de la Podu Iloaiei este construirea variantei ocolitoare.
„Construirea variantei de ocolire a orașului Podu Iloaiei este, astăzi, soluția cea mai eficientă pentru descongestionarea traficului și rămâne o prioritate pentru administrația liberală de la Consiliul Județean și Primăria Podu Iloaiei. Până când vom ajunge aici cu autostrada A8, varianta de ocolire a orașului este cea mai bună alternativă pentru fluidizarea traficului și îmbunătățirea condițiilor de circulație. Din păcate, simt, asemenea tuturor ieșenilor care tranzitează zona, că am fost păcăliți atât de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, cât și de conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, care au ținut la sertar acest proiect vital pentru județul Iași.
Ieșenii trebuie să știe că acest proiect de infrastructură, la fel ca și rond Uricani-Capăt Dacia, alt proiect menit să rezolve o problema imensă de trafic, stau blocate și sunt tergiversate de către Direcția Regională de Drumuri, care la toate întâlnirile de lucru avute pe tema asta nu au reușit să prezinte clar nici stadiul în care se aflau, nici un calendar concret de implementare, cu termene clare și asumate”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Costel Alexe, președinte CJ Iași: „Semaforizarea nu era o soluție de descongestionare, ci doar o manevră să mascheze blocarea centurii de ocolire până la realizarea A8”
Președintele CJ Iași dă vina pe actualul Guvern, care a tratat cu dispreț și dezinteres nevoile reale ale ieșenilor.
„Noi, administrația județeană, am reușit în acești ani să facem proiectare pentru drumuri județene de peste 100 km și am intrat cu multe sectoare de drum și în execuție, în timp ce Ministerul Transporturilor nu a reușit să avanseze măcar cu proiectarea pe vreun kilometru de drum național. Am spus-o și o repet: este inadmisibil modul cum actualul Guvern, prin Ministerul Transporturilor și Direcția de Drumuri Naționale, alege să trateze cu dispreț și dezinteres nevoile reale ale ieșenilor.
O altă manipulare publică a fost și proiectul semaforizării, promis cu tam-tam de către cei de la PSD, o idee care s-a dovedit doar o afacere de partid pentru fostul prefect și câțiva asociați de prin oraș, care au vrut să dea un tun financiar în grup, ei au făcut studiul, ei au câștigat licitația, după ce fusese inițial anulată și în final… Ieșenii stau în cozi imense. Semaforizarea nu era o soluție de decongestionare, ci doar o manevră să mascheze blocarea centurii de ocolire până la realizarea A8.
Ieșenii nu mai au răbdare, nici noi, autoritățile, nu mai putem avea răbdare. Iașului i se cuvine această investiție și ne-am săturat să fim tratați mereu ca ruda săracă a celor de la PSD, care ne blochează investițiile doar pe criterii politice”, a adăugat președintele CJ Iași, Costel Alexe.
Petru Movilă: „Pot fi găsite două soluții de căi de acces, drumuri județene combinate cu drumuri locale, care pot rezolva problema”
Petru Movilă, candidat la Consiliul Județean Iași, pentru funcția de președinte, a transmis faptul că CJ Iași ar fi avut variante prin care să rezolve problema decongestionării traficului din Podu Iloaiei, însă conducerea a fost dezinteresată de situație.
„Problema cea mai importantă care trebuie rezolvată la Podu Iloaiei este timpul, timpul în care ambulanțele, mașinile de intervenție, dar și noi, conducătorii auto, îl pierdem în trafic. Problema importantă este timpul, timpul pe care Consiliul Județean Iași și Ministerul Transporturilor l-au avut la dispoziție pentru a rezolva această problemă și nu au folosit acest timp. Soluția de bază este construcția autostrăzii și a centurii ocolitoare cu profil de autostradă, care să poată rezolva traficul din Podu Iloaiei.
Însă în paralel cu această problemă pot fi găsite două soluții de căi de acces, drumuri județene combinate cu drumuri locale, care pot rezolva problema. Putem ieși din Iași pe Breazu, să ajungem până la intersecția drumului județean Iași – Movileni cu localitatea Ursoaia (n.r. – sat din comuna Românești), Holm (n.r. – aparține administrativ de Podu Iloaiei), Erbiceni, Spinoasa, putem ajunge la Sârca și de acolo să ieșim în drumul național, putând continua spre Târgu Frumos. Sau mai este o soluție, prin comuna Dumești, satul Hoisești, Scobâlțeni și, mergând mai departe, putem ajunge ori la Bălțați, ori la Târgu Frumos prin localitatea Brăiești. Sunt două soluții adiacente care pot fi folosite, care pot salva parte din traficul din Podu Iloaiei”, a spus Petru Movilă, candidat CJ Iași, pentru funcția de președinte din partea Alianței Dreapta Unită.
Petru Movilă: „Un alt lucru foarte important care trebuie aplicat la Podu Iloaiei este amplasarea unor alveole”
Acesta mai susține faptul că amplasarea unor alveole și construirea unor pasaje supraterane ar fi o altă soluție pentru decongestionarea traficului dintre Iași și Podu Iloaiei.
„Din păcate, instituțiile care sunt responsabile, Consiliul Județean Iași și Ministerul Transporturilor, nu au făcut absolut nimic. Sunt unii dintre liderii politici ai acestor instituții care și acum 4 ani au promis acest lucru. Dacă legea pe care am inițiat-o – autostrada A8 – ar fi fost aplicată, de 6 ani de zile am fi avut soluționată problema de la Podu Iloaiei, și nu numai la Podu Iloaiei, ci tot ce înseamnă municipiul Iași și până la Târgu Frumos.
Un alt lucru foarte important care trebuie aplicat la Podu Iloaiei este amplasarea unor alveole sau găsirea unor soluții de acces stânga din Podu Iloaiei spre Erbiceni și, de asemenea, trebuie să avem pasaje supraterane pentru pietoni, pasaje care să aibă lifturi pentru persoane cu dizabilități, pentru bătrâni, pentru că cele patru treceri de pietoni care sunt la Podu Iloaiei, jos, la intersecția cu Erbiceni, la primărie, la poștă, mai sus și la liceu, nu fac decât să omoare traficul din Podu Iloaiei. Vreau să pun accentul pe faptul că soluția de bază este construcția autostrăzii, dar, până atunci, Consiliul Județean Iași trebuie în regim de urgență să rezolve modernizarea drumurilor pe traseele amintite mai sus.
Chiar dacă unele porțiuni sunt drumuri sunt comunale, prin procedură de urgență, Consiliul Județean le poate prelua și poate aloca sume de bani pentru modernizarea acestora în totalitate”, a declarat Petru Movilă, candidat președinte Consiliul Județean Iași, Alianța Dreapta Unită.
Nicio șansă pentru decongestionarea traficului de la Podu Iloaiei. Șoferii vor sta în continuare în coloane kilometrice în timp ce autoritățile speră într-o minune, realizarea autostrăzii și șoselei de centură, proiecte care vor mai dura ani de zile.