Umflătură deasupra operației de cezariană. Află totul despre hernia postincizională
Hernia postincizională constă într-o umflătură, care apare deasupra operației de cezariană. Poate să își facă apariția la scurt timp după naștere sau chiar la câteva luni distanță.
Hernia postincizională sau postoperatorie este o complicație rară a operației de cezariană. Aceasta este o afecțiune prin care un organ se deplasează din cavitatea sa anatomică, printr-un punct mai puțin rezistent sau defect.
Un risc mai mare de a ajunge la hernia postincizională îl prezintă femeile care o au tăietură mai mare la cezariană, au diabet, suferă de obezitate, nu au mușchii abdominali bine întăriți sau au o cezariană pe verticală.
Iată cum poți identifica hernia intervenită după operația de cezariană și ce tratament să urmezi.
Ți-a apărut o umflătură deasupra operației de cezariană? Află totul despre hernia postincizională
O hernie care intervine după operație mai poartă denumirea și de hernie postincizională. Primul semn este o umflătură chiar lângă sau suprapusă inciziei chirurgicale. Această umflătură poate să aibă mărimea unui bob de strugure sau poate fi mai mare. În timp, își poate schimba atât poziția, cât și dimensiunea.
De regulă, umflătura este de culoarea pielii și poate să apară chiar și la câteva luni sau ani după intervenție, de-a lungul cicatricei. Se poate întâmpla ca hernia să devină strangulată sau captivă. Acest lucru se petrece atunci când hernia este prinsă (captivă), fapt ce poate duce la întreruperea alimentării cu sânge a stomacului sau a intestinului.
Pe lângă umflătura apărută, hernia strangulată mai poate prezenta și alte simptome, precum: dureri abdominale care se pot intensifica, sensibilitate sau durere în zona herniei, amețeală, vărsături sau balonare. Hernia strangulată constituie o urgență medicală.
Deși hernia după operația de cezariană este rară, riscul crește odată cu numărul de intervenții pe care le are femeia. Riscul este mai mare în primii trei ani după naștere.
Diagnostic și tratament pentru hernia postincizională
Pentru a pune diagnosticul de hernie, medicul poate cere pacientei să stea în anumite poziții, să tușească și poate să palpeze incizia. De obicei, hernia este destul de evidentă, iar diagnosticul se pune rapid.
În momentul în care hernia devine strangulată, se impune intervenția medicală de urgență. Chiar dacă hernia nu este încă strangulată, majoritatea medicilor recomandă îndepărtarea acesteia, pentru a evita strangularea ei în viitor. Cu toate acestea, intervenția este lăsată la latitudinea pacientului.
Operația presupune o anestezie generală, pacienta fiind complet adormită și inconștientă în timpul intervenției. În funcție de tipul de hernie și de localizarea acesteia, o anestezie locală este suficientă. De asemenea, se poate opta pentru operația deschisă sau pentru operația laparascopică. Aceasta din urmă presupune doar o mică incizie, în buric și permite o recuperare mai rapidă. De aceea, multe femei optează pentru operația laparascopică.
Pentru o recuperare mai rapidă și pentru a reduce riscul de a dezvolta complicații după operație, se recomandă adoptarea unui stil de viață activ. În acest fel, este redus drastic riscul de a face cheaguri de sânge. Dacă, după operație, apar febra, sângerarea excesivă sau durerea intensă, anunțați imediat medicul.