Umflătură de la înțepătură: Primul ajutor pentru a evita o infecție
Dacă ai observat o umflătură de la înțepătură de la o insectă trebuie să acționezi rapid. Înțepăturile de insecte deranjează adesea oamenii de toate vârstele în zilele toride de vară. Acestea sunt atrase de căldura corpului și de mirosul de transpirație. Dacă ești atacat de insecte, trebuie să iei imediat măsuri care să prevină dezvoltarea alergiilor și să reducă umflarea care s-a format.
În cele mai multe cazuri, o persoană nu simte că este mușcată de o căpușă sau altă insectă. În timpul contactului cu pielea, insecta introduce o substanță specială care produce un efect anestezic. În acest moment, o bucată din stratul superior al pielii este lezat. După o mușcătură de insectă, pe rana formată rămân particule de salivă de insectă, care sunt foarte toxice și pot reprezenta un mare pericol pentru oameni. În cel mai bun caz, pe piele apare o umflătura, care în cele din urmă începe să provoace mâncărimi și să ardă. În cel mai rău caz, se dezvoltă o reacție alergică. O persoană poate avea temperatură foarte ridicată, tensiune arterială scăzută, manifestându-se și tahicardia. În acest moment, pielea este acoperită de mici coșuri și întregul corp se poate umfla.
Umflătură de la înțepătură: Ce să faci pentru ameliorarea disconfortului
Un mare pericol prezintă situația în care o persoană începe să scarpine umflarea rezultată. În acest caz, la locul edemului apar răni profunde, care pot sângera și putrezi. Într-o situație deosebit de gravă, pe piele se formează cruste negre. De asemenea, mâncărimea severă, care provoacă zgârieturi intense, poate provoca infecția cu o varietate de virusuri sau microorganisme patogene.
Când găsești urme de insectă pe piele, nu trebuie să aștepți formarea edemului sau dezvoltarea altor simptome periculoase, precum o reacție alergică. Prin urmare, este necesar să acorzi primul ajutor cât mai repede posibil.
În primul rând, pielea trebuie spălată cu multă apă plată. Acest lucru va permite să elimini particulele de substanțe toxice care rămân pe rană. Pentru a spori efectul, zona afectată a pielii poate fi tratată cu săpun de rufe închis la culoare.
După procedurile de apă, pielea trebuie uscată cu o cârpă moale. În același timp, este strict interzisă frecarea locului mușcăturii, pentru a nu infecta rana și a nu provoca răspândirea toxinelor în întregul corp.
Ce să aplici pe rană pentru a calma umflătura
Pentru a calma umflătura este indicat să tratezi zona de piele afectată cu orice antiseptic care va fi disponibil în acel moment. De asemenea, este indicat să iei un antihistaminic, chiar dacă nu ai fost anterior alergic la alți iritanți.
Îndepărtarea edemului timp de câteva minute după mușcătură este posibilă cu ajutorul unui cub de gheață. Pentru a face acest lucru, trebuie să atașați un obiect rece sau un cub de gheață pe piele, apăsând puternic pe corp. Dacă aceasta nu este la îndemână, rana poate fi apăsată cu un deget timp de 10-15 minute.
Dacă, după primul ajutor, umflătura de la înțepătură nu s-a ameliorat și prezintă mâncărime este necesar să se folosească medicamente sau remedii populare care te vor ajuta la eliminarea acestor simptome. De asemenea, este necesar să se efectueze un tratament mai serios dacă o persoană are febră sau alte semne ale unei reacții alergice.